Newsroom

Newsroom

Διαδήλωση Ελλήνων στο Μόναχο κατά της αστυνομικής βίας που «εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη»

Οι έλληνες κάτοικοι του Μονάχου ξεσηκώνονται μαζί με τους Γερμανούς συμπολίτες τους κατά του νόμου PAG 2.0

germany Medium

«Από τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης μέχρι το κέντρο του Μονάχου, η αστυνομοκρατία ολοένα αυξάνεται και πληθύνεται», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ελλνικής συλλογικότητας SOlidarity Unity REsistance Action Life – soureal, που αποτελείται από έλληνες κατοίκους του Μονάχου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα της καταστολής και του περιορισμού των ελευθεριών των πολιτών, είναι πανευρωπαϊκό. Η Γερμανία παρά τις προσπάθειες της να κρατήσει την εικόνα μιας λειτουργικής δημοκρατίας μετά το μαύρο παρελθόν του Ναζισμού ολισθαίνει και πάλι επικίνδυνα προς τα άκρα δεξιά, ψηφίζοντας νόμους που ταιριάζουν πολύ περισσότερο σε ένα αυταρχικό κράτος παρά σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της συλλογικότητας και φωτογραφίες από τη μεγάλη κινητοποίηση στο Μόναχο.

Ολόκληρο το κείμενο της συλλογικότητας

Η Ευρώπη των ελευθεριών και της δημοκρατίας πεθαίνει.

Με πρόφαση την υγειονομική κρίση του πλανήτη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις λαμβάνουν αντιδημοκρατικά μέτρα δίνοντας όλο και περισσότερη εξουσία στα αστυνομικά σώματα με σκοπό την κυριαρχία ενός τρομοκρατικού κλίματος νόμου και τάξης.
Αυτή τη στιγμή στο κρατίδιο της Βαυαρίας στην Γερμανία προτάσσεται μία νέα αυστηροποίηση του νόμου περί αστυνομικών καθηκόντων (γνωστού και ως PAG ), ο οποίος στην ουσία αναιρεί κάθε ελευθερία και έννοια προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η ανανέωση αυτή (PAG 2.0) προκαλεί και πάλι τις αντιδράσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και συλλογικοτήτων που μάχονται για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών. 

Πριν από 3 χρόνια χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις σε όλη τη Βαυαρία με μεγαλύτερη αυτή του Μονάχου, όπου πάνω από 30.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας:“NO PAG!“. Παρ’ ότι υπήρξαν ακροάσεις εμπειρογνωμόνων και δικηγόρων, στο τέλος ο νόμος πέρασε με κάποιες δήθεν „αλλαγές“ και „συμβιβασμούς“ από την πλευρά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτόν, η αστυνομία της Βαυαρίας δεν χρειάζεται πια να δικαιολογεί τη παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη – ένας απλός “άμεσος κίνδυνος” είναι αρκετός ως πρόφαση. 

Το ίδιο διάστημα με την πρώτη μεγάλη αλλαγή του νόμου PAG τρία χρόνια πριν, και στα γενικότερα πλαίσια της εντατικοποίησης του κρατικού ελέγχου, η Γερμανία είδε επίσης την αναθεώρηση του νόμου περί της εισαγωγής ασθενών σε ψυχιατρική κλινική όταν αυτοί θεωρούνται επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο (γερ. PsychKHG). Με αυτό το νόμο όσοι πολίτες θεωρούνται ψυχικά ασταθείς και επικίνδυνοι με βάση την αστυνομία εισάγονται στην ψυχιατρική κλινική για περαιτέρω παρακολούθηση χωρίς τη θέλησή τους. Γίνεται άρση του ιατρικού απορρήτου καθώς οι γιατροί οφείλουν να ενημερώσουν την αστυνομία για το εξιτήριο του ασθενούς καθώς και φακέλωμα ιατρικών δεδομένων του ασθενούς από διοικητικές και κρατικές υπηρεσίες με αδιαφανή χρήση τους. Ο ψυχιατρικός ασθενής ταυτίστηκε ξανά με την έννοια του επικίνδυνου πολίτη και η Γερμανία θυμήθηκε μαύρες σελίδες της ιστορίας της που είχε ξεχάσει από την εποχή του Εθνικοσοσιαλισμού και την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.

Και τώρα η νέα κυβέρνηση της Βαυαρίας, φέρνει την επέκταση του PAG, με τον νέο νόμο PAG 2.0, όπου προτείνεται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων και του ιστορικού των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο νόμος επιτρέπει στην αστυνομία τον αυθαίρετο έλεγχο πολιτών που συμμετέχουν σε οποιουδήποτε είδους  μαζικών εκδηλώσεων (από πολιτικές διαδηλώσεις μέχρι συναυλίες). Για πολλούς η επέκταση αυτή, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί σε χρόνο μηδέν πριν από τις θερινές διακοπές, θα μετακινήσει τη Βαυαρία ακόμα πιο δεξιά. Η “Συμμαχία noPAG“, που αποτελείται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς και από περισσότερες από 30 κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες επικρίνει και αντιτίθεται σε αυτόν τον νόμο, θεωρώντας ότι αποτελεί απειλή για τα πολιτικά δικαιώματα και έναν τρόπο για μελλοντικά μέτρα παρακολούθησης πολιτών. 

Ο Simon Strohmenger, ένας από τους διοργανωτές του “noPAG”, εξηγεί σε συνέντευξή του ότι ο νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός και επικίνδυνος. Για παράδειγμα, ήδη σήμερα, η αστυνομία μπορεί να επέμβει εκ των προτέρων σε μια διαδήλωση, εάν επίκειται συγκεκριμένος κίνδυνος. Με τον νέο νόμο, ωστόσο, θα τους επιτρέπεται να παρεμβαίνουν με την πρόφαση “επικείμενου κινδύνου”, δηλαδή ένα βήμα πριν, χωρίς σαφή ένδειξη αυτού. Παράλληλα, το Κόμμα της Αριστεράς θέλει να κινηθεί νομικά, με τον επικεφαλής του κόμματος στη Βαυαρία, Ates Gürpinar, να δηλώνει: “Δεδομένου ότι τα επιχειρήματα δεν βοηθούν με το CSU και τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, εξετάζουμε πια το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη κατά της νέας αυστηροποίησης”.

Από τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης μέχρι το κέντρο του Μονάχου, η αστυνομοκρατία ολοένα αυξάνεται και πληθύνεται.​​​​ Την Κυριακή 18 Ιουλίου, η ακτιβιστική ομάδα SO.U.RE.A.L., απαρτιζόμενη κυρίως από Έλληνες και Ελληνίδες κατοίκους Μονάχου, αντέδρασε με τη σειρά της, συμμετέχοντας μαζί με άλλους 2.500 πολίτες σε διαμαρτυρία που κάλεσε η “Συμμαχία noPAG“ στο κέντρο του Μονάχου ενάντια στα μέτρα καταστολής και αστυνομοκρατίας. 

Η Ευρώπη κάνει στροφή στα άκρα δεξιά και τον ολοκληρωτισμό. Το αισθανόμαστε και το φοβόμαστε από καιρό αλλά τώρα πια είναι μπροστά μας.

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα της καταστολής και του περιορισμού των ελευθεριών των πολιτών, είναι πανευρωπαϊκό. Η Γερμανία παρά τις προσπάθειες της να κρατήσει την εικόνα μιας λειτουργικής δημοκρατίας μετά το μαύρο παρελθόν του Ναζισμού ολισθαίνει και πάλι επικίνδυνα προς τα άκρα δεξιά, ψηφίζοντας νόμους που ταιριάζουν πολύ περισσότερο σε ένα αυταρχικό κράτος παρά σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Η αδιαφορία των πολλών δίνει δικαίωμα στους λύκους της ακροδεξιάς να ορέγονται τα δημοκρατικά κεκτημένα δεκαετιών, που αποκτήθηκαν με πόνο, αίμα και αγώνες! 

Χρειάζεται αφύπνιση και πολιτική συνειδητοποίηση! 

Όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές μας ελευθερίες αρκεί να μη μένουμε αδιάφοροι και σιωπηλοί!