Δεν μειώνεται ο βασικός μισθός σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της…

kegeroglou

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της βασικής σύνταξης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών. Δεν αρνήθηκε ότι η τρόικα θέτει τέτοια ζητήματα, τόνισε, όμως, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και δεν συζητάει τέτοιες αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί οριστικά στο τέλος του 2015, ενώ στην αναφορά του Αλ.Μητρόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρχουν συντάξεις, του επιτέθηκε για καλλιέργεια κλίματος αδικαιολόγητης ανασφάλειας.

O βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει «αν συζητά με την τρόικα νέα αντεργατικά μέτρα και αν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού».

Απαντώντας ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι «πράγματι ορισμένα θέματα από αυτά, είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται», σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει:

«Στη δημόσια συζήτηση δεν αρνήθηκα ότι τίθενται τέτοια ζητήματα. Η θέση μας, όμως, είναι ξεκάθαρη και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τον κατώτατο μισθό. Σε καμία περίπτωση, μέχρι το 2017, δεν θα υπάρξουν αλλαγές που δεν θα στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ακόμα ότι «υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», προσθέτοντας ότι «για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μειωθούν».

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο βασικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ θα ισχύει μέχρι το 2017 οπότε και θα εξεταστεί ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού του.

«Μέχρι τότε έχουμε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με τον βασικό μισθό. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε ότι τότε και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για να βελτιωθεί ο βασικός μισθός», επισήμανε.

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της σύνταξης, που φθάνουν, όπως είπε ακόμα και στα τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στο ΙΚΑ 65.000 αιτήσεις για τη βασική σύνταξη και 55.000 για την επικουρική σύνταξη.

Ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν οριστικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα ψηφιοποίησης των στοιχείων όλων των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε, ότι η βασική σύνταξη θα καταργηθεί από 1/1/2015 για όλους του συνταξιούχους, καθώς θα περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό να καλλιεργείται κλίμα αδικαιολόγητης ανασφάλειας με επίκληση λανθασμένων στοιχείων, καθώς, όπως είπε, το θέμα αυτό αφορά 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.

«Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2014 και για το 2015 που αφορά τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι προσδιορισμένη, είναι συγκεκριμένη και είναι 9 δισ. 700 εκατ. ευρώ, πλην του δημοσίου που είναι επιπλέον άλλα 5 δισ., ενώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων φθάνουν στα 12 δισ. 100 εκατ. ευρώ. Για να φύγει κάθε σκιά και να μην υπάρχει αβεβαιότητα τονίζω ότι τα ποσά αυτά υπερκαλύπτουν πλήρως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και δεν υπάρχει κανένα θέμα στο να δημιουργηθεί κενό με τη χρηματοδότησή του τα επόμενα χρόνια», απάντησε ο κ. Κεγκέρογλου.

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

lakis gavalas

Oργή του Λάκη Γαβαλά για τον ιερωμένο που τον έβρισε: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί (video)

Ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από τρεις μοναχούς