Newsroom

Newsroom

«Δεν ωφέλησε την πλειοψηφία των Ελλήνων» – Ο Guardian «σφυροκοπά» και το «καλάθι του νοικοκυριού»

Και που να ήξερε και για το «Χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού»

5750348 2
Πέρα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων ξένων μέσω ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της αλλά, επίσης, και των δημόσιων πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους.
O Guardian προχώρησε σε εκτενέστατο ρεπορτάζ αναφορικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», μέτρο το οποίο δεν διστάζει να… προμοτάρει αφειδώς ο Άδωνης Γεωργιάδης και τα κυβερνητικά στελέχη, που επιδίδονται σε επικοινωνιακά show για να στηρίξουν… ουσιαστικά την αδυναμία τους να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριάΜέσω των συνεντεύξεων με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το βρετανικό Μέσο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει νιώσει νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επιπτώσεις της αλματώδους αύξησης των τιμών, καταγράφοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10%.

Μάλιστα, ο Guardian υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες αναγκάζονται να επιβιώνουν λαμβάνοντας από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ των 27, στο 1/4 των αντίστοιχων στη Γερμανία. Όσο για το περίφημο «καλάθι»; «Για να είμαι ειλικρινής, είναι λίγο ανόητο, όχι ότι θα ήθελα να το πω ανοιχτά, καθώς είμαι υπάλληλος του δημόσιου τομέα», δήλωσε μια γυναίκα που περιεργαζόταν τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ κοντά στο υπουργείο όπου εργάζεται. «Απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Έχει πράγματα που δεν θα θέλατε ποτέ να αγοράσετε, όπως για παράδειγμα αυτόν συσκευασμένο καφέ» σημείωσε.

guardian

«Για τη συντριπτική πλειονότητα δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο ωφέλιμο», λέει η κ. Καλαποθαράκου από την ΕΚΠΟΙΖΩ. «Και μέρος του προβλήματος είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε μερικές από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη για βασικές υπηρεσίες όπως το διαδίκτυο. Ο κόσμος πραγματικά δυσκολεύεται» προσθέτει.

Ο Guardian σχολιάζει το ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, εάν η χώρα δεν είχε υποστεί μια δεκαετία δημοσιονομικής ασφυξίας λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται.

«Η κυβέρνηση συνειδητοποίησε από νωρίς ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ότι αν δεν ενεργούσε, ένα οικονομικό πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα».

Έχεις όλους αυτούς τους τύπους της μεσαίας τάξης να παζαρεύουν για την τιμή των αυγών», αναστέναξε πωλητής σε συνοικιακή αγορά της Αθήνας, μετρώντας τα έσοδά του για την ημέρα. «Πάντα γινόταν κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό. Ας είναι ο Θεός μαζί μας αυτόν τον χειμώνα, γιατί ποιος ξέρει τι θα φέρει»».

Πηγή: Documentonews.gr

Χάρης Δούκας: «Θα παραμείνω και δήμαρχος Αθηναίων ακόμα και εάν εκλεγώ πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ» (video)

6247898

Χάρης Δούκας: «Θα παραμείνω και δήμαρχος Αθηναίων ακόμα και εάν εκλεγώ πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ» (video)

«Ασκώ το δημοκρατικό μου δικαίωμα» για την υποψηφιότητα της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Δήμαρχος…