Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί Βγενόπουλου - Ελέγχεται για φοροδιαφυγή 200 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Με εντολή των Οικονομικών Εισαγγελέων δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τραπεζικές θυρίδες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου σύμφωνα με δημοσίευμα του parapolitika.gr

NewsRoom 16/06/2016 | 13:03

Ο λόγος είναι ότι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και πέραν της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Την εντολή για δέσμευση των λογαριασμών του Βγενόπουλου, έδωσε Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής εκ μέρους εκατοντάδων μεγαλοκαταθετών βάσει της λίστας των 65 ηλεκτρονικών αρχείων (CD) που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς στα χέρια τους από τις ελληνικές τράπεζες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική εντολή για τη δέσμευση σε βάρος του επιχειρηματία σχετίζεται με προσωπικούς λογαριασμούς του Βγενόπουλου στους οποίους εμφανίζεται ποσό περίπου 200 εκατ. ευρώ το οποίο καλείται πλέον να αποδείξει ότι δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής. Έτσι ο επιχειρηματίας θα κληθεί από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο διενεργεί την έρευνα υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων. 

Τι απαντάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Σε απάντησή του στο δημοσίευμα του parapolitika.gr ο Ανδρέας Βγενόπουλος παραδέχεται σχετικά με τη δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών ότι «πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία» την οποία αιτιολογεί, κάνει λόγο για  «δήθεν φοροδιαφυγή 200 εκατ. ευρώ» και υποστηρίζει ότι αν κληθεί να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία «η υπόθεση θα περαιωθεί». 

Η πλήρης δήλωση Βγενόπουλου έχει ως εξής:

Περί της δήθεν φοροδιαφυγής 200 εκατ. Ευρώ!

Ενημερώθηκα από το site της εφημερίδας Παραπολιτικά ότι δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου και ελέγχομαι για φοροδιαφυγή ύψους 200 εκατ. Ευρώ!

Μετά από μεγάλη προσπάθεια πληροφορήθηκα και εγώ ότι πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, επειδή οι «πιστώσεις» στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς στο διάστημα από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2012 ήταν περίπου 200 εκατ. Ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα μου. Η διαφορά όμως είναι ότι με τη λέξη «πιστώσεις» υπολογίζονται και τα ίδια ποσά που μεταφέρονται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμίας και πάλι σε όψεως και πάλι σε προθεσμίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Άνθρακες ο θησαυρός. Εάν μετά τις διαρροές προς τον Τύπο κληθώ να προσκομίσω τα σχετικά στοιχεία, η υπόθεση θα περαιωθεί.

Εν τω μεταξύ εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την αναίτια δυσφήμιση που υφίσταμαι προτού καν πληροφορηθώ τίποτα επισήμως και μου δοθεί η δυνατότητα να παράσχω εξηγήσεις. Ο νοών νοείτω.

Είναι πάντως απορίας άξιο αν το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου το οποίο διενεργεί τον έλεγχο για τον Βγενόπουλο, έχει διαπράξει το λάθος να μην έχει εντοπίσει πρωτογενείς καταθέσεις αλλά μόνο εσωτερικές μεταφορές που έγιναν στους λογαριασμούς του Βγενόπουλου. Έμπειρα στελέχη του Κέντρου άλλωστε, χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα και αλγόριθμους που μπορούν και διαχωρίζουν τις καταθέσεις όψεως από τις προθεσμιακές. Στελέχη του Κέντρου υποστηρίζουν πως όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν χειριστεί και εστάλησαν τεκμηριωμένες στον εισαγγελέα, έχουν ελεγχθεί από ειδικά συστήματα, με μηδαμινή παρέμβαση οποιουδήποτε υπαλλήλου. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.