Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων

Βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης…

dendias 13

Βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για έξοδο από την κρίση, με σαφή οδικό χάρτη, μειώσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, περικοπές του ενεργειακού κόστους, μείωση του φορολογικού βάρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο ώστε να μην εγκλωβίζεται ο επιχειρηματίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να δημιουργηθούν παράλληλες διαδικασίες, συγκεκριμένου χρόνου, για να απελευθερωθούν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες. 

«Προσέλκυση κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων» είναι ο στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά.  

Σε ερώτηση επιχειρηματία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους του εξαγωγέα κατά 50% και επενδύσεις στις υποδομές.

Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι δεν είναι παραδεκτή η βία και πως «σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στην Ερμού την περασμένη Κυριακή, δεν τιμούν τη χώρα». Επανέλαβε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και θα προσμετρηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου σε λίγους μήνες. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών εκτίμησε ότι το μέτρο θα πάει καλά. Ανέφερε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα πραγματοποιήσει μελέτη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τον Μάρτιο του 2015.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, εξέφρασε εμπιστοσύνη στον επιμελητηριακό θεσμό προκειμένου να γίνει πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στα προβλήματα ρευστότητας, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κόστους δανεισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος. 

«Πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των “κόκκινων” δανείων. Μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα παρέχει δυνατότητες αναδιάρθρωσης, αλλά θα επιτρέπει κυρίως την ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος» είπε ο κ. Μίχαλος. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδο των τραπεζών στις αγορές, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι απαιτούνται κινήσεις όπως:
– Επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
– Εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την πρόταση των Επιμελητηρίων: κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

Πηγή: enet.gr

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τις καθυστερήσεις στο Ελ. Βενιζέλος – «Ωραία χώρα έχουμε μπράβο σας» (videos)

6212638

Έξαλλος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τις καθυστερήσεις στο Ελ. Βενιζέλος – «Ωραία χώρα έχουμε μπράβο σας» (videos)

«Μπαίνεις στο τρένο το πιο πιθανό είναι να εξοστρακιστεί και να βρει κανένα άλλο τρένο,…

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» σε πτήσεις και συναλλαγές: Ανυπολόγιστη βλάβη σε Microsoft και Windows

cable 8252580 1280

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» σε πτήσεις και συναλλαγές: Ανυπολόγιστη βλάβη σε Microsoft και Windows

Το πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε μετά την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike,…

Πορτοσάλτε για τα «μπάνια του λαού»: Καλύτερα να κάνουν διακοπές οι τουρίστες παρά οι Έλληνες

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε για τα «μπάνια του λαού»: Καλύτερα να κάνουν διακοπές οι τουρίστες παρά οι Έλληνες

Να φύγετε να πάτε αλλού η πρόταση Πορτοσάλτε για να βολευτούν οι τουρίστες

Βανδή: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συναυλία στην Τουρκία – «Θα ήταν προσβολή της ιστορικής μνήμης» (video)

5615381

Βανδή: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συναυλία στην Τουρκία – «Θα ήταν προσβολή της ιστορικής μνήμης» (video)

«Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων», τόνισε η Δέσποινα…