Newsroom

Newsroom

Δεν υπογράφει τη συμφωνία ο Ιβανόφ: "Είναι ταπεινωτική, τα παίρνουν όλα οι Έλληνες"

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο «Μακεδονικό» καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβανόφ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία για το όνομα, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα σε διάγγελμά του, ως απαράδεκτη.

5b100e151dc524f8258b4585

Την ώρα που η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και αυτής της πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως ιστορική και από τις δυο μεριές ενώ φαίνεται πως δίνει λύση σε ένα πρόβλημα χρόνων, ο πρόεδρος της πΓΔΜ δεν πρόκειται να συνδράμει σε αυτό. Όπως σημείωσε, στη συμφωνία παραβιάζεται η συνταγματική τάξη και διαγράφεται η ιστορία της χώρας του.

Με διάγγελμά του εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τη συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ που έφεραν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζοντάς την ως ταπεινωτική για τη χώρα του, καθώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία.

«Η συμφωνία ονόματος είναι μια προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη, δεν θα επιτρέψω τη νομιμοποίηση πολιτικών παράνομων κατασκευών, δηλαδή δεν θα υπογράψω τη συμφωνία ονόματος με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Ιβανόφ.

Ο εθνικιστής πρόεδρος της πΓΔΜ δήλωσε πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφτηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes. Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη “Μακεδονία”», είπε ο Ιβάνοφ εξηγώντας πως δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του . «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο» .

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

«Δεν θα υπογράψω τη συμφωνία. Θα προσπαθήσω για μια λύση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της πΓΔΜ. Οι άνθρωποι όπου κι αν βρίσκονται, μην φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα με εκφοβίσει με απειλές και εκβιασμούς», επανέλαβε.   Να σημειωθεί ότι ο Ιβανόφ κατηγορώντας τον Ζάεφ είπε πως είναι πατριωτισμός της Ελλάδας να πάρει ό,τι θέλει. Την ίδια στιγμή αναρωτήθηκε: «εμείς δεν είμαστε τίποτα;». Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.  

Η συνάντηση «αστραπή»

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, οι 

Γκιόργκε Ιβανόφ και Ζόραν Ζάεφ, παρόντος και του Νίκολα Ντιμιτρόφ είχαν συνάντηση που κράτησε μόλις δυο λεπτά.

Πραγματοποιήθηκε στην προεδρική βίλα στο Βότνο με σκοπό να ενημερωθεί ο πρόεδρος της πΓΔΜ για τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας και την συμφωνία που επετεύχθη. Ωστόσο, το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν καθόλου καλό, όπως άλλωστε αναμενόταν.

«Σήμερα, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ είδε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση διήρκεσε μόνο δύο λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρόεδρος Ιβανόφ αναμένεται να εκφράσει τη θέση του σχετικά με τη συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Ιβανόφ ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει γραπτή συμφωνία με την Ελλάδα και στη συνέχεια τους δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος συνέχειας της συνάντησης και αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της χώρας επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν μέσω τηλεφώνου και ότι είναι αντίθετος με την τροποποίηση του Συντάγματος.

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…