Δένδιας-Παναγιωτόπουλος προσπάθησαν να «μπαλώσουν» το φιάσκο στον Έβρο

Στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησαν σε λεπτομερή ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.   

4911420 1

Οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι υπήρξε κινητικότητα…. των τουρκικών δυνάμεων στην επίμαχη περιοχή όμως αρνήθηκαν  πώς υπήρξε κατάληψη του ελληνικού εδάφους, ρίχνοντας πάλι το φταίξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα λοιπόν με τον υπουργό Εξωτερικών 

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού.

Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Εν ολίγοις, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για τουρκική κινητικότητα σε περιοχή κατά την οποία η Ελλάδα είχε ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για τον φράχτη, ο οποίος, όπως ο ίδιος ο υπουργός τόνισε, κατασκευάζεται εντός ελληνικού εδάφους. Άρα, ο κ. Δένδιας αναφέρει στην εισήγησή του, κάπως «στρογγυλεμένα» ότι οι Τούρκοι εν τέλει μπήκαν σε ελληνικό έδαφος.

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ 

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα του Έβρου, λέγοντας  «ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης  και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό. Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα  στην ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία».

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα του Έβρου, λέγοντας  «ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης  και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό. Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα  στην ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία».

Τι είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσπάθησε να μπαλώσει… και εκείνος το φιάσκο με την σειρά του και  σημείωσε:

«Σκόπιμο είναι λοιπόν, να εξηγηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάποια βασικά σημεία ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Και σπεύδω εξ αρχής να δηλώσω ότι η θέση μας είναι σαφής και κατηγορηματική και θα την αναλύσω σημείο προς σημείο:

Σημείο πρώτο: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά, στο βάθος και στη διάρκεια δεκαετιών, η κοίτη του ποταμού Έβρου. Αυτό θα το αναπτύξω σε λίγο παρακάτω.

Σημείο δεύτερο: Η Ελλάδα ασφαλίζει και προστατεύει τα σύνορα της. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Το έχει άλλωστε αποδείξει το περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου είχαμε μία απόπειρα, οργανωμένης θα έλεγα παραβίασης των συνόρων με όρους εισβολής ή υβριδικής απειλής, όπως έχω αναλύσει. Πλην όμως, η θαυμάσια συνεργασία μεταξύ των Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που ήταν να αποκρουστεί αυτή η οργανωμένη απόπειρα.

Αυτή η σθεναρής και αποφασιστική στάση, νόμιζα ειλικρινά ότι μέχρι πρότινος ενοχλεί μόνο την Τουρκία. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλεί και ετερόκλητες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Κι αυτή η υπόθεση, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία, προκειμένου να αμαυρωθεί λίγο το επίτευγμα του Έβρου. Η εκ του αποτελέσματος, δηλαδή, επιτυχής διαχείριση αυτής της κρίσης. Είναι αυτές οι σκιές στο κεκτημένο δικαίωμα της χώρας, να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι άλλωστε και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως όταν αυτό το δικαίωμα ασκήθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον περασμένο Μάρτιο.

Σημείο τρίτο: Αυτού του τύπου τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα, με όρους σπέκουλας! Γιατί θεωρώ «σπέκουλα», να ξεσηκώνουν πολιτικές δυνάμεις αυτό που γράφτηκε μια χονδροειδής, δηλαδή ψευδής είδηση σε Μέσο του εξωτερικού, το οποίο έκανε λόγο για δεκάδες Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Ελληνικό έδαφος, επικαλούμενοι μάλιστα σε λάθος τόπο, το Μελισσοκομείο. Όταν ουδέποτε υπήρξε θέμα στην περιοχή του Μελισσοκομείου!

Άρα πρόκειται για χονδροειδή ψεύδη, τα οποία δυστυχώς έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στο εσωτερικό της χώρας. Κακώς! Το να στοιχίζονται λοιπόν πολιτικές δυνάμεις πίσω, από τέτοιους είδους δημοσιεύματα, να δημιουργήσουν πολιτικό θόρυβο στο εσωτερικό της χώρας ή φθορά στην Κυβέρνηση ή ακόμα εκόντες-άκοντες και μία τεχνική όξυνση της έντασης, είναι πράγμα που πραγματικά με ξεπερνά. Δεν προσφέρονται έτσι καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της Πατρίδος.

Σημείο τέταρτο: Βασική αιτία -κατά την προσωπική μου εκτίμηση πάντα- όλων αυτών που διημείφθησαν στην πολιτική αντιπαράθεση αυτές της ημέρες, είναι η ελλιπέστατη γνώση πάρα πολλών, τελικά όπως προκύπτει, σχετικά με τη φυσιολογία του εδάφους του Έβρου σε συνάρτηση με την ακριβή οριοθέτηση των συνόρων. Δεν πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για ένα ποτάμι το όποιο ρέει και  από τη μία πλευρά είναι η τουρκική όχθη, από την άλλη η ελληνική. Αυτό προκύπτει ενδεχομένως με κάποια σημεία του Δούναβη που έχει όμως πλάτος χιλιομέτρων. Δεν είναι ο Έβρος αυτή η περίπτωση.

Και υπενθυμίζω: Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας έχουν οριστεί με βάση αφ’ ενός τη συνθήκη της Λωζάννης και αφ’ ετέρου το Πρωτόκολλο του 1926, και περαιτέρω βάση τότε την κοίτη του Έβρου. Έκτοτε η κοίτη έχει αλλάξει, όχι τα σύνορα. Συνεπώς σήμερα υπάρχουν, τμήματα ελληνικού εδάφους που βρίσκονται Ανατολικά του Έβρου, τα λεγόμενα «προγεφυρώματα» και εν προκειμένω το προγεφύρωμα Φερών, ενώ από την άλλη, τμήματα τουρκικού εδάφους που βρίσκονται Δυτικά του Έβρου. Συνήθως αυτά τα τμήματα διέπονται από κοινά ως επί των πλείστων χαρακτηριστικά:

Πυκνή βλάστηση, κατάφυτα και αδιαπέραστα σε κάποια σημεία, πραγματική ζούγκλα.
Πλημμύρες το Χειμώνα, καλύπτονται από νερό το χειμώνα. Σε διαρκή βάση,  σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Κι αυτό βέβαια ισχύει για δεκαετίες.
Η δυσκολία της επακριβούς σημάνσεώς του καθιστά το θέμα αυτό ένα τεχνικό ζήτημα, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών και ο Τούρκος Πρέσβυς, ένα τεχνικό ζήτημα και τίποτα παραπάνω ασφαλώς έχει συνοριακή διαφορά.

Η πρόσβαση σε αυτά τα τμήματα, σε κάθε φυσικό πρόσωπο είναι πάντα πολύ δύσκολη. Για πάρα  πολλά χρόνια σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα κυριολεκτικά δεν έχει πατήσει άνθρωπος, ούτε Τούρκος, ούτε Έλληνας, πολλώ μάλλον Στρατιωτικός.

Σημείο πέμπτο: Με αυτά τα δεδομένα και λόγω της εκπεφρασμένης βούλησης και απόφασης της Κυβέρνησης να ενισχύσει το απαραβίαστο των συνόρων μας, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται φράχτης σε ικανό μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, σταδιακά, όχι από την μία μέρα στην άλλη. Είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μήκος 26 περίπου χιλιομέτρων, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, φυσικά και την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα όπως έχετε ήδη καταλάβει σήμανση του εδάφους.

Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει. :Αυτό είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης και θα γίνει γρήγορα. Έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα μας. Όμως οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη στο συγκεκριμένο προγεφύρωμα Φερών -και όχι επαναλαμβάνω τη περιοχή του προγεφυρώματος Μελισσοκομείου όπως έχει αναφερθεί στα ψευδή δημοσιεύματα- προκάλεσαν την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ο Ελληνικός Στρατός είχε προβεί σε αποψίλωση τμημάτων κατάφυτου εδάφους, όπως είπα, προκειμένου να προχωρήσει ακριβώς σε αυτή τη σήμανση. Όταν αυτό κατέστη αντιληπτό ήρθαν στο σημείο κάποιοι Τούρκοι Στρατιώτες και Αστυνομικοί. Παρέμειναν στο όριο του τουρκικού εδάφους, κατασκήνωσαν για μερικές ημέρες, άναψαν φωτιές μέσα στα δασωμένα τμήματα μέσα στο τουρκικό έδαφος. 

Απέναντί τους υπήρχαν, καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια της παρουσίας τους, στοιχεία του Στρατού Ξηράς, Στρατιώτες μας. Αυτό λοιπόν, με οδηγεί και στο τελευταίο σημείο που θα ήθελα να θίξω. Το επαναλαμβάνω: Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, προφανώς από στοιχεία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο αυτές τις μέρες. Και θα ήθελα να είμαι πολύ σαφής, όπως άλλωστε ήταν σαφής χθες και ο Πρωθυπουργός κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη. Άλλωστε είναι γνωστή και η ανακοίνωση στην οποία έχει προβεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήδη από το Σάββατο».
 

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»