ΑΚ

Ανδρέας Κοσιάρης

Δεν πρόκειται να ζητήσουν συγγνώμη

Εννέα μήνες απραξίας, εξυπηρέτησης συμφερόντων και σπασμωδικών, ανούσιων ως επί το πλείστον, μέτρων δεν ήταν αρκετοί. Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη έχει στο ακέραιο την ευθύνη για την αύξηση των νεκρών και δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να θέλει να την αναγνωρίσει, ούτε να αλλάξει ρότα προς μια πιο υπεύθυνη διαχείριση.

mitsotakis Medium 1

Από την αρχή αυτής της πανδημίας, το μήνυμα των επιστημόνων ήταν το ίδιο. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με βασικούς κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις και [όταν υπήρχαν πλέον διαθέσιμες] μάσκες), μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση. Από τα τρία αυτά βασικά ζητούμενα πρωταρχικής αντιμετώπισης, η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στα τρία.

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής πήγαν από την αρχή περίπατο. Η ενημέρωση των πολιτών για αυτούς ήταν ελλιπέστατη, παρά τα εκατομμύρια που δόθηκαν στα ΜΜΕ υποτίθεται για αυτόν τον σκοπό. Η απαίτηση για χρήση μάσκας πήγαινε κι ερχόταν, αναλόγως των πιέσεων που δεχόταν ο υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης. Τα τεστ ήταν (και είναι ακόμα) λίγα, δειγματοληπτικού χαρακτήρα, ειδικά στις εισόδους της χώρας, και η ιχνηλάτηση κάτι το απολύτως άγνωστο – δεν είναι τυχαίο το ότι πλέον έχουμε τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, κρούσματα δηλαδή που δεν γνωρίζουμε από πού κόλλησαν, σε ποσοστό άνω του 70% του συνόλου της κάθε ημέρας. Και πλέον, με τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό να είναι τόσο μεγάλη, η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν έγινε ποτέ. Οι πάνω από χίλιες ΜΕΘ, που ακούμε από τα στόματα των κυβερνώντων ότι υπάρχουν από την άνοιξη, αποδείχτηκαν καραμπινάτο κι εξόφθαλμο ψέμα, καθώς το ΕΣΥ καταρρέει με 300 διασωληνωμένους ασθενείς. Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα απόλυτα όρια των δυνατοτήτων τους, ασθενούν και οι ίδιοι, και το κράτος αρνείται πεισματικά να τους ενισχύσει.

Τα μέτρα που επιλέγει να πάρει η κυβέρνηση δεν έχουν σκοπό (ούτε τη δυνατότητα) να σταματήσουν τη διασπορά, αλλά να ικανοποιήσουν τα αυταρχικά ένστικτα των κυβερνώντων. Σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα, από τα ελάχιστα κρούσματα που έχουν ιχνηλατηθεί, γνωρίζουμε ότι άνω του 80% μολύνθηκαν σε κλειστό χώρο. Όμως η εργασία συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτα, πλην του λιανικού εμπορίου, τα ΜΜΜ συνεχίζουν να είναι λίγα και υπερπλήρη (καθώς δεν μπορούσε να γεννήσει λεωφορεία ο Μητσοτάκης, όπως μας είπε), αλλά η κυβέρνηση επιμένει από την αρχή να κυνηγά, στην κυριολεξία, όσους βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, που εφαρμόστηκαν και το προηγούμενο διάστημα χωρίς απολύτως καμία επιτυχία, επιστρέφουν απλά για να φανεί ότι κάτι αυστηροποιείται, ενώ μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο, η επέκταση και ενίσχυση της τηλεργασίας, η αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, δεν τέθηκαν καν στο τραπέζι.

Η κατάσταση θα γίνει χειρότερη από ό,τι είναι σήμερα, με εξολοκλήρου ευθύνη της κυβέρνησης, και κανένας τους δεν πρόκειται να απολογηθεί γι’αυτό. Αντί απολογίας, θα συνεχίσουμε να έχουμε κούνημα του δαχτύλου, καραμπινάτα ψέματα, και σιχαμερή ειρωνεία, όπως αυτή του Μητσοτάκη για τα λεωφορεία. Στην καλύτερη, θα συναντάμε μία στο τόσο ακούσιες παραδοχές αποτυχίας, όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη, που όμως κι αυτές θα γίνονται χωρίς καμία πίεση από τα ΜΜΕ και με μια διάθεση από τον παραδέχοντα ότι «βγήκε κι από πάνω» – η ερώτηση στον Γεωργιάδη ήταν η παιδιάστικη, «Τι πιστεύετε ότι έχετε κάνει λάθος;».

Δεν πρόκειται να ζητήσει κανείς τους συγγνώμη. Ούτε για τη σπατάλη, ούτε για την απραξία, ούτε για την ανικανότητα. Δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί, ούτε οι γραμματείς, ούτε και οι φαρισαίοι των ΜΜΕ, που συνειδητά επιλέγουν να μην ελέγχουν την εξουσία, αλλά αντ’ αυτού να ειρωνεύονται και να επιτίθενται στους πολίτες, που συχνά δεν διαθέτουν καμία ασφαλή επιλογή.

Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη, και είναι δική μας δουλειά να προσέξουμε όσο μπορούμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Διότι ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του θα συνεχίσουν να ρεμβάζουν και να χαζεύουν τις εκατόμβες νεκρών, προσποιούμενοι ότι ελέγχουν την κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Απλά θα αυτοϊκανοποιούν τα αυταρχικά τους ένστικτα, βγάζοντας χουντικού τύπου άμυνα σε κάθε αντίδραση.

Και θα αποφεύγουν κάθε ευθύνη, σίγουρα ηθική, μα προπαντός ποινική, για την καταδίκη μιας χώρας στον υγειονομικό όλεθρο. Καλή μας τύχη.

Πηγή: info-war.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…