Δερμιτζάκης: Στη χειρότερη θέση μεταξύ 10 χωρών σε θανάτους ανά ταυτοποιημένα κρούσματα η Ελλάδα 

Ο Δερμιτζάκης προειδοποιεί ότι η  κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι μπροστά μας. Ο καθηγητής αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα. Μάλιστα επισημαίνει ότι, η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους όχι μόνο δε βοηθούν στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια.

NewsRoom 29/09/2020 | 14:46

Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο πρωην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την εργαστηριακή επιτήρηση του κορονοϊού στη χώρα,υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα. Παρουσιάζοντας το σχετικό γράφημα, υπονοεί την παραπλανητική καταγραφή της κατάστασης στη χώρα και αφήνει αιχμές για την ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα σε αυτό το στάδιο από την πολιτική ηγεσία.  Προκρίνει μια συντεταγμένη εθνική στρατηγική για μαζικά τεστ καθώς και τη σύσταση μιας διεπιστημονικής ολιγομελούς επιτροπής. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Καθηγητή Δερμιτζάκη

 «Είμαστε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;

Τον τελευταίο καιρό ακούω πολύ συχνά ότι η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο επιδημιολογικά. Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι στην Ελλάδα φαίνονται πολλοί και υπάρχει γενικά μια μεγάλη ανησυχία ειδικά για την Αθήνα. Έκανα επομένως μια ανάλυση για να καταλάβω τι συμβαίνει. Πήρα τα δεδομένα από 1 Αύγουστου και μετά ώστε να μην επηρεαστούν οι αριθμοί από την επιτυχία της πρώτης φάσης.

Δείτε το γράφημα παρακάτω για δεδομένα από 1 Αύγουστου έως 27 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χώρων στο λόγο θανάτων προς ταχτοποιημένα κρούσματα. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το συζητήσουμε λίγο παρακάτω.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι 7η από τις ίδιες 10 χώρες.

Να τονίσω ότι η Ελλάδα είχε καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και από τις 9 άλλες χώρες με τις οποίες κάνω σύγκριση. Πως εξηγείται αυτό;

Παρακάτω είναι μερικές εξηγήσεις που έχω ακούσει σε ιδιωτικές και δημοσιές συζητήσεις με συναδέλφους και άλλους:

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι διαφορετική οπότε έχουμε περισσότερους θανάτους. Αυτό το θεωρώ ως μικρής σημασίας παράμετρο γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ελλάδα είναι όχι μόνο χειρότερη στο λόγο θάνατοι/κρούσματα αλλά και 2-3 φορές πιο πάνω. Χώρες όπως Ιταλία και Πορτογαλία έπρεπε να έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Το σύστημα υγείας μας δεν αποδίδει και πεθαίνουν πολλοί. Δεν το θεωρώ πιθανό καθώς είχαμε καλές αποδόσεις στο παρελθόν, και παρά τις μέτριες υποδομές, οι έλληνες γιατροί είναι από τους καλυτέρους.
Η αγαπημένη εξήγηση του Ανάσταση Πέραση ότι στις άλλες χώρες οι πολύ αδύναμοι πέθαναν ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα ζωντανοί και πεθαίνουν τώρα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κυρία εξήγηση γιατί χώρες όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία που επίσης τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλυτέρα από την Ελλάδα στο λόγο θάνατοι/κρούσματα και τώρα.

Η στρατηγική τεστ δεν είναι αρκετή η είναι διαφορετική. Αυτό θεωρώ ότι είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά αλλά η κατανομή των τεστ ίσως δεν είναι η σωστότερη. Ίσως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα σύνορα η σε άλλες στοχευόμενες στρατηγικές με τελικά μικρή απόδυση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων. Αυτό μας κάνει πιο "τυφλούς" σε μη διαπιστωμένα κρούσματα.
 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Τα διαπιστωμένα κρούσματα που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που βλέπουν οι άλλες χώρες. Με αλλά λόγια εάν είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χώρων όπως η Αυστρία, η Ελβετία κα, θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα κι όχι 300. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και από τους θανάτους αν εκατομμύριο ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη κι όχι μια από τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχτεί.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή κι οχι "μικροδιαχειριση" της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μετρά απλά στην κατανόηση, σχετικά οριζόντια, έστω και αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Πχ μάσκα παντού αλλά και αύξηση Τήλε-εργασίας. Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατόρια η τα καφέ και μπαρ δε βοηθούν αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλυτέρα να είναι όλα ανοιχτά με καθήμενους μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μετρά ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μην ρίχνουμε συνεχεία τα βάρη στους νέους, ούτε φυσικά και να λάβουμε περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους. Πρέπει επειγόντως να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων πριν μπούμε στο χειμώνα όπου ο ρυθμός μετάδοσης μάλλον θα αυξηθεί. Πρέπει τα μετρά να είναι βιώσιμα ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε νέο καταστροφικό για οικονομία και κοινωνία lockdown που δε θα είναι και το μοναδικό αλλά απλώς η αρχή.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα.
Χρειάζεται, έστω και τώρα μια εθνική στρατηγική για τα τεστ ώστε να είναι αποδοτικά και να εξασφαλίζεται και η ποιότητα αλλά και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όποτε και όπως αυτές είναι διαθέσιμες.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κορύφωση της είναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρότερα αλλά σημαντικά θέματα να λύσουμε τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα. Η λογική ότι είμαστε από τους καλυτέρους όχι μόνο δε βοηθούν στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια. Χρειάζεται επιτέλους να επανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωση μας και να εστιαστούμε στην εφαρμογή των μέτρων, όποια και να είναι αυτά, ώστε να έχουμε ένα ασφαλή χειμώνα μέχρι σιγά σιγά τα εμβόλια και φάρμακα να μετριάσουν την ένταση του προβλήματος».

 

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.