«Διά Πυρός 2021»: Ένα ακόμα επιτελικό σχέδιο ετοιμότητας που έπεσε στα βράχια

Για ακόμα μια φορά, «υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού» έπεσε στα βράχια

«… βρεθήκαμε όλοι στο πεδίο και διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, την άμεση απόκριση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών».

Αυτά δήλωνε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διενέργεια άσκησης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με τίτλο «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2021» που πραγματοποιήθηκε στις Αφίδνες.

Πριν από δυο μήνες ο κ. Χαρδαλιάς μαζί με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη βρέθηκαν στην περιοχή των Αφιδνών, και συγκεκριμένα στο ύψωμα «Κοσμοθέα», που βρίσκεται πλησίον του οικισμού Δροσοπηγής στην Ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, μεταξύ της δημοτικής ενότητας Αφιδνών, της δημοτικής κοινότητας Κρυονερίου και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της 651 ΑΒΥΠ, στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού.

Το βασικό σενάριο είχε ως στόχο την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων και των εθελοντών. Η η άσκηση εξελίχθηκε με ισχυρό αέρα, ενώ, τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και την άμεση απόκριση όλων των αρχών.

Δυο μήνες αργότερα, και με άνεμο μόλις 2 μποφόρ, η φωτιά στην Αττική εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα και έκαψε ότι βρίσκεται στο πέρασμά της. Σύμφωνα και με τις αμέτρητες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η αντίδραση των κατασβεστικών δυνάμεων ήταν καθυστερημένη ενώ τα εναέρια μέσα δεν ήταν ποτέ αρκετά για να μπορέσουν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα που κατάκαιγε σπίτια και περιουσίες πολιτών που αβοήθητοι έδιναν την μάχη με τις φλόγες πλάι στους λιγοστούς πυροσβέστες που νυχθημερόν πάλευαν -μόνοι τους και εκείνοι- με την ασύμμετρη απειλή της πυρκαγιάς.

Δύο μήνες μετά, είδαμε με τα μάτια μας αυτό που ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ο Πρωθυπουργός, ονόμασαν «υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού».

Δύο μήνες μετά, η φιέστα του κ. Χαρδαλιά, έπεσε στα βράχια, γιατί η επιτελικότητα του κράτους και των κυβερνήσεων κρίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια και στις φωτογραφίες.

(φωτογραφία από το www.fireservice.gr)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που στέγνωσαν τους πνεύμονες της Αττικής, έκαψαν σπίτια που με κόπο έφτιαξαν οι κάτοικοι, και απείλησαν εκατοντάδες άλλα, δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Οι πλέον καταστροφικές πυρκαγιές οφείλονται σε αναζωπυρώσεις. Η φωτιά στις Αδάμες (την επόμενη ημέρα της Βαρυμπόμπης) ήταν μια από τις αναζωπυρώσεις που έκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα επιχειρησιακό εργαλείο, το IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν ενεργοποιήθηκε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η κυβέρνηση του 112 δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν.

 

Δείτε σχετικά βίντεο από την άσκηση «Διά Πυρός 2021»:

 

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

AP - Ουκρανια

Δεκάδες χώρες καλούν τη Ρωσία να αποσυρθεί από το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

«Το γεγονός ότι σταθμεύουν στην πυρηνική εγκατάσταση μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσίας και όπλα…