Δεύτερο φράχτη χτίζει η Ουγγαρία για τους μετανάστες

Παρουσία και της Άνγκελα Μάρκελ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Βαρσοβία συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων των επονομαζόμενων «χωρών του Βίσεγκραντ».

57c09ddd1dc52439738b4d18

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Μπεάτα Ζίντλο, της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο αντάλλαξαν απόψεις με την Γερμανίδα καγκελάριο για την μετα-brexit εποχή της ΕΕ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα φιλοξενηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που η Μπρατισλάβα θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επειδή η παράδοση που έχουμε δημιουργήσει να συναντιόμαστε συνέχεια στις Βρυξέλλες έχει οδηγήσει στο να χάνουμε την ευκαιρία να βλέπουμε πως είναι η πραγματική ζωή και μερικές φορές δεν έχουμε συναίσθηση ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα της Ευρώπης», σχολίασε η Μέρκελ.

Νωρίτερα οι τέσσερις ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης συναντήθηκαν μεταξύ τους, με στόχο να βρουν κοινή γραμμή για το προσφυγικό ζήτημα και να πείσουν την Μέρκελ να ενισχύσει την προσπάθειά τους να μην εφαρμοστεί η απόφαση για να μετεγκατασταθούν σε όλες τις χώρες με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις όσοι φτάνουν σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Μάλιστα, ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να κατασκευάσει δεύτερο φράχτη στα νότια σύνορα της με τη Σερβία, ώστε να συγκρατήσει ένα νέο κύμα μεταναστών. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι στις 2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία δημοψήφισμα για την εφαρμογή ή μη του συστήματος ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Τέλος, ζήτησε την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού που θα αναλάβει την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Όπως έγινε αντιληπτό, σε αντάλλαγμα οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίσεγκραντ αποφάσισαν να δώσουν στην Μέρκελ στήριξη στο θέμα της πολιτικής λιτότητας.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ούγγρου πρωθυπουργού: «Η πρώτη μας πρόταση είναι να διατηρηθεί η τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που βασίζεται στην αυστηρότητα, την σταθερότητα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε ως προτεραιότητα την άμυνα. Θα πρέπει να αρχίσουμε την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού στρατού».