Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για το όνομα, χωρίς erga omnes και αλλαγή Συντάγματος

Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

5b0003e21dc52430448b45a4

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί δύο απαραίτητες προϋποθέσεις, το erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Φώφη Γεννηματά ότι δεν υιοθέτησε την πρόταση των Σκοπίων για «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» με το σκεπτικό ότι το όνομα θα κλείσει τελευταίο. Δεν αρνήθηκε όμως ότι είναι στο τραπέζι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτάσσει να κλειδώσει πρώτον το erga omnes, δεύτερον η συνταγματική αναθεώρηση και τελευταίο θα κλειδώσει το όνομα.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η Φώφη Γεννηματά απέρριψε την ονομασία «Ίλιντεν Μακεδονία» και επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί ολοκληρωμένη λύση στη βάση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό και με εγγυήσεις για το σύνταγμα και την απομάκρυνση από τον αλυτρωτισμό.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Επιφυλάξεις για το νέο όνομα «Ίλιντεν Μακεδονία», που έπεσε στο τραπέζι, εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική λύση» έλεγαν συνομιλητές του επικεφαλής του Ποταμιού.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντας τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, ότι ο όρος “Ίλιντεν” δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα. Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για αλλαγή του Συντάγματος, παρότι ο χρόνος πιέζει αφόρητα και είναι δύσκολο ο Ζάεφ να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα και κατά συνέπεια την είσοδο της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.