«Δεν θα περάσουν όσα περάσαμε εμείς»

Στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής νίκησαν οι γυναίκες

sanlorenzo

Η μάχη που ξεκίνησε η Μακαρένα Σάντσες για ισότητα στο ποδόσφαιρο, φτάνοντας στο σημείο να τα βάλει με τους πάντες στη χώρα της, απέδωσε καρπούς, δείχνοντας πως τα κινήματα μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε χώρους όπως αυτός του ποδοσφαίρου.

Η Μάκα Σάντσες θεωρείται μια από τις κορυφαίες παίκτριες στην Αργεντινή και κάποια στιγμή αποφάσισε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Έκανε μήνυση στην ομάδα της και στην ίδια την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, θέλοντας να ταρακουνήσει το σύστημα που κρατά το όμορφο παιχνίδι ερασιτεχνικό για τις γυναίκες, την ώρα που στους άνδρες είναι εδώ και 90 χρόνια επαγγελματικό.

Ένα μήνυμα που έφτασε παντού

«Δεν έχουμε ομάδες για να πηγαίνουμε όταν είμαστε μικρές. Δεν υπάρχουν ακαδημίες γυναικείου ποδοσφαίρου, έτσι χάνουμε αρκετά χρόνια για να μάθουμε. Από την άλλη, στην Αργεντινή, το μοναδικό πρωτάθλημα που εντάσσεται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι του Μπουένος Άιρες και του ευρύτερου Μπουένος Άιρες, είναι το μοναδικό τουρνουά που δίνει θέση στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Για να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο και να μπορέσεις να συνεχίσεις, πρέπει να ζεις στην πρωτεύουσα και αυτό έχει αρκετές δυσκολίες. Οι παίκτριες δεν παίρνουν μισθό κι αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να έχουμε κι άλλη δουλειά για να ζούμε. Δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε 100% στο ποδόσφαιρο, γιατί πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Δεν έχουμε κανένα όφελος ως εργαζόμενοι (εισφορές, κοινωνικές παροχές, συνδικάτα κτλπ)», είχε απαντήσει η Σάντσες στη συνέντευξη που έδωσε στο Κουτί της Πανδώρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ονειρεύονται να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο, αναλύοντας παράλληλα τη δράση της και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Η φωνή της 27χρονης που άφησε πίσω σπίτι και οικογένεια για να κυνηγήσει το ποδοσφαιρικό της όνειρο στο Μπουένος Άιρες ακούστηκε παντού, σε σημείο που έφτασαν ακόμα και απειλές για τη ζωή της. Εκείνη δεν φοβήθηκε και η αλληλεγγύη έγινε θάλασσα, στέλνοντας το μήνυμα παντού. Παίκτριες από άλλες ομάδες ξεκίνησαν να φωτογραφίζονται με πλακάτ που έγραφαν «επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο» μπροστά από τα γραφεία των ομάδων τους και στη συνέχεια τις δημοσιοποιούσαν στα Social Media, ενώ η ιστορία της Μακαρένα βρήκε ανταπόκριση σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, σε όλες τις χώρες του κόσμου, αντλώντας υποστήριξη από γυναικεία κινήματα και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η πρώτη, μεγάλη νίκη

Ο κόσμος του γυναικείου ποδοσφαίρου προετοιμαζόταν για το Μουντιάλ της Γαλλίας και το «εννιάρι» της Αργεντινής, η Μπελέν Ποτάσα, αποκάλυψε μέσω twitter ότι οι κοπέλες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στα γήπεδα της Ευρώπης παίρνουν λιγότερα από 100 πέσος ως μπόνους. Δηλαδή, περίπου δύο ευρώ. Για να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα όσες δεν έχουν δουλειά εκτός ποδοσφαίρου καλούνται να κάνουν έξτρα δουλειές για την Ομοσπονδία, όπως καθαριότητα, γραμματειακή υποστήριξη κ.ο.κ. Παράλληλα, παίκτριες από την Αργεντινή που βρέθηκαν στο εξωτερικό άρχισαν να μιλούν για τις διαφορές στο παιχνίδι και την αντιμετώπιση που είχαν εκεί. Οι αποκαλύψεις και το κύμα αλληλεγγύης προκάλεσαν πολύ έντονη πίεση στην AfA, παρότι πολλοί δεν περίμεναν ότι το καθεστώς μπορεί να αλλάξει. Κι όμως. Ο αγώνας απέδωσε καρπούς.

Η Ομοσπονδία δέχθηκε να κάνει επαγγελματικό το γυναικείο ποδόσφαιρο και μάλιστα επιχορήγησε με 120.000 πέσος τον μήνα τις ομάδες, προκειμένου να τις βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στο νέο καθεστώς με τα συμβόλαια στις παίκτριες. Ο Κλαούντιο Ταπία, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για αρκετά σκάνδαλα διαφθοράς και επιλογές στη στελέχωση των εθνικών ομάδων, υπέγραψε την επαγγελματοποίηση του πρωταθλήματος και δήλωσε: «Δεσμευτήκαμε για κάτι και το φέρνουμε εις πέρας, Ελπίζω ότι το προσεχές τουρνουά θα είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε να εξελιχτούμε». Το τουρνουά που ανέφερε είναι το «Futbol en Evolucion», το οποίο θα έχει την δομή του Κυπέλλου Αργεντινής, αλλά θα συμμετέχουν μόνο γυναικείες ομάδες, προκειμένου να διαδοθεί το άθλημα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, πήρε το «πράσινο φως» η κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου γυναικείου ποδοσφαίρου στο Μπουένος Άιρες. Το «παρών» στην νέα, επαγγελματική λίγκα θα δώσουν πολλές ομάδες με παράδοση και ιστορία στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο, όπως η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ, η Ρασίνγκ, η Σαν Λορέντσο, η Λανούς, η Ιντεπενδιέντε, η Εστουδιάντες και άλλες.

«Όταν επιβεβαιώθηκε, το πρώτο που ήρθε στο μυαλό μου ήταν η οικογένειά μου, που έκανε τεράστιες θυσίες για να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τώρα είμαι κοντά στο να σταματήσω, όμως το να βλέπω κορίτσια να υπογράφουν τα συμβόλαιά τους, με κάνει στο να τελειώσω την καριέρα μου ήρεμα, επειδή ξέρω πως δεν θα περάσουν όσα πέρασα εγώ», δήλωσε η αρχηγός της Σαν Λορέντσο, Ελιάνα Μεδίνα.

Η Σαν Λορέντσο αποτελεί και τη νέα ομάδα της γυναίκας που το ξεκίνησε όλο αυτό, της Μακαρένα Σάντσες. Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε πριν από μερικές εβδομάδες υποστήριξε: «Δίνουμε μάχη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες». Ο πρόεδρος της ομάδας, Ματίας Λάμερς, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ιστορικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία της χώρας. «Το ποδόσφαιρο, ως βασικό μέρος της ταυτότητας των Αργεντίνων, δεν μπορεί να μην ακολουθήσει αυτό που γίνεται, τον αγώνα του γυναικείου κινήματος», πρόσθεσε.

Η Σάντσες και οι 14 συμπαίκτριές της στον σύλλογο του Μπουένος Άιρες ήταν οι πρώτες που υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες φιλοδοξούν με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας να βρουν χορηγούς και να αρχίσουν σταδιακά να κινούνται σε επαγγελματικά πρότυπα, όπως αυτά των ανδρών. Άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι άκρως υποσχόμενα και σε μία χώρα που το ποδόσφαιρο αποτελεί θρησκεία, αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν…

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…