Newsroom

Newsroom

"Δεν θα αφήσουμε κανένα σχολείο χωρίς δασκάλους, έρχονται προσλήψεις"

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΔΗ- ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ «Δεν θα αφήσουμε κανένα σχολείο χωρίς δασκάλους». Την δέσμευση αυτή έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας…

anagnostopoulou 0

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΔΗ- ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

«Δεν θα αφήσουμε κανένα σχολείο χωρίς δασκάλους». Την δέσμευση αυτή έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου , μιλώντας στο tempo24.gr, αναφορικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κενά στα σχολεία της Αχαΐας.

Όπως ανέφερε η αχαιή υπουργός βαρύτητα δόθηκε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων, να λειτουργήσουν τα κλειστά σχολεία.

Γι’ αυτό και υπήρξαν άμεσες τοποθετήσεις σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπου μαθητές δεν πήγαιναν σχολεία γιατί ήταν κλειστό!

«Η Αχαΐα ευτυχώς δεν ανήκε σ’ αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε η Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζοντας πως «από Δευτέρα έρχονται αναπληρωτές , για να καλύψουν κενά σε δημοτικά σχολεία και συνεχώς θα στελεχώνουμε τα διδακτήρια, όπου έχουν ανάγκη. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε τους μαθητές χωρίς τους δασκάλους της», υποστήριξε.

Εξάλλου η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί την Πάτρα και να πραγματοποιήσει περιοδεία, ούτως ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις αδυναμίες στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ενώ θα έχει και σειρά επαφών με τοπικούς παράγοντες  και διευθυντές εκπαίδευσης.

Με μόλις 22 αναπληρωτές το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να καλύψει τα συνολικά 165 κενά που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας. Συγκεκριμένα, ενώ λείπουν 130 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί , από αύριο Δευτέρα τοποθετούνται μόνον  22 αναπληρωτές δάσκαλοι.

Επίσης, σε επίπεδο περιφέρειας τοποθετούνται 54 στην Αιτωλοακαρνανία και άλλοι 26 στην Ηλεία σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.

Η τεράστια απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των πραγματικών αναγκών και των καλύψεων που εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας, ειδικά για την Αχαϊα, προκαλεί ποικίλα σχόλια και ζωηρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δίνονται μάλιστα διάφορες ερμηνείες, όπως για παράδειγμα ότι τα πραγματικά κενά δεν είναι δηλωμένα από ορισμένους διευθυντές στη βάση δεδομένων του υπουργείου Παιδείας (my school), δίνοντας την εικόνα της πληρότητας ή ακόμη ότι πρόκειται για έμμεση πίεση που ασκείται στον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία περιέγραψε ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, αιρετός ΠΥΣΠΕ και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αχαΐας σε προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

“Η Αχαΐα τον Ιούνιο έμεινε με 30 οργανικά κενά δασκάλων από αδέξιους χειρισμούς ορισμένων, ενώ άλλοι Νομοί είχαν και πλεονάσματα. Σήμερα διορίστηκαν μόλις 18 αναπληρωτές. Ο καθένας καταλαβαίνει πως με αυτούς τους διορισμούς δεν καλύπτονται ούτε τα οργανικά κενά. Πώς να καλυφτούν με ελάχιστους εκπαιδευτικούς τα περισσότερα από 150 λειτουργικά κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Τα σχολεία βρίσκονται σε διάλυση και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δραματικές. Γιατί η Αχαΐα μπαίνει για δεύτερη φορά σε μαύρη λίστα;” διερωτάται ο κ. Σταυρογιαννόπουλος.

Πηγή: tempo24.gr