Διαβάστε τις αποκαλύψεις για το μεγάλο κόλπο με τα capital controls – Πώς βγάζουν εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό

Τα capital controls ισχύουν απ’ ό,τι φαίνεται μόνο για όσους αφελείς και πιθανόν πένητες προσέρχονται στα ταμεία των τραπεζών.

57dad0bf1dc524ed088b47f3

Ρεπορτάζ: Κώστας Βαξεβάνης, Βαγγέλης Τριάντης – Documento

Οι έχοντες και κατέχοντες βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό παρά τις προβλέψεις του νόμου, χρησιμοποιώντας τις σκιώδεις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος, το οποίο βαφτίζει το κρέας ψάρι, ή μάλλον τις εκροές στο εξωτερικό ασφαλιστικά προϊόντα. Ολα αυτά φυσικά (όπως συνέβη και με το σύνολο των τραπεζικών σκανδάλων) υπό την επιτήρηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Το τραγικότερο όλων είναι πως αυτές ακριβώς οι εκροές χρήματος που δημιουργούνται με τη δική τους επίβλεψη χρησιμοποιούνται ως στατιστικές φόβου και ανασφάλειας, με γενικό και συνεχές συμπέρασμα πως «τα πράγματα είναι επικίνδυνα». Πάνω από οικονομικό παιχνίδι αυτών που κατέχουν τους όρους του, είναι παιχνίδι δημιουργίας πολιτικών συσχετισμών και κλίματος.

“Βγάλαμε” έξω 150.000 ευρώ

Από τον Δεκέμβριο είχαν φτάσει στα γραφεία του Documento πληροφορίες πως σε κατάστημα συστημικής τράπεζας στα βόρεια προάστια, όπου φιλοξενείται το private banking, δημιουργούνται ουρές επωνύμων οι οποίοι ενδιαφέρονται για δύο πράγματα.

Πρώτον, για το κλείσιμο λογαριασμών τους στην Ελβετία και άνοιγμα σε άλλη χώρα μετά τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας που επιτρέπουν το άνοιγμα λογαριασμών και, δεύτερον, για να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. 

Ο δεύτερος λόγος συνωστισμού μας φάνηκε ακραίος, αφού είναι σε εφαρμογή τα capital controls, που σαφώς απαγορεύουν τη ροή χρήματος στο εξωτερικό. Απ’ ό,τι όμως αποδείχτηκε δύο μήνες μετά, η πληροφορία ήταν ακριβής. Όπως μας πληροφόρησε υπάλληλος τράπεζας ο οποίος έχει αναλάβει τις διαδικασίες μεταφοράς χρήματος στο εξωτερικό: «Τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους “ξένους θεματοφύλακες”. Μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επίφαση. 

Δεν έχουν τέτοια πραγματική χρήση, αν και μπορεί να συνδέονται με ασφαλιστικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα κάποιο συνταξιοδοτικό. Αυτά τα συνταξιοδοτικά προγράμματα έχουν μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου, το οποίο είναι ξένο και σε πιθανή πώληση από ξένο θεματοφύλακα. Δηλαδή κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί στην ξένη τράπεζα. 

Σχηματικά, υπάρχει ένας κουβάς που πέφτουν αυτά τα προϊόντα και δεν εμφανίζονται πρόσωπα που κάνουν κινήσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, φεύγουν τα κεφάλαια έξω. Στη συνέχεια αυτό το προϊόν μπορεί να σπάσει, να ρευστοποιηθεί με κόστος μια προμήθεια, ή να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως αμοιβαίο ομόλογο. Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται».

Είναι άγνωστο τι ποσά έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό με αυτό τον τρόπο, αφού είναι προφανές ότι πρόκειται για κεφάλαια και όχι επενδυτικά προϊόντα. Είναι επίσης άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει η ΤτΕ. Εν τω μεταξύ, ουδέποτε συνεκτιμήθηκε ως στοιχείο επικινδυνότητας για την ελληνική οικονομία και κινείται διαρκώς στην «γκρίζα ζώνη».

Όσα υποστήριξε ο συνομιλητής μας, τα οποία προφανώς αποτελούσαν σπάσιμο των capital controls, μπορούσαν να επιβεβαιωθούν μόνο από τις τράπεζες και την ΤτΕ, οι οποίες δεν θα το έκαναν σε καμιά περίπτωση. Ο συνομιλητής μας ωστόσο μας πρότεινε κάτι πιο απλό: να πάρουμε τηλέφωνο σε δύο υποκαταστήματα δύο διαφορετικών τραπεζών που πουλούσαν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα (ξένη ασφαλιστική) και να ζητήσουμε να αγοράσουμε τέτοιο προϊόν.

Ο δημοσιογράφος του Documento Βαγγέλης Τριάντης κάλεσε τα δύο υποκαταστήματα και αφού εμφανίστηκε αρκετά φοβισμένος με τη διαδικασία της αξιολόγησης, ζήτησε μια λύση για τα χρήματά του. Επρόκειτο για ποσό 150.000 ευρώ (το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε), το οποίο αρχικά θέλησε να «επενδύσει» με ασφάλεια. Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε πιο σαφής, λέγοντας πως θέλει να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Παραθέτουμε τις τρεις συνολικά συζητήσεις με τα δύο υποκαταστήματα τραπεζών. Τα στοιχεία φυσικά είναι στη διάθεση του εισαγγελέα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…