Δες ποιο ρόλο έχεις στην παρέα

Σε όλες τις παρέες υπάρχουν ρόλοι που εξυπηρετούν την συνοχή τους. Από τις μαθητικές παρέες μέχρι και τις ενήλικες, οι φίλοι καταλαμβάνουν μία θέση η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που τις δένει.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Εύη Κόκκαλη είτε έχετε τον ρόλο του ηγέτη είτε του αποδιοπομπαίου τράγου είστε το ίδιο χρήσιμοι.

Ο ΗΓΕΤΗΣ: Είναι αυτός που οδηγεί το “όχημα” της ομάδας-παρέας. Ακούει τα μηνύματα των μελών της, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με την δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού και συνεργασίας. Προνοεί και προλαμβάνει τις δύσκολες καταστάσεις με “διπλωματικούς” ελιγμούς, αλλά δρα και “πυροσβεστικά” αν χρειαστεί για την αποφυγή “ατυχήματος”. Απαραίτητος ο ρόλος του για την επιβίωση της ομάδας.

Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ: Ο χιουμορίστας που με τα αστεία του διασκεδάζει τους άλλους, που πάντα έχει όρεξη για φάρσες και πειράγματα. Συνδέει την παρέα με τα “σχολικά της χρόνια” κι ας έχουν περάσει δεκαετίες από τότε!! Ρόλος αναντικατάστατος!

Ο ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑΣ: Αυτός που πονάει συνήθως για “λάθος” έρωτα και οι υπόλοιποι τον παρηγορούν. Τι προσφέρει στην παρέα; Συναισθηματικές προσεγγίσεις μέσα από συζητήσεις που όλοι έχουν ανάγκη αλλά και προσωπικές αναγωγές του καθένα. Κοινώς, εξομολογητικές ανάγκες.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΣΤΑΣ: Αυτός με τις άπειρες γνωριμίες που αναλαμβάνει να “καθαρίσει” σε κάθε δυσκολία. Από το να εξασφαλίσει πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια, μέχρι να ψάξει για δουλειά σε κάποιον που απολύθηκε. Εξυπηρετεί τους πάντες!!!

Ο ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ-ΞΕΡΟΛΑΣ: Αυτός που έχει την τάση για αντιπαράθεση με αμφισβήτηση των δεδομένων και συνεχείς προβληματισμούς! Έχει άποψη για τα πάντα! Σε τι εξυπηρετεί; Βοηθάει στην ανάγκη της παρέας για ανταλλαγή απόψεων και διαμορφώνει “θερμό” πεδίο διαλόγου!

Ο ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΗΣ: Αυτός “λειαίνει τις γωνίες” για αποφυγή “τραυματισμών”! Ο ρόλος του έχει εξισορροπητικό χαρακτήρα για τη διατήρηση των σχέσεων της παρέας. “Συγκεντρώνει” τα παράπονα, δικαιολογεί συμπεριφορές και συμβουλεύει μέσα από συναισθηματικό πρίσμα.

Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ: Ο ρόλος του εκτονώνει τη συσσώρευση έντασης αφού είναι αυτός που συγκεντρώνει τα πυρά της παρέας. Τον κοροϊδεύουν και του φέρονται επιθετικά γιατί ο ίδιος το προκαλεί. Κι όμως ο ρόλος αυτός κρατά την ομάδα ενωμένη. Δίνει διέξοδο στην επιθετικότητα των μελών της ώστε να αποφεύγονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις.

Αν ψάξετε στις προηγούμενες κατηγορίες και δεν βρείτε τον εαυτό σας σε αυτούς τους ρόλους, τότε ο τελευταίος, αυτός του αποδιοπομπαίου τράγου σας “διάλεξε”!!!!

Εύη Κόκκαλη Ψυχολόγος M.Phil.

Επιμέλεια: Μαρία Ηλιοπούλου

Απορρίφθηκε ψήφισμα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας απο την παράταξη του δημάρχου Ζέρβα

Απορρίφθηκε ψήφισμα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας απο την παράταξη του δημάρχου Ζέρβα

Να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις και να ζητήσουν την απομάκρυνση των Αστυνομικών Δυνάμεων από…

Μεσσηνία:H ομολογία… του πατέρα που κακοποίησε το βρέφος – «Το ταρακούνησα να ηρεμήσει»

Μεσσηνία:H ομολογία… του πατέρα που κακοποίησε το βρέφος – «Το ταρακούνησα να ηρεμήσει»

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας αποκάλυψαν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας το χρονικό της κακοποίησης του τεσσάρων…

Ειδικό Δικαστήριο: Απερρίφθη το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης Tουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

Ειδικό Δικαστήριο: Απερρίφθη το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης Tουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

Για το αίτημα είχε εισηγηθεί θετικά η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, ενώ θετικά ψήφισαν…