Δημοψήφισμα-φιάσκο στην Ουγγαρία: Στο 60% η αποχή, πλήγμα για τον Ορμπάν

Oι Ούγγροι πολίτες απέρριψαν το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ στο χθεσινό δημοψήφισμα, ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 50%, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να θεωρείται άκυρη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, να δέχεται ισχυρό πλήγμα.

57f1dd181dc524775c8b4749

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 98,32% όσων προσήλθαν στις κάλπες απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, πολύ χαμηλότερα από το όριο του 50% που απαιτείται προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.

Το γεγονός αυτό περιορίζει τις δυνατότητες του Ούγγρου πρωθυπουργού να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν την μεταναστευτική τους πολιτική. Εξάλλου, το δημοψήφισμα αυτό, με το ερώτημα «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;», αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα του Βίκτορ Ορμπάν.

Ωστόσο, έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης, η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Ορμπάν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία» στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θέλει «να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων».

«Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν «όχι», δηλαδή 3,23 εκατομμύρια εκ των 8,24 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ. «Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες», δήλωσε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…