Newsroom

Newsroom

Δεν παραιτούμαι, δεν εκτελώ διαταγές, απαντά στον στρατό ο Μόρσι

Την ώρα που η Αίγυπτος σείεται από διαδηλώσεις ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοινώνει ότι δεν παραιτείται, διαμηνύει ότι «δεν εκτελεί…

Την ώρα που η Αίγυπτος σείεται από διαδηλώσεις ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοινώνει ότι δεν παραιτείται, διαμηνύει ότι «δεν εκτελεί εντολές» ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό, και ζητά να αποσυρθεί το τελεσίγραφο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παρέκκλισης από τη συνταγματική νομιμότητα και καλεί τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποσύρουν την προειδοποίησή τους, αρνούμενος να δεχθεί εντολές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό» αναφέρει κείμενο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της αιγυπτιακής προεδρίας στο Twitter και αναμεταδίδεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Εντωμεταξύ πληροφορίες που φθάνουν από την Αίγυπτο κάνουν λόγο για επτά νεκρούς σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου. Την ίδια ώρα διαδηλωτές κατέκλυσαν για μία ακόμη νύχτα την πλατεία Ταχρίρ απαιτώντας την παραίτηση του Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν επίσης κατά χιλιάδες στην πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την αποστασιοποιημένη προσέγγιση απευθύνοντας στοχευμένες προειδοποιήσεις προς τους τρεις βασικούς «παίκτες» της κρίσης.


Τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τους διαδηλωτές και τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν εκδώσει ένα τελεσίγραφο, το οποίο εκπνέει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Το επιτελείο συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ανωνύμως ότι η Ουάσινγκτον «παροτρύνει» τον Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -γεγονός το οποίο, πάντως, επισήμως διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Παράλληλα , καλούν τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί και υπενθυμίζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι ένα πραξικόπημα μπορεί να έχει επιπτώσεις για το μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους , τους οποίους επικαλείται το Associated Press, ανέφεραν ότι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης μετέφερε προσωπικά ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Δευτέρας.

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…