Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο ξεκαθαρίζει ο Πουτζδεμόν

«Δεν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο», δήλωσε ο καθαιρεθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβριου.

59f4e0c81dc524f00f8b4678

Ο Πουτζντεμόν ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, γιατί είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι η επίσκεψή του δεν αφορά τη βελγική κυβέρνηση. «Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια», ανέφερε ο Πουτζντεμόν υπογραμμίζοντας ότι το καταλονικό ζήτημα είναι ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης”, ανέφερε ο Κ. Πουτζντεμόν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η καταλανική κυβέρνηση και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου και απηύθηνε ερώτημα στην Ισπανική κυβέρνηση αν και αυτή θα κάνει το ίδιο.

Τέλος, ο Πουτζντεμόν ανέφερε ότι η ισπανική κυβέρνηση τον κατηγορεί για ανταρσία και ανέφερε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο καθαιρεθείς από τη Μαδρίτη πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι χρειάζεται μία «επιβράδυνση» της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας για την αποφυγή ταραχών, την ώρα που η Μαδρίτη ανακάλεσε προσωρινά το καθεστώς αυτονομίας της ισπανικής κοινότητας, η οποία τελεί πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Υποχρεωθήκαμε να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας για να αποφύγουμε τη βία» και αν «αυτή η στάση έχει ως τίμημα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι ένα λογικό τίμημα για την Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με επτά υπουργούς της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη και δεσμεύθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμά τους, ενώ δήλωσε πως ελπίζει ότι το ίδιο θα κάνει και η Μαδρίτη.

Ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι δεν ζητεί άσυλο από το Βέλγιο και ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να θέσει το καταλανικό ζήτημα στο κέντρο της Ευρώπης.

Δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες, ότι δεν επιδιώκει να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη και ότι θα επιστρέψει στην Καταλονία όταν τα του δοθούν «εγγυήσεις».

Ακύρωση της ανεξαρτησίας απ’ το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στη Μαδρίτη το απόγευμα

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες.

Εξάλλου η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

σαντορινη

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

Η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης επιβεβαιώνει την έλλειψη μέριμνας και υποδομών για…

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

meteo καύσωνας

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

Δείτε τα γραφήματα και τα αποτελέσματα του Meteo για τον καύσωνα του 2023 και αυτόν…

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

pregnant 2640994 1280

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

Ένα δεύτερο σοκαριστικό περιστατικό έγινε στην Πάτρα μέσα σε λίγες ώρες με έγκυο να χάνει…