Δέσμευση Βαρουφάκη για επανεξέταση του συμβιβασμού με τη Siemens

Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

varoufakis 91

Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάζεται την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί σε ακρόαση τον διατελέσαντα πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολο της, Σήφη Βαλυράκη (κάτω φώτο).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, eurokinissi

Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ζητώντας να ενημερωθεί πώς είναι δυνατόν ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών να έχει λειτουργήσει αντίθετα από την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της Siemens.

Η ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή μετά από δημοσίευμα στην «Αυγή» σύμφωνα με το οποίο, ενώ ο πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα του σκανδάλου της Siemens ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, ο δικηγόρος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ προσφυγής που είχε καταθέσει ο Σύλλογος «Έλληνες Φορολογούμενοι», υποστήριξε το αβάσιμο της προσφυγής. Ο εν λόγω δικηγόρος που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε το ελληνικό Δημόσιο ευθυγραμμίστηκε με την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της Siemens, ότι δηλαδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και μίας ιδιωτικής επιχείρησης κι άρα δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Με την έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών καθίσταται σαφές ότι ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν είχε ζητήσει την άποψη της πολιτικής ηγεσίας. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο υπουργός, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πολιτικά, ηθικά και νομικά να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens».

Ταυτόχρονα, επικαλείται και σχετικό δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε που υπουργείο Οικονομικών για το θέμα, σύμφωνα με το οποίο «ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος εκπροσώπησε το ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Είναι δεδομένο ότι η Συμφωνία Συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστο του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει ότι «εφόσον προκύψουν ευθύνες σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, αυτές θα αποδοθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει εγγράφως στη Βουλή και πριν από μερικές ημέρες, σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens και το έργο της αδειοδότησης συχνοτήτων GSM/R αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον χώρο της υγείας.

«Είναι δεδομένο ότι η συμφωνία συμβιβασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Siemens τον Αύγουστο του 2012 θα επανεξεταστεί, όπως και κάθε φορέας και πρόσωπο που εμπλέκεται με την υπόθεση. Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, εφόσον εντοπιστούν ευθύνες για τα έργο GSM/R, αυτές θα αποδοθούν» είχε απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης, ενώ για τη συμφωνία στον χώρο της υγείας είχε, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι «κατά την επανεξέταση της Συμφωνίας Συμβιβασμού, εφόσον προκύψει θέμα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων με τον όρο περί παροχής ιατρικού εξοπλισμού, θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, eurokinissi

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…