Newsroom

Newsroom

 Δεύτερος νεκρός στην Ιταλία από τον νέο κορονoϊό Covid-19

'Ενας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον νέο κορονoϊό απεβίωσε στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 30 κρούσματα.

AP Coronavirus 0 2

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο.

Ο πρώτος θάνατος ευρωπαίου από τον νέο κορονoϊό

Ο πρώτος Ευρωπαίος που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό υπέκυψε χθες, Παρασκευή, το βράδυ στην Ιταλία την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειωνόταν στην Κίνα, όμως σχεδόν διπλασιαζόταν στη Νότια Κορέα.

Ο Αντριάνο Τρεβιζάν, συνταξιούχος οικοδόμος ηλικίας 78 ετών, απεβίωσε στη Βενετία έπειτα από δέκα ημέρες νοσηλείας για ασθένεια άλλη από τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Μετά τη νοσηλεία του είχε διαγνωσθεί θετικός στον κοροναϊό.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, καθώς καταγράφηκαν εκεί δεκαπέντε ασθενείς, ανεβάζοντας σε 20 τον συνολικό αριθμό στη χώρα, η οποία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ’ αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ήταν ένας κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Αυτός ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Ο θάνατος αυτός ήταν τότε «ο πρώτος έξω από την Ασία, ο πρώτος στην Ευρώπη», όπως είχε υπογραμμίσει η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Διάδοση

Οι φόβοι φαίνεται να αυξάνονται στην Ευρώπη μεταξύ των άλλων και επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχίες για τη δυσκολία να περιοριστεί η διάδοση της επιδημίας.

Ο επκεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έκρουσε χθες, Παρασκευή, τον κώδωνα του κινδύνου στη Γενεύη: «Τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση που είναι δυνατό να περιοριστεί η επιδημία». Όμως «το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει», προειδοποίησε εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς οικονομικής υποστήριξης.

Οι εστίες της νόσου συνεχίζουν να εξαπλώνονται καθώς χθες, Παρασκευή, είχαμε από ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Λίβανο και στο Ισραήλ και δύο επιπλέον νεκρούς στο Ιράν (τέσσερις συνολικά).

Η Νότια Κορέα θρήνησε σήμερα έναν δεύτερο νεκρό και ο αριθμός των κρουσμάτων έκανε εκεί άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αυξανόμενος σε 346 συνολικά με 142 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τις νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ αυτών των νέων 142 κρουσμάτων, 92 συνδέονται με ένα νοσοκομείο της Τσεονγκντό, στο νότιο τμήμα των χώρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρεις εβδομάδες θρησκευτική τελετή μιας χριστιανικής αίρεσης, της Εκκλησίας του Σιντσεοντζί του Ιησού.

Συνολικά περισσότερα από 150 μέλη αυτής της αίρεσης έχουν μολυνθεί. Το πρώτο απ’ αυτά ήταν μια 61χρονη γυναίκα, η οποία αγνοούσε πως είχε προσβληθεί από ιογενή πνευμονία και διέδωσε τον ιό, κυρίως βοηθώντας στη θρησκευτική τελετή.

Επιβράδυνση στην Κίνα

Αντίθετα στην ηπειρωτική Κίνα, τη χώρα που έχει πληγεί μακράν περισσότερο από την ιογενή πνευμονία, έχει έρθει η ώρα της επιβράδυνσης. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί 109 νέους θανάτους, έναντι 118 την προηγουμένη, ενώ το σύνολο των θανάτων στη χώρα φθάνει τους 2.345.

Ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα σημειώνει ακόμη ισχυρότερη πτώση, με 397 νέα κρούσματα έναντι σχεδόν 900 χθες, Παρασκευή.

Η μείωση αυτή συμβαίνει αφού οι αξιωματούχοι της Χουμπέι έλαβαν οδηγίες να αναθεωρήσουν ορισμένους από τους αριθμούς που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες για να διαλυσουν «αμφιβολίες» σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της νόσου. Πρόκειται για την τελευταία μέχρι σήμερα τροποποίηση της μεθόδου καταμέτρησης αφού είχαν γίνει προηγουμένως πολλές άλλες, γεγονός που περιπλέκει κάπως την παρακολούθηση της επιδημίας.

Επισήμως ο αριθμός των μολύνσεων στο σύνολο της ηπειρωτικής Κίνας (πλην του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) είναι μεγαλύτερος από 76.000.

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας και των δύο κρουσμάτων στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι: 4 στο Ιράν, 2 στο Χονγκ Κονγκ, 2 στη Νότια Κορέα, 2 επί του κρουαζιεροπλοίου Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στην Ιαπωνία και από ένας άνθρωπος σε τρεις άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν).

Λίγο περισσότερες από 1.300 μολύνσεις έχουν εξάλλου καταγραφεί στον κόσμο έξω από την ηπειρωτική Κίνα.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…