Newsroom

Newsroom

Deutsche Welle: Ούγγροι αστυνομικοί περνούν τους πρόσφυγες από τον φράχτη για 300 ευρώ το κεφάλι

Από την μία τους χτυπούν με γκλοπ και αντλίες νερού και από την άλλη τους ζητούν 300 ευρώ το κεφάλι για να τους περάσουν από τον φράχτη.

1 48

Από την μία τους χτυπούν με γκλοπ και αντλίες νερού και από την άλλη τους ζητούν 300 ευρώ το κεφάλι για να τους περάσουν από τον φράχτη.

Ο λόγος για τους Ούγγρους αστυνομικούς που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους πρόσφυγες σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Deutsche Welle.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος μετέδωσε μια κατάσταση όπου οι Ούγγροι συνοριοφύλακες και στρατιώτες που κατόπιν εντολών από την κυβέρνηση ασκούν βία πάνω στους πρόσφυγες και τα μικρά παιδιά, συναλλάσσονται κάτω από τον φράχτη με όσους έχουν λεφτά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, τα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας παραμένουν προσπελάσιμα για όποιον έχει χρήματα.

Αν και επίσημα οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία, οι πρόσφυγες στην Αυστρία περιγράφουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Σε χωριό της Αυστρίας έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων. Σε ένα από αυτά μένει ένας Ιρακινός που μίλησε στον Γερμανό δημοσιογράφο. Ένας διακινητής τον μετέφερε μαζί με μερικούς ακόμη από τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας στην Αυστρία. «Βρήκαμε ένα βαν και ο οδηγός μας πήγε στα σύνορα. 1500 ευρώ ζήτησε. Από τον καθένα μας» λέει χαρακτηριστικά στη Deutsche Welle.

Στο Ιράκ ο 27χρονος μετέφραζε για τους Αμερικάνους. Γι’ αυτό πολλοί τον θεωρούσαν κατάσκοπο και ο ίδιος δεν έβρισκε πια δουλειά. Στην Ευρώπη έφτασε περνώντας από τα δυτικά Βαλκάνια. «Στα σύνορα οι ούγγροι συνοριοφύλακες είπαν “Αν μας δώσετε χρήματα, 300 ευρώ το άτομο θα σας αφήσουμε να περάσετε“. Στον φράχτη υπήρχε μια μικρή πόρτα. “300€ και περνάτε. Εάν όχι, θα σας συλλάβουμε, θα πάρουμε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και μετά δεν πρόκειται να σας δεχθεί κανένας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα“» ήταν τα λόγια των Ούγγρων που πήραν τα χρήματα στα κρυφά και τους άφησαν να περάσουν..

Μπροστά από το κέντρο υποδοχής στο Νίκελσντορφ περιμένουν και οδηγοί ταξί της Αυστρίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων. Ο εθελοντής Άντον Μπούριτς από τον Ερυθρό Σταυρό παρατηρεί την κατάσταση εδώ και καιρό. «Από αυτά που έχω ακούσει, οι ταξιτζήδες ζητούν μέχρι και 350 ευρώ το άτομο για μια κούρσα από το Νίκελνστορφ ως τη Βιέννη. Και αυτό είναι διακίνηση, κερδοσκοπική διακίνηση».

Η κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία σε κάθε περίπτωση δεν τιμούν τόσο την Ουγγρική κυβέρνηση και βέβαια ούτε την ΕΕ που ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατη στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει κάνει τίποτα σημαντικό.

Την Τετάρτη στρατιωτικά οχήματα του Ουγγρικού στρατού εξοπλισμένα με πολυβόλα εθεάθησαν από συνεργείο του Reuters να πλησιάσουν τα σύνορα.