Newsroom

Newsroom

Δημοσιογράφος βοήθησε 15χρονο Σύρο να φτάσει στη Σουηδία από την Ελλάδα και διώκεται

Για διακίνηση παράτυπων μεταναστών κατηγορείται ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης, επειδή βοήθησε ανήλικο Σύρο να φτάσει από την Ελλάδα στη Σουηδία, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

582e1c591dc5244d2c8b4c28

Ο Φρέντρικ Ένεβαλ γύριζε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εθνικιστικών κομμάτων απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα, την άνοιξη του 2014, όταν γνώρισε στην Ελλάδα έναν 15χρονο Σύρο, τον Άμπεντ. Με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του, που επίσης διώκονται, τον μετέφερε στη Σουηδία.

«Εκ προμελέτης, βοήθησαν έναν αλλοδαπό (να περάσει) στη Σουηδία μέσω του Μάλμε μολονότι το πρόσωπο αυτό δεν είχε διαβατήριο, ούτε κάποια άδεια για να μπει στη χώρα» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο δημοσιογράφος δηλώνει αθώος. «Ως ανθρώπινα όντα, αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε για ένα αγόρι που βρισκόταν σε κατάσταση ανάγκης», είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.

Η μετάδοση του ντοκιμαντέρ, τον Ιανουάριο του 2015, προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας για τους πρόσφυγες, όπως την ίδια εποχή κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του Ένεβαλ. «Πολλοί Σουηδοί αναρωτήθηκαν τι θα έκαναν αν ένα αγόρι τους ικέτευε να το βοηθήσουν και ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να το κάνουν», είπε ο δημοσιογράφος.

Ο Ένεβαλ υποστηρίζει ότι δεν έδρασε ως διακινητής επειδή ούτε ο ίδιος ούτε οι συνάδελφοί του πήραν χρήματα.

«Αρκεί να βοηθήσεις κάποιον να περάσει τα σύνορα σε μια ευρωπαϊκή χώρα» για να κατηγορηθείς για παροχή βοήθειας σε παράνομους μετανάστες, υπενθύμισε ωστόσο η εισαγγελέας Κριστίνα Αμίλον.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό