Newsroom

Newsroom

Δεν μετανιώνει η πρωταγωνίστρια των βασανιστηρίων του Abu Ghraib

Μπορεί η Lynndie England, να κακοποίησε, να βασάνισε και να σκότωσε ανθρώπους στη φυλακή του Abu Ghraib, η εφημερίδα Daily…

Μπορεί η Lynndie England, να κακοποίησε, να βασάνισε και να σκότωσε ανθρώπους στη φυλακή του Abu Ghraib, η εφημερίδα Daily όμως της έκανε μία προσωπογραφία στην οποία την εμφανίζει σαν ένα ταλαιπωρημένο πλάσμα το οποίο επιβίωσε από την φωτιά του πολέμου. Η 29χρονη πλέον πρώην στρατιωτικός, η οποία ήταν η πρωταγωνίστρια στις φυλακές του Abu Ghraib που φωτογραφιζόταν χαμογελαστή δίπλα στα θύματα της, δηλώνει αμετανόητη για όσα έκανε και πως δεν καταλαβαίνει τον λόγο να μετανιώσει.

Η ίδια εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Daily ότι δεν μετανιώνει για τίποτα από αυτά που έκανε. «Οι ζωές τους (όσων βασάνισε η ίδια) είναι καλύτερες. Κέρδισαν το καλύτερο τέλος της συμφωνίας. Δεν ήταν αθώοι. Προσπαθούσαν να μας σκοτώσουν, και θέλεις να ζητήσω συγγνώμη από αυτούς; Είναι σαν να λες συγγνώμη στον εχθρό».

Η England ήταν μπροστά και στο κέντρο στις φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση που δέχθηκαν οι ιρακινοί κρατούμενοι στη φυλακή κοντά στη Βαγδάτη. Το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2004 ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα στον πόλεμο του Ιράκ και του Τζορτζ Μπους, με αποτέλεσμα να ζητά ο τότε υπουργός Άμυνας Donald Rumsfeld να παραιτηθεί.


Σε μία από τις φωτογραφίες, μάλιστα έχει στο στόμα της ένα τσιγάρο το οποίο κρέμεται από το μισό-οπλισμένο χαμόγελό της. Αυτό έμεινε στην ιστορία με την ατάκα «κάνει την Lynndie» – με τον αντίχειρα του δεξιού χεριου της να κοιτάζει προς τα πάνω ενώ το αριστερό της χέρι σαν όπλο στόχευε τους γυμνούς κρατούμενους οι οποίοι φορούσαν κουκούλες.

«Όλοι οι κρατούμενοι, που ήταν εκεί ήταν σε αυτή τη βαθμίδα της υψηλής προτεραιότητας. Ήταν εκεί για κάποιο λόγο. Είχαν σκοτώσει συμμαχικές δυνάμεις ή σχεδίαζαν να το κάνουν» δήλωσε η England στην Daily και συμπλήρωσε: «Είχαν πληροφορίες σχετικά με το πού κρύβονταν αντάρτες».

Πριν οκτώ χρόνια ένας Αμερικανός στρατιώτης πυροβόλησε 16 άμαχους πολίτες στο Αφγανιστάν, υπήρχε όμως ακόμα ένα τραγικό στρατιωτικό παράπτωμα που κατέστρεψε ζωές και απείλησε να εκτροχιάσει μια πολεμική προσπάθεια.

Σήμερα, η πρώην στρατιώτης που έγινε γνωστή από τα βασανιστήρια στο Abu Ghraib ζει με τους γονείς της στη Δυτική Βιρτζίνια, μεγαλώνοντας το γιο του ανθρώπου που διέπραξε τα χειρότερα βασανιστήρια στην ιρακινή φυλακή. Τα πράγματα είναι τόσο σκληρά για εκείνη, όπως εξηγεί η ίδια η Lynndie England στη Daily, που έχει πρόβλημα στο να βρει πολλούς λόγους για να αισθάνεται άσχημα για τους κρατουμένους που κακοποιούσε μαζί με τους συναδέλφους της.

Ο Αμερικάνικος Στρατός την απάλλαξε από τα καθήκοντα της πέρσι. Η ίδια όπως αναφέρει στην συνέντευξη της, αισθάνεται πως της λείπει η καθημερινή στρατιωτική ρουτίνα, το φαγητό και η στολή και πως φοράει ακόμα την παλιά της στολή- καμουφλαζ ενώ κάνει δουλειές στην αυλή της. «Αισθάνομαι σαν να έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος».

Ο φόβος όμως ότι κάποιοι πρόκειται να την τιμωρήσουν για όσα έκανε δεν σταματάει να υπάρχει. Πλέον όπως εξηγεί η ίδια κοιμάται ελάχιστα ενώ πιστεύει ότι οι άνθρωποι την παρακολουθούν στο μανάβικο «Θα αναρωτιέστε γιατί πάντα κοιτάω πάνω από τον ώμο μου. Θα μπορούσε να γίνει το οτιδήποτε ακόμα και μετά από 20 χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν υπομονή» λέει η ίδια.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…