Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Κανένα άλλο "αστείο" έχετε;

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

cover
NewsRoom 05/07/2014 | 09:40

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η ΔΕΗ διαχειρίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα, το κατ' εξοχήν, μαζί με το νερό, δημόσιο αγαθό, οπότε η ιδιωτικοποίησή της είναι ούτως ή άλλως απολύτως απαράδεκτη. Δεν υπάρχει ποσό που θα μπορούσε να εξαγοράσει τη ΔΕΗ, είναι αξία ανεκτίμητη, που λέει και η σπαστική διαφήμιση.

Δεν υπάρχει καμία εξυγίανση της ΔΕΗ. Πουλάνε το κερδοφόρο κομμάτι, τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", με όρους αποικιοκρατικούς, χωρίς χρέη και με δύο εκατομμύρια έτοιμους πελάτες, και αφήνουν το υπόλοιπο να μαραζώσει, ώστε να πουληθεί αργότερα με ακόμη επαχθέστερους όρους. Ο ιδιοκτήτης της "μικρής ΔΕΗ" θα γίνει αργά ή γρήγορα ιδιοκτήτης ολόκληρης της ΔΕΗ.

Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας χωρίς τη ΔΕΗ. Οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης περνάει μέσα από τη διαχείριση της ενέργειας. Όποιος διαχειρίζεται την ενέργεια, έχει εξ ορισμού βαρύνοντα λόγο και ρόλο στον σχεδιασμό της ανάπτυξης, άρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ δεν είναι ζήτημα οικονομικό, είναι ζήτημα κατεξοχήν πολιτικό.

Η πώληση της ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας για τους δανειστές, γι' αυτό επιμένουν τόσο, ενώ φαινομενικώς δεν τους πέφτει λόγος. Ο δανεισμός είναι ο δούρειος ίππος μέσω του οποίου εγκαθίσταται στην οικονομία του δανειζόμενου, σφετερίζεσαι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και τις μεταφέρεις σε δικές σου επιχειρήσεις, συνήθως κρατικές. Ο κρατικός ΟΤΕ πωλήθηκε στην κρατική Ντόιτσε Τέλεκομ, οπότε παρέμεινε κρατικός, αλλά του κράτους της Γερμανίας - αλήθεια, τι γίνεται με τις γερμανικές παρακολουθήσεις που αποκάλυψαν προσφάτως "Τα Νέα";. Η διείσδυση δεν είναι απλώς οικονομική, είναι πρωτίστως γεωστρατηγική.

Για να επιτευχθεί η διείσδυση του δανειστή, πρέπει να συναινέσει η ελίτ του δανειζόμενου και η δική μας ελίτ συναινεί κουνώντας την ουρίτσα της. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης, του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, παρακαλώ, ανακοίνωσε χθες περιχαρής ότι έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για τη "μικρή» ΔΕΗ μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες του εξωτερικού. Μην ανησυχείτε, όλο και κάποιο κοκαλάκι θα γλείψουν και οι παίκτες του εσωτερικού, δεν θα τα αφήσουμε έτσι τα δικά μας παιδιά.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα βλάψει καίρια τους πολίτες. Τα περί υγιούς ανταγωνισμού είναι βλακείες, η ΔΕΗ θα συνεχίσει, ως ιδιωτική επιχείρηση πλέον, να λειτουργεί μονοπωλιακά και οι ιδιοκτήτες της θα προσπαθήσουν να βγάλουν όσο μεγαλύτερο κέρδος μπορούν. Η αύξηση των τιμολογίων είναι θέμα χρόνου, το έχει δείξει άλλωστε και η διεθνής εμπειρία. Θέμα χρόνου είναι να γίνουν 500-600-700.000, από 300.000 που είναι σήμερα, και οι οικογένειες που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Οι όποιες ευαισθησίες του κρατικού φορέα, που έκανε κανένα διακανονισμό, είχε και κοινωνικό τιμολόγιο, θα πάνε περίπατο, ο ιδιώτης θα κόβει αμέσως το ρεύμα, ακόμη και για λόγους παραδειγματισμού των υπολοίπων. Στον ΟΤΕ το τηλέφωνο το κόβουν σε δέκα μέρες.

Και στο φινάλε, η θνήσκουσα κυβέρνηση του 30% δεν δικαιούται να πουλήσει για πάντα τα δημόσια αγαθά μας. Αν το κάνει, θα διαπράξει έγκλημα.

Πηγή: avgi.gr