Διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ σε Σόιμπλε πως το Ταμείο είναι πλήρως αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα

Συνάντηση είχαν η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ να γνωστοποιεί πως η επικεφαλής του ΔΝΤ διαβεβαίωσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών πως το Ταμείο παραμένει πλήρως αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα.

588209201dc524cb458b45a2

Σύμφωνα με το Reuters, η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος των συζητήσεων του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. 

Ωστόσο, η επικεφαλής του Ταμείου δεν αποσαφήνισε με ποιον τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αν δηλαδή θα συνεχίσει να είναι επόπτης ή χρηματοδότης του προγράμματος. 

Η συνάντηση στο Νταβός ήλθε μία ημέρα αφότου ο Σόιμπλε άλλαξε άρδην τη στάση του, καθιστώντας σαφές πως το Βερολίνο δεν προτίθεται να υποστηρίξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο τρέχον πρόγραμμα.

Αξιοσημείωτο δε πως η ελληνική πλευρά, προσπαθώντας να λύσει το γόρδιο δεσμό της αξιολόγησης, προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση στους δανειστές, η οποία θα περιλαμβάνει το «μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, ουσιαστικά η κυβέρνηση θα προτείνει τη συνέχιση του λεγόμενου «κόφτη» μετά το τέλος του προγράμματος, χωρίς όμως σε αυτό να εντάσσει την περικοπή νέων δαπανών στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 

Ως αντάλλαγμα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα μετά το 2018 όταν ούτως ή άλλως θα βρίσκεται εκτός προγράμματος διάσωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε χθες για την πρότασή του την ομάδα των 53+, της τάσης της οποίας ηγείται, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για το διάστημα μετά την λήξη του προγράμματος το 2018. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόταση του κ. Τσακαλώτου η οποία είναι υπό διαμόρφωση, αναμένεται να έχει σταλεί στα εμπλεκόμενα μέρη το αργότερο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, πολύ πριν δηλαδή από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…