«Δεν υπάρχουν pushbacks»: Το πολύ βολικό συμπέρασμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Τα έψαξαν με τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. και τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά δεν βρήκαν τίποτα που να επιβεβαιώνει τα δεκάδες άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ

255415263 421517549488759 1894903037327042668 n 1

Στο πολύ βολικό συμπέρασμα ότι δεν επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ περί παράνομων pushbacks στο Αιγαίο κατέληξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ολοκλήρωση έρευνας ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια και τα διαλαμβανόμενα σε δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών (επαναπροωθήσεων)».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υποστηρίζει ότι διερεύνησε τους ισχυρισμούς προβαίνοντας σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικά υλικό τεκμηρίωσης και σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων (βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. 

Βεβαίως, η έρευνα φαίνεται πως περιορίζεται μόνο σε ένα δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «LightHouse Reports» και πουθενά δεν αναφέρεται αν εξετάστηκαν όλες οι καταγγελίες που έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου.

Παράλληλα, τα συμπεράσματα της έρευνας περιορίζονται στην εξής απορριπτική φράση, που -ω του θαύματος- απηχεί απολύτως τις κυβερνητικές θέσεις απορρίπτοντας ακόμη και τις σοβαρές αμφιβολίες που έχουν θέσει για το θέμα, όχι μόνο τα ΜΜΕ, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

«Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων αρχών. Ως προς το περιεχόμενο του δημοσίευματος του «Lighthouse Reports», δεν επιβεβαιώθηκαν τα διαλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, καθώς, μετά την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία τεκμηρίωσής τους»

Το ερώτημα βεβαίως, όπως εύστοχα σχολιάζει και ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης, είναι αν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα τιμήσει το όνομά της περί… Διαφάνειας, δημοσιοποιώντας και τα στοιχεία της έρευνάς της, εκτός από το συμπέρασμά της.

Η δημοσίευση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας:

Ολοκλήρωση έρευνας ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια και τα διαλαμβανόμενα σε δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών (επαναπροωθήσεων)

Το Κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών της ΕΑΔ ολοκλήρωσε τη διενέργεια έρευνας, που ξεκίνησε στις 15.11.2021 και ολοκληρώθηκε στις 24/03/2022, με αντικείμενο ελέγχου τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια από τα αρμόδια εθνικά όργανα.

Με έναυσμα δημοσίευμα της ειδησεογραφικής πλατφόρμας «LightHouse Reports» σε συνεργασία με άλλα ξένα δημοσιογραφικά μέσα υπό τον τίτλο «UNMASKING EUROPE’S SHADOW ARMIES», στο οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών (επαναπροωθήσεων) παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων, πραγματοποιήθηκε έρευνα που αφορούσε στην επιχειρησιακή δράση των αρμόδιων εθνικών οργάνων σχετικά με την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, με ταυτόχρονη αποτύπωση της άποψης των τοπικών κοινωνιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από τα όργανα αυτά. Διερευνήθηκαν ενδελεχώς τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα περί επαναπροωθήσεων, στη βάση ενός δομημένου προγράμματος ελέγχου, που εκπονήθηκε κατόπιν μελέτης του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς νομικού πλαισίου και αξιολόγησης των πληροφοριών του δημοσιεύματος. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης συνόρων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις-εξετάσεις ενστόλων, κατοίκων και φιλοξενούμενων σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Μυτιλήνη-Σάμος-Κως-Ρόδος-Καστελόριζο-Σύμη), καθώς και σε πόλεις του Νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη-Ορεστιάδα-Διδυμότειχο).

Για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων στη χώρα μας και τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα της πλατφόρμας «LightHouse Reports», το κλιμάκιο ελέγχου προέβη σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικά υλικό τεκμηρίωσης και, στη συνέχεια, σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων (βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διακριβωθεί η γνησιότητα και η αυθεντικότητα του υλικού, καθώς και η ύπαρξη προσδιοριστικών στοιχείων (μεταδεδομένα όπως χρονοσήμανση, γεωγραφικό στίγμα κ.α.) των διαθέσιμων οπτικοακουστικών αρχείων.

Από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων αρχών. Ως προς το περιεχόμενο του δημοσίευματος του «Lighthouse Reports», δεν επιβεβαιώθηκαν τα διαλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, καθώς, μετά την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία τεκμηρίωσής τους.

Νίκαια: «Μαμά, ένας κακός σκοτώνει τον μπαμπά», έλεγε ο γιος του 39χρονου – Σοκαριστικές μαρτυρίες (video)

6134238

Νίκαια: «Μαμά, ένας κακός σκοτώνει τον μπαμπά», έλεγε ο γιος του 39χρονου – Σοκαριστικές μαρτυρίες (video)

«Άκουσα τη γυναίκα του θύματος από το μπαλκόνι να φωνάζει: "Στέλιο μπες, μπες μέσα”», αναφέρει…

Κασσελάκης: Ξεκαθάρισε τι ισχύει με Τσίπρα και Πολάκη – Η αποκαλυπτική συνέντευξη στον Λιάγκα (video)

profile player 960x540 1

Κασσελάκης: Ξεκαθάρισε τι ισχύει με Τσίπρα και Πολάκη – Η αποκαλυπτική συνέντευξη στον Λιάγκα (video)

Σε όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και…

Τέμπη: Η μητέρα της Κλαούντια “πάγωσε” Παπαδάκη και Αναστασοπούλου – «Πηγαίνω και φιλάω το χώμα σαν να ήταν το παιδί μου» (video)

Λάττα

Τέμπη: Η μητέρα της Κλαούντια “πάγωσε” Παπαδάκη και Αναστασοπούλου – «Πηγαίνω και φιλάω το χώμα σαν να ήταν το παιδί μου» (video)

«Η κόρη μου κάηκε στους 1.400 βαθμούς. Αν δεν είχε γίνει η έκρηξη, κάποια από…

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Λάρισσα

Μακάβρια εικόνα στη Λάρισα: Άσηπτοι οι νεκροί του κορονοϊού – Ανατριχιαστικές περιγραφές από τα νεκροταφεία

Οι 2 λόγοι που μπορεί να εξηγούν γιατί δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σορών…