Newsroom

Newsroom

Δες ποιο ρόλο έχεις στην παρέα

Σε όλες τις παρέες υπάρχουν ρόλοι που εξυπηρετούν την συνοχή τους. Από τις μαθητικές παρέες μέχρι και τις ενήλικες, οι φίλοι καταλαμβάνουν μία θέση η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που τις δένει.

57458eff1dc524f4308b4674

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Εύη Κόκκαλη είτε έχετε τον ρόλο του ηγέτη είτε του αποδιοπομπαίου τράγου είστε το ίδιο χρήσιμοι.

Ο ΗΓΕΤΗΣ: Είναι αυτός που οδηγεί το “όχημα” της ομάδας-παρέας. Ακούει τα μηνύματα των μελών της, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με την δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού και συνεργασίας. Προνοεί και προλαμβάνει τις δύσκολες καταστάσεις με “διπλωματικούς” ελιγμούς, αλλά δρα και “πυροσβεστικά” αν χρειαστεί για την αποφυγή “ατυχήματος”. Απαραίτητος ο ρόλος του για την επιβίωση της ομάδας.

Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ: Ο χιουμορίστας που με τα αστεία του διασκεδάζει τους άλλους, που πάντα έχει όρεξη για φάρσες και πειράγματα. Συνδέει την παρέα με τα “σχολικά της χρόνια” κι ας έχουν περάσει δεκαετίες από τότε!! Ρόλος αναντικατάστατος!

Ο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑΣ: Αυτός που πονάει συνήθως για “λάθος” έρωτα και οι υπόλοιποι τον παρηγορούν. Τι προσφέρει στην παρέα; Συναισθηματικές προσεγγίσεις μέσα από συζητήσεις που όλοι έχουν ανάγκη αλλά και προσωπικές αναγωγές του καθένα. Κοινώς, εξομολογητικές ανάγκες.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΣΤΑΣ: Αυτός με τις άπειρες γνωριμίες που αναλαμβάνει να “καθαρίσει” σε κάθε δυσκολία. Από το να εξασφαλίσει πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια, μέχρι να ψάξει για δουλειά σε κάποιον που απολύθηκε. Εξυπηρετεί τους πάντες!!!

Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ-ΞΕΡΟΛΑΣ: Αυτός που έχει την τάση για αντιπαράθεση με αμφισβήτηση των δεδομένων και συνεχείς προβληματισμούς! Έχει άποψη για τα πάντα! Σε τι εξυπηρετεί; Βοηθάει στην ανάγκη της παρέας για ανταλλαγή απόψεων και διαμορφώνει “θερμό” πεδίο διαλόγου!

Ο ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ: Αυτός “λειαίνει τις γωνίες” για αποφυγή “τραυματισμών”! Ο ρόλος του έχει εξισορροπητικό χαρακτήρα για τη διατήρηση των σχέσεων της παρέας. “Συγκεντρώνει” τα παράπονα, δικαιολογεί συμπεριφορές και συμβουλεύει μέσα από συναισθηματικό πρίσμα.

Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ: Ο ρόλος του εκτονώνει τη συσσώρευση έντασης αφού είναι αυτός που συγκεντρώνει τα πυρά της παρέας. Τον κοροϊδεύουν και του φέρονται επιθετικά γιατί ο ίδιος το προκαλεί. Κι όμως ο ρόλος αυτός κρατά την ομάδα ενωμένη. Δίνει διέξοδο στην επιθετικότητα των μελών της ώστε να αποφεύγονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις.

Αν ψάξετε στις προηγούμενες κατηγορίες και δεν βρείτε τον εαυτό σας σε αυτούς τους ρόλους, τότε ο τελευταίος, αυτός του αποδιοπομπαίου τράγου σας “διάλεξε”!!!!

Εύη Κόκκαλη Ψυχολόγος M.Phil.

Επιμέλεια: Μαρία Ηλιοπούλου

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…