"Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το αντικοινωνικό μέτρο της περικοπής συντάξεων που βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις"

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν»: το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε άλλωστε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα.

NewsRoom 08/10/2018 | 07:11

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα. Στις αγορές κεφαλαίου πολλές φορές παρουσιάζονται υπερβολικά φαινόμενα και έντονη μεταβλητότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και να μας αποσπούν από τα πραγματικά δεδομένα».

Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλά και για το θέμα των συντάξεων και λέει με έμφαση: «Οι ίδιοι οι εταίροι μας επιδοκίμασαν σε όλους τους τόνους την ελληνική προσπάθεια και θεωρώ ότι δε θα αυτοαναιρεθούν σήμερα για ένα ζήτημα που επιδέχεται συγκλίσεων και συναινετικών λύσεων. Είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και το αποδείξαμε με την εφαρμογή 450 και πλέον μεταρρυθμιστικών δράσεων σε μόλις τρία χρόνια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αλλά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα αντικοινωνικό μέτρο που βασίζεται σε λάθος εκτιμήσεις και δεν διαθέτει καμία πραγματική μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα».

Ο Δ. Λιάκος που ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει το κλίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπογραμμίζοντας ότι «το 2017 ήταν χρονιά ρεκόρ αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί». Εξηγεί δε, πως «αυτή η στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια αποεπένδυσης δεν είναι τυχαίο γεγονός. Οφείλεται κυρίως στον σταθεροποιητικό ρόλο και την γεωπολιτική ασφάλεια που προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, στην πολιτική σταθερότητα που διασφαλίσαμε στο εσωτερικό και φυσικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε και συνεχίζουμε εντατικά για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Μιλά όμως και για τις αμιγώς εγχώριες επενδύσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν πλέον οι επενδυτές, στέλνοντας το μήνυμα, «να ξανακερδίσουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι, αν θέλετε, και η ιστορική αποστολή που αναλάβαμε να εκπληρώσουμε και για αυτήν θα κριθούμε από τον κόσμο».

Όπως, τέλος, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Λιάκος, «όλα τα μέλη της κυβέρνησης συμφωνούν στη βάση μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην ανάπτυξη με δίκαια χαρακτηριστικά, ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, έτοιμης να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, πάντα όμως χωρίς να ακυρώνεται η δημοσιονομική ισορροπία».