«Καλά ξεμπερδέματα, κ.Μητσοτάκη»

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σκάνδαλο Novartis  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική επιτροπή, ειδικό δικαστήριο, ό,τι του ταιριάζει, για να μάθει ο ελληνικός λαός, ξανά, ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία .

EK Tsipras DETH

Όπως είπε, η υπόθεση αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία», και ακολούθως ανέφερε πως πρέπει να θυμηθούμε ότι σε εσωτερικά έγγραφα της Novartis ο κ. Φρουζής και άλλοι κόμπαζαν ότι είχαν προνομιακές τιμές.

   «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό

 

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ασκήσει εποικοδομητική, αλλά και μαχητική, τεκμηριωμένη και σύγχρονη αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μακρά κυβερνητική εμπειρία, δεν πιστεύω, όμως ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε μαχητικά και δε συμμεριζόμαστε τις δίκαιες κινητοποιήσεις της κοινωνίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «πιστεύω ότι η δημοκρατία δεν είναι κάθε τέσσερα χρόνια να δίνει λευκή επιταγή ο ελληνικός λαός, αλλά η δυναμική της δημοκρατίας είναι οι κινητοποιήσεις να λαμβάνονται υπόψη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε αντιπολίτευση στο παρελθόν τονίζοντας «δεν πρόκειται να ακούσετε καταστροφολογία, ψεύδη και διαρκείς κασσανδρικές προβλέψεις».

Πρέπει να δούμε σοβαρά την κλιματική αλλαγή

Ερωτηθείς σχετικά με την πράσινη πολιτική και τι τον διαφοροποιεί απ’ την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές, πως «σε επίπεδο ρητορικό ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι φιλοπεριβαλλοντιστής και οικολόγος ή να τον παριστάνει αλλά την ίδια στιγμή να είναι υπέρ της ασύδοτης δράσης συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος».

Όπως συμπλήρωσε, υπάρχει και μια προϊστορία σε αυτόν τον τόπο, πχ η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχει προσανατολιστεί στις ανανεώσιμες πηγές, και δεν την έκανε με ευθύνη των προηγουμενων κυβερνήσεων, όχι της δικής μας.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι στο πλαίσιο της αυτοκριτικής που έκανε χθες, δεν αναφερόταν κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Πρέπει να ανοίξει μαι μεγάλη συζήτηση», είπε πάντως και συμπλήρωσε ότι θα ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική και τι σχέση μπορεί να έχει με τους φυσικούς πόρους και της ανάπτυξης τους.

Ιδίως για υδρογονάνθρακες το ένα θέμα είναι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Έπρεπε να γίνουν έρευνες;ς για να γνωρίζουμε και άλλο ένα θέμα είναι αν θα προσανατολιστούμε στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, είπε.

Για την κλιματική αλλαγή, τόνισε πως «η συζήτηση που διεξάγεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί να μην μας απασχολήσει».

Η ζωή θα δείξει πότε θα γίνουν οι εκλογές

«Καμία κυβέρνηση δεν προχωράει σε εκλογές επειδή το ζητάει η αντιπολίτευση» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση αναφορικά με το εάν και πότε θα πιέσει για προκήρυξη εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «Εμένα δεν με λένε Μητσοτάκη. Εγώ δεν πρόκειται να δημιουργήσω τοξικό κλίμα, δεν πρόκειται να διχάσω. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δημιουργήσει τοξικό κλίμα, με τη βοήθεια μιντιακών ομίλων κυρίως για να συσπειρώσει το κόμμα του».

«Από εκεί και πέρα η ίδια η ζωή και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα δείξουν εάν θα γίνουν εκλογές νωρίτερα ή στο τέλος της τετραετίας».

«Υποτιθέμενη διαπραγμάτευση με μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα»

Αναλύοντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. που θα βοηθούσε στη μείωσε των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με 1% μικρότερο πλεόνασμα θα υπήρχε δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. ανά έτος για κοινωνικές δαπάνες και ελαφρύνσεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι φέραμε ψηλά πλεονάσματα όταν η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει 4,5%. Τι αποφασίσαμε; Έχοντας στο χέρι το πολύ θετικό αποτέλεσμα χάρη στις θυσίες του λαού και τη δική μας διαχείριση. Αυτό το απόθεμα ήταν και το διαβατήριο για να πέσουν τα ομόλογα και να βγούμε στις αγορές» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσει « Είπαμε 5,5 δισ. από τα 37 δισ. να πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό ώστε το 3,5 % να γίνει 2,5 %. Να εξασφαλιστεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ότι οι εταίροι μας θα παίρνουν το αντίστοιχο ποσό κάθε έτος. Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος».

Είπε, ακόμη, ότι δεν είχε κανένα λόγο να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους εταίρους, όμως επισήμανε «προφανώς και τους ενημερώσαμε και πολύ διεξοδικά. Και την Κομισιόν και κράτη μέλη και προφανώς αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε».

«Ο κύριος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις καλένδες μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων υποσχόμενος σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» στη λογική της αρπαχτής στις επενδύσεις

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Ελληνικό και κληθείς να απαντήσει ειδικότερα σε αιτιάσεις ότι κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τη συγκεκριμένη επένδυση.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας: «Καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη μακρά περίοδο αποεπένδυσης και φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018».

«Εμείς απλά παραλάβαμε μια σύμβαση», είπε στη συνέχεια και επισήμανε πως «το Ελληνικό άδειασε το 2001, όχι το 2015».

«Προχωρήσαμε με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε σε άλλο σημείο, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο ούτε καθορισμός του αιγιαλού.

Τόνισε όμως με νόημα πως απέμενε «να αποδείξει ο επενδυτής ότι έχει τα χρήματα». «Είναι και αυτό μια μικρή προϋπόθεση», σχολίασε και άφησε αιχμές για την τοποθέτηση του Δ. Οικονόμου στην κυβέρνηση. «Εμείς δεν βάλαμε αρμόδιο υπουργό στέλεχος της επιχείρησης του να διαπραγματεύεται», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα που της αξίζει η λογική της αρπαχτής στις επενδύσεις», είπε και κατέληξε: «Αποδείξαμε ότι καταφέραμε και ρεκόρ στις επενδύσεις και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον».

Το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφείς αιχμές για την ανάδοχο εταιρεία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «Επειδή γνωριζόμαστε όλοι σε αυτόν τον τόπο δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω τίποτα σε ό, τι αφορά την κριτική μου. Για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία είχε χαρακτηριστεί και από προκατόχους μου στη θέση του πρωθυπουργού ως ο εθνικός εργολάβος με άλλη ιδιοκτησία τότε».

«Όταν εμείς αναλάβαμε την διακυβέρνηση η τότε ιδιοκτησία είχε και πάρα πολύ άμεση εμπλοκή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δική μας κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλική η εφημερίδα που ανήκε στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία, δεν δημιούργησε διαπλοκή. Αυτή, όμως η εταιρεία και τότε και τώρα είναι μια από τις αρτιότερες τεχνικά σε όλη την Ευρώπη» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε «Ο επιβλέπων του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε άψογα και οφείλω να πω ότι και χάρη σε αυτή τη συνεργασία καταφέραμε να τρέξουμε το έργο τρεις φορές πιο γρήγορα»

Συνεχίζοντας την απάντησή του ανέφερε: 

Από τη στιγμή που άλλαξε η ηγεσία ο νέος εργολάβος άρχισε να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε στη ΔΕΘ προκαταλαμβάνοντας αποφάσεις. Προκατάλαβε την απόφαση του ΚΑΣ και το σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος ο ίδιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, που δεν υπάρχει, δίνει το πάτημα στον εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.
Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να προσκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που εμείς σταματήσαμε ενδεχομένως να τα διεκδικήσει από την αύξηση της καθυστέρησης στο μετρό που οφείλεται από την απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει ξανά το θέμα του σταθμού Βενιζέλου»

«Το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς το μετατρέψαμε σε και αρχαία και μετρό και σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό» είπε χαρακτηριστικά.

Φοροελαφρύνσεις

«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει […] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δνε μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους.

«Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό», ανέφερε και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».

Είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι’ αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε

«Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δεν το έκανα».

Το Ελληνικό

Ερωτηθείς για την επένδυση στο Ελληνικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018, ενώ η χώρα ήταν σε φάση αποεπένδυσης, και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο «παραλάβαμε απλά μία σύμβαση» και υπενθύμισε ότι από το 2001 μέχρι το 2014 «έρχονταν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου».

Όπως είπε, για το έργο αυτό, «διαπραγματευτήκαμε, αλλάξαμε τη σύμβαση, τη φέραμε προς κύρωση στη Βουλή», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν πολύ προσεκτική ώστε να είναι σύμμαχος το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φέραμε μία υπόθεση που ήταν κοντά στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης» είπε και τόνισε ότι σε όλη τη διαδικασία η τότε κυβέρνηση εργάστηκε για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τα συμφέροντα των επενδυτών.

«Δεν βάλαμε εμείς αρμόδιο υπουργό, στέλεχος της επιχείρησή του» (σσ επενδυτή) να διαπραγματεύεται, σημείωσε.

«Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου» τόνισε.

Οι μετακλητοί

«Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 54 μετακλητούς, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πριν δυο μήνες είχε 12 μετακλητούς».

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για τη Νομική Πάτρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι ακατανόητη απόφαση της νέας κυβέρνησης- και δεν ξέρω αν αυτό είναι με κριτήριο την Πάτρα, μια τιμωρία στο λαό της Αχαΐας που δεν ψήφισε τον κ. Μητσοτάκη». «Πιστεύω ότι είναι μια εμμονή ιδεολογικού χαρακτήρα» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο έργο Πάτρα- Πύργος σημείωσε «ελπίζω να μη γίνει και αυτό σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης, ανέκδοτο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα […] όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%,» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας , ερωτηθεί σχετικά και προσέθεσε:

«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Και επισήμανε: «Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».

Οι Πρέσπες

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε «θα μείνει στην ιστορία», είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Τόνισε ότι με τη συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Μιλώντας για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον.

«Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».

Novartis

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών.

Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά.

Ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν.

«Θα κριθούμε όλοι» είπε και προσέθεσε ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τόνισε μάλιστα ότι τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια.

Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες, σημείωσε. Μιλώντας δε για το τι έκανε ο ίδιος το 2015, είπε: «Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».

«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.

«Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

«Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες […] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική» τόνισε.

Το σπίτι της Μαρέβας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών, με αφορμή την αγορά κατοικίας στο Παρίσι από την σύζυγο του πρωθυπουργού, που ανέδειξε το Documento, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία πρέπει να είναι όλα διαφανή, να ελέγχονται και να δίνονται πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

 Προσέθεσε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο αφορά το ερώτημα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, θα κληθεί να το απαντήσει.

Tα ΜΜΕ

«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ.

«Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε.

«Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής […] Καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης».

Και εκτίμησε: «Ξαναγυρνάμε στην… κανονικότητα, (δηλαδή) αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό”

Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. «Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».

Ο Π. Καμμένος

 Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε:

«Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. […] Αυτή η συμφωνία δε θα υπήρχε αν δε υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης […] παρά το πολιτικό κόστος».

Tο φιάσκο των Εξαρχείων

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον το θέμα των Εξαρχείων προεκλογικά. Είπαν ότι σε μία εβδομάδα «θα έχουν καθαρίσει», ενώ «το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που καταλήγουν πολλές φορές και σε εικόνες φιάσκο, ντροπής θα έλεγα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μάνα με το παιδάκι της, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, που έχουν κάνει την περιοχή καταφύγιο.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνηση του, μίλησε για τρείς επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή των πολιτών.

Προσέθεσε επίσης ότι η εύκολη επικοινωνιακή στάση που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα την φέρει μπροστά σε αδιέξοδα, ενώ την κατηγόρησε ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη από το συνεδριακό κέντρο της Έκθεσης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…