Δεν θέλει να διαβαστεί το πόρισμα των επιθεωρητών από το δικαστήριο η σύζυγος Στουρνάρα

Το κύριο αποδεικτικό στοιχείο, το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας το οποίο αναπαρήγαγε το Hot Doc και του οποίου ακριβώς τα στοιχεία παρουσίασε το περιοδικό δεν θέλει η πλευρά Στουρνάρα να αναγνωστεί στο Δικαστήριο.

597eea8f1dc52436668b4604

Έπειτα από την πρώτη προσπάθεια για κωλυσιεργεία της Δίκης από πλευράς Νικολοπούλου, οι συνήγοροί της συζύγου του Κεντρικού Τραπεζίτη έθεσαν στο Δικαστήριο αρχικώς το επιχείρημα πως το εν λόγω δημόσιο έγγραφο πρόκειται για περιεχόμενο άλλης δικογραφίας. Στη συνέχεια η επιχειρηματολογία που ακολούθησε η πλευρά Στουρνάρα ήταν πως δεν γνωρίζει αν το έγγραφο «είναι γνήσιο».

Στην προτροπή των συνηγόρων του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννη Μαντζουράνη και Γιάννη Απατζίδη προς τους συνηγόρους της κας Νικολοπούλου να προσβάλουν ως πλαστό το πόρισμα αν το αμφισβητούν, η πλευρά της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα δεν απάντησε.

Ειδικότερα, η πλευρά της κας Νικολοπούλου δια μέσου του συνηγόρου της, κ. Μουζακίτη αιτήθηκε να μην αναγνωστεί το αποδεικτικό έγγραφο στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc, με την πλευρά του δημοσιογράφου να αναφέρει πως πρόκειται για ένα δημόσιο έγγραφο, δημόσιο τεκμήριο, το οποίο πρέπει να διαβαστεί στο Δικαστήριο.

Σε αυτό το σημείο η ένταση ανέβηκε με τον κ. Μουζακίτη να τονίζει πως πρόκειται για ένα μη επικυρωμένο έγγραφο.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως το εν λόγω έγγραφο πρέπει να αναγνωσθεί απορρίπτοντας το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μη ανάγνωσής του.

Το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για αύριο Τρίτη 1 Αυγούστου. Η δίκη θα ξεκινήσει με την κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη. 

Νωρίτερα στη διαδικασία

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου αιτήθηκε ξαφνικά και ενώ είχε αρνηθεί να υπάρξει δημόσια κάλυψη της δίκης από τα ΜΜΕ, να ηχογραφηθεί η δίκη προκειμένου να προετοιμάσει την τοποθέτησή της. Μάλιστα, ο συνήγορος της κας Στουρνάρα τόνισε πως επιθυμεί να χορηγηθεί αντίστοιχη άδεια σε εκείνον όπως δόθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη, ως κατηγορούμενο να ηχογραφήσει τη διαδικασία.

Όλα αυτά ενώ είναι γνωστό το τι συνέβη σε προηγούμενη δίκη σχετικά με την παράνομη ηχογράφηση της δίκης από την πλευρά της κας Νικολοπούλου για την οποία μάλιστα έχει σχηματιστεί και δικογραφία. Το Προεδρείο απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής με την τελευταία να επανέρχεται στο αίτημά της για ηχογράφηση, ζητώντας όμως αυτή τη φορά να ζητήσει το Δικαστήριο αντίγραφο των όσων ηχογραφεί για ιδιωτική χρήση προκειμένου να προετοιμαστεί για την απολογία του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Από πλευράς της υπεράσπισης, ο κ. Μαντζουράνης τόνισε πως δεν πρέπει να ισχύουν γενικά για τους διαδίκους δυο μέτρα και δυο σταθμά με τον κ. Απατζίδη να επισημαίνει πως είναι άκρως αντιφατικό η κ. Νικολοπούλου να ζητάει άδεια, μέσω του δικηγόρου της, να ηχογραφήσει τη διαδικασία και ενώ η ίδια δια μέσου συνεργάτη της να είχε ηχογραφήσει παράνομα τη διαδικασία. Κάλεσε δε την έδρα να συνεκτιμήσει και το γεγονός πως έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος της κας Νικολοπούλου για την παράνομη αυτή ηχογράφηση της διαδικασίας.

Η πλευρά της κας Στουρνάρας επανήλθε στο αίτημά της με το συνήγορό της να αναφέρει για ακόμη μια φορά πως ήδη έχει δοθεί άδεια ηχογράφησης στον κατηγορούμενο και πως όσον αφορά την ισότητα των όπλων θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια για το αίτημα. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο συνήγορος της Νικολοπούλου ξαναζήτησε να του χορηγηθεί αντίγραφο της ηχογράφησης του κατηγορουμένου κάνοντας λόγο για αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι οποίες απείχαν παρασάγγας από τα όσα ελέχθησαν στο Δικαστήριο.

«Να ζητήσει το Δικαστήριο να λάβει αντίγραφο. Το δικαστήριο να ζητήσει να χορηγηθεί εις εαυτόν αντίγραφο», επισήμανε.

Εισαγγελέας: Είναι γνωστό πως το Δικαστήριο μπορεί να δίνει εντολή να χορηγηθούν αντίγραφα, επίσημα έγγραφα ή αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με βάση εγγυήσεις που εξασφαλίζουν τα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει το Δικαστήριο, έτσι όπως λειτουργεί η ποινική δίκη, είναι να χορηγήσει πρακτικά. Θεωρώ ότι δεν μπορεί το Δικαστήριο να χορηγήσει αντίγραφο από την ηχογράφηση, ούτε μπορεί να υποχρεώσει να δοθεί. Πρόκειται για ένα αρχείο που μπορεί να είναι διακεκομμένο και χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον κατηγορούμενο προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα στην απολογία του. Το συγκεκριμένο αίτημα είναι μη νόμιμο και πρέπει να απορριφθεί.

Το λόγο πήρε από πλευράς Νικολοπούλου ο συνήγορός της, Σπύρος Μουζακίτης: «Από τη στιγμή που παρέχει την άδεια να ηχογραφήσει το Δικαστήριο στον έναν, μπορεί να ζητήσει το Δικαστήριο, και από τον άλλον διάδικο. Δεν πρόκειται για μια ιδιωτική ηχογράφηση. Πρέπει να ζητήσει αντίγραφο. Τίθουμε εν αμφιβόλω όσα διαδραματίζονται και αυτά που αναρτώνται. Έγιναν στρεβλώσεις και αλλοιώσεις. Να κάνετε σύγκριση με τα πρακτικά να δείτε πως υπάρχει αντίθεση.

Συνέχισε ο κ. Μουζακίτης: «Αυτά τα οποία ηχογραφεί ο ένας από τους διαδίκους, ενώ ζήτησε την άδεια, θέλουμε αυτά τα πράγματα να καταστούν υλικά της δικογραφίας και να πάρουμε το αντίγραφό μας. Μέσω του Δικαστηρίου να γίνει. Δεν είναι έγγραφο της δικογραφίας αυτό; Ζητάμε το εξής: Στο τέλος της διαδικασίας να αναγνωστεί, να καταγραφεί η αποτύπωση και να αναγνωστεί. Η κα Νικολοπούλου διώκεται. Αποτέλεσε ένα ανυπόστατο αδίκημα, αυτόφωρο αδίκημα (σ.σ αναφέρεται στην παράνομη ηχογράφηση της πλευράς Νικολοπούλου)[…. ]Να κατατεθεί η αποτύπωση και να παίρνουμε αντίγραφο. Έτσι να καταγραφεί το αίτημά μας στα πρακτικά.

Εισαγγελέας: «Το τι καταγράφει ο κατηγορούμενος με το συγκεκριμένο μαγνητόφωνο το οποίο έχει, δεν αφορά και δεν αποτελεί κάτι επίσημο με τη δίκη. Το τι λέγεται και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το μοναδικό έγγραφο το οποίο το αποδεικνύει είναι τα πρακτικά. Το αρχείο που δημιουργεί ο κατηγορούμενος δεν έχει κανέναν ρόλο και δεν λαμβάνεται υπόψη. Λαμβάνονται υπόψη μόνο τα πρακτικά. Και αποδεικνύουν τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει και δεν χρειάζεται, και δεν θίγονται τα δικαιώματα της πολιτικής ενάγοντος δεν απαιτείται να λάβει αντίγραφο του συγκεκριμένου αρχείου. 

Γιάννης Απατζίδης: «Είπε ο κ. Εισαγγελέας, ότι το αίτημα είναι μη νόμιμο. Επειδή η ώρα είναι 9 και μισή να μην παρακωλύουμε την διαδικασία. Το αίτημα είναι παιδαριώδες. Είναι προσωπικό αρχείο για κάνει την απολογία του ο κατηγορούμενος… Αυτό το αρχείο δεν δημοσιοποιείται. Είναι ένα ηχητικό δεν έχει εικόνα. Είναι αποκλειστικά ηχογράφηση. Στα sites δεν δημοσιοποιείται κανένα ηχητικό.Υπάρχουν δακτυλογραφήσεις όπως ακούτε. Ο δημοσιογράφος κρατά σημειώσεις και κρίνει ποια είναι σημαντικά και ποια όχι να γραφούν. Επίσης να προσθέσω πως η κα Νικολοπούλου κατελήφθη να μαγνητοφωνεί και να ηχογραφεί. Επειδή μιλάμε για παράνομο αδίκημα από πλευράς της, είναι πάγιο ότι όλα τα δικαστήρια ακολουθούν την ίδια διαδικασία […]. Το Δικαστήριο δεν είναι εδώ για ρόλο παιδονόμου.

Το λόγο πήρε σε αυτό το σημείο ο Κώστας Βαξεβάνης λέγοντας μεταξύ άλλων πως υπήρξε αίτημα προς το Δικαστήρια να δοθεί η ιδιωτική ηχογράφηση ενός κατηγορουμένου ώστε με βάση αυτά να αποδειχθεί αν τα όποια γράφει ο Τύπος είναι ακριβή ή ανακριβή. «Εμείς είμαστε υπέρ κάθε μαγνητοσκόπησης. Το αρχείο αυτό είναι προσωπικό, ερασιτεχνικό» είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος για να προσθέσει πως υπάρχει από την έναρξη της δίκης προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής να παρακωλυθεί η δίκη. 

«Έχουμε ματαιώσει συνεδρίαση μετά από αμφιταλαντεύσεις της πλευράς Στουρνάρα. Ο μάρτυρας δεν μας έκανε την τιμή να έρθει να εξεταστεί. Αναλάβαμε μια συνεδρίαση ενώ είχε δηλωθεί πως μπορεί να έρθει ο μάρτυρας. Είναι μια διαδικασία που έρχομαι για μήνες. Να έρθουμε να την ολοκληρώσουμε. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την ηχογράφηση. Μπαίνουν εμβόλιμα αυτά για την παρακώλυση της δίκης».

Προεδρείο: Το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα του συνηγόρου για αντίγραφο του αρχείου που ηχογραφεί ο κατηγορούμενος για ιδιωτική χρήση.

Σε αυτό το σημείο ο πρώην Εισαγγελέας Οικονομικού εγκλήματος και νυν συνήγορος της κας Νικολοπούλου, Σπύρος Μουζακίτης, τόνισε πως υπήρξε και άλλο αίτημα στην έδρα, να δοθεί αντίγραφο της ηχογραφήσεως του κατηγορουμένου στο Δικαστήριο και απο εκεί να ληφθεί από την πλευρά τους έπειτα. Επικαλέστηκε μάλιστα συγκεκριμένη διάταξη του Ποινικού Κώδικα την οποία απέρριψε ο ίδιος ο Εισαγγελέας λέγοντας: «Το άρθρο που ανέφερε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αφορά αυστηρά μόνο πρακτικά τα οποία τηρούνται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού υπαλλήλου που έχει την ευθύνη αυτή να τηρεί τα πρακτικά αυτά. Οποιοσδήποτε άλλος ηχογραφεί τη δίκη ή μέρος αυτής, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάγεται στη διάταξη αυτή. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ακολουθεί και το συγκεκριμένο αίτημα να απορριφθεί.

«Δεν τα ζητάμε για εμάς. Τα ζητάμε από το δικαστήριο» τόνισε εκ νέου ο κος Μουζακίτης επικαλούμενος άλλη νομική διάταξη. Στην τοποθέτησή του ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης έκανε λόγο για νομικό σφάλμα από πλευράς των συνηγόρων της κας Νικολοπούλου. Τόνισε δε, πως με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει κριθεί τι «είναι αρχείο και τι είναι αποθήκη».

«Αυτό που έχει στα χέρια του ο κος Βαξεβάνης είναι αποθήκη δεδομένων και με βάση την απόφασή σας, μπορεί να ηχογραφεί ό,τι θέλει και ό,τι νομίζει πως είναι χρήσιμο και κρίσιμο για την απολογία του. Επομένως, δεν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται η πολιτική αγωγή. Πρόκειται για τρικυμιά εν κρανίω.

Από την πλευρά του ο κ. Απατζίδης επισήμανε πως πιστεύει ότι τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής υποβάλλονται σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της παράνομης και ανήθικης πράξης της κας Νικολοπούλου εντός Δικαστηρίου. Ο κ. Μαντζουράνης κάλεσε την πολιτική αγωγή να συναινέσει να έρθουν οι κάμερες ώστε να καλυφτεί η δίκη δημόσια.

Προεδρείο: Το Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της πολιτικής αγωγής. Προχωρούμε στα έγγραφα.

Σε αυτό το σημείο και μετά το διάλογο που έγινε για την μη προσέλευση του μάρτυρα κατηγορίας, η πολιτική αγωγή ζήτησε να αναγνωσθεί η ένορκη βεβαίωση του εν λόγω μάρτυρα. Οι συνήγοροι του δημοσιογράφου ζήτησαν να μην αναγνωσθεί καθώς σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις δεν επιτρέπεται στην προκειμένη περίπτωση. Το Προεδρείο αποφάνθηκε πως όντως δεν θα αναγνωσθεί η ένορκη βεβαίωση του μάρτυρα.

Στη συνέχεια και μετά από ολιγόλεπτες διακοπές της διαδικασίας, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των δυο αντίδικων πλευρών, καθώς από μεριάς της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα ελέχθη πως το δημόσιο έγγραφο, το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας, στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα του Hot Doc αποτελεί ανεπικύρωτο έγγραφο.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως το εν λόγω έγγραφο πρέπει να αναγνωσθεί απορρίπτοντας το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μη ανάγνωσής του. Το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για αύριο Τρίτη 1 Αυγούστου. Η δίκη θα ξεκινήσει με την κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ως μάρτυρα υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη. 

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος