Spiegel: Συγκλονιστικό γραφιστικό για την έρευνα-σοκ με τα pushbacks από Ελλάδα σε Τουρκία

Η ελληνική σημαία από σύμβολο ελευθερίας και επανάστασης ενάντια στην τυραννία μετατρέπεται σε σύμβολο μιας νέας «φυλακής» των εθνών και της Ευρώπης-φρούριο - Το γραφιστικό κάνει από χθες τον γύρο της Ευρώπης.  

289049849 10225338705467382 4217216505220676511 n

Μετά την αποκαλυπτική έρευνα-σοκ από μεγάλα, διεθνή, ειδησεογραφικά Μέσα πως η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί αλλοδαπούς ως “σκλάβους” για να επαναπροωθήσει βίαια πρόσφυγες στην Τουρκία, σίγουρα άξιο αναφοράς είναι και το μήνυμα που περνάει το γραφιστικό-γροθιά στο στομάχι, του Der Spiegel.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνηκε για άλλη μια φορά έκθετη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, παρόλο που επιμένει ότι τηρεί τη διεθνή νομιμότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

Στην οχτάμηνη έρευνα που διεξήγαγαν οι εταίροι της ερευνητικής ΜΚΟ Lighthouse Reports (Le Monde, The Guardian, Der Spiegel, ARD1) προέκυψε ότι η ελληνική αστυνομία χρησιμοποιούσε μετανάστες -που συλλάμβανε στην προσπάθειά τους να περάσουν τον ποταμό- ως «επαναπροωθητές» άλλων μεταναστών, κάνοντας δηλαδή για λογαριασμό τους τη βρώμικη δουλειά. Στις μαρτυρίες τους, αποκαλούν τους εαυτούς τους «σκλάβους», αφού, όντας κρατούμενοι, έβγαιναν από τα κελιά τους και αναγκάζονταν να «δουλεύουν» δυο με τρεις ώρες τη μέρα.

Η πρακτική αυτή ήταν κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία, αναφέρεται στα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στα Μέσα. Μέλη της ερευνητικής ομάδας που έκανε την αποκάλυψη ισχυρίζεται ότι τρεις διαφορετικές πηγές από την αστυνομία έχουν επιβεβαιώσει ότι αποτελεί πάγια τακτική η χρήση τρίτων για την βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών. Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ότι υπάρχει μια, τουλάχιστον άτυπη, κάλυψη του ελληνικού κράτους στην πρακτική αυτή.

Το γραφιστικό του Spieguel

Πέραν της ίδιας της αποκαλυπτικής έρευνας, σίγουρα άξιο αναφοράς είναι και το μήνυμα που περνάει και το γραφιστικό που συνόδευε το δημοσίευμα του Der Spieguel, το οποίο μάλιστα από χθες (28/06) κάνει τον γύρο της Ευρώπης.

Σε αυτό, η ελληνική σημαία απεικονίζεται κάθετα γυρισμένη ενώ δυο χέρια διαφαίνονται να «κρατούν» τα κάγκελα, αυτού που θυμίζει φυλακή.

Η συμβολική εικόνα αποτελεί ηχηρή διαμαρτυρία για το παρόν πολιτικό και κοινωνικό τοπίο καθώς και τις πολιτικές που υιοθετούν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι ελληνικές αρχές στη «διαχείριση» του μεταναστευτικού. 

Η ελληνική σημαία σε αυτή την περίπτωση, μετατρέπεται από σύμβολο ελευθερίας και επανάστασης ενάντια στην τυραννία σε σύμβολο μιας νέας «φυλακής» των εθνών και της Ευρώπης-φρούριο.

Θυμίζει μάλιστα το πολύ πρόσφατο επίσης συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation, με τη σημαία των ΗΠΑ να μετατρέπεται σε σύμβολο διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…