Deutsche Welle: Ο Ματέο Ρέντσι στα χνάρια του Τσίπρα εξετάζει την διενέργεια δημοψηφίσματος

Προκειμένου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι προετοιμάζεται για ένα καυτό φθινόπωρο. 

1 2417

Προκειμένου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι προετοιμάζεται για ένα καυτό φθινόπωρο. 

Η ιταλική γερουσία θα ψηφίσει μια συνταγματική αλλαγή, η οποία στην πραγματικότητα περιορίζει την εξουσία της. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά πως: «Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να επιβάλλουμε – από την αγορά εργασίας μέχρι τις συνταγματικές αλλαγές – είναι μια προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο μετά από 20 χρόνια που η Ιταλία βρισκόταν σε μια φάση αδράνειας».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, δεν αποκλείεται ο Ρέντζι να μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα και να προκηρύξει δημοψήφισμα για το εάν εγκρίνει ή όχι ο λαός τις μεταρρυθμίσεις του.
Για να προχωρήσει σε αλλαγές στα εργασιακά ο Ματέο Ρέντζι χρειάστηκε την υποστήριξη του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia. Η Λίγκα του Βορρά και τα 5 Αστέρια παραμένουν ακραιφνής αντιπολίτευση. Ο Στέφανο Φασίνα, βουλευτής που αποχώρησε από το κόμμα του Ρέντζι ισχυρίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι πλέον σοσιαλδημοκρατικό.

Ο χρόνος όμως πιέζει. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν δεν φαίνεται ακόμα να έχουν αποτελέσματα. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που κάνουν πιο εύκολες τις καταγγελίες των συμβάσεων και οι μικρές μειώσεις στις εισφορές των εργοδοτών δεν είναι ακόμα εμφανείς στην αγορά. Η ανεργία παρουσίασε μικρή αύξηση το καλοκαίρι και η οικονομία παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%.