Δέσμευση ΗΠΑ για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν με τρία δισεκατομμύρια δολάρια το ειδικό Πράσινο Κλιματικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να…

o obama climate change facebook

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν με τρία δισεκατομμύρια δολάρια το ειδικό Πράσινο Κλιματικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να βοηθήσουν φτωχότερα, πιο ευάλωτα αναπτυσσόμενα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν «καθαρότερη» ενέργεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και τη στάθμη των ωκεανών, καθώς και τα ολοένα πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο άλλος σημαντικός στόχος του ταμείου, το οποίο έχει έδρα στη Νότιο Κορέα, είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη ενεργειακών πηγών που περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ενώ έθεσε τον όρο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση μόνο αν συνεισφέρουν περισσότερα κράτη και το μερίδιο των ΗΠΑ δεν υπερβαίνει το 30 τοις εκατό του συνολικού ποσού.

Η προσφορά των ΗΠΑ διπλασιάζει τις έως τώρα εισφορές των άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία με ένα δισεκατομμύριο δολάρια η κάθε μία, και οι Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Μεξικό, Λουξεμβούργο και Τσεχία με χαμηλότερα ποσά.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Ομπάμα θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει το ποσό που υποσχέθηκε, καθώς θα χρειαστεί την έγκριση από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν από κοινού με την Κίνα νέα συμφωνία για ακόμα πιο φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025, χωρίς όμως αυτή να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…