Newsroom

Newsroom

Δεν κάνουν πίσω οι αυτόχθονες του Ισημερινού – Πέντε οι νεκροί από τα επεισόδια

«Κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση-δολοφόνο», επέμεινε η συνομοσπονδία CONAIE

ap moreno

Η μεγαλύτερη οργάνωση των αυτοχθόνων του Ισημερινού απέρριψε χθες Πέμπτη την πρόσκληση σε διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο και κάλεσε να «ριζοσπαστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις» διαμαρτυρίας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Κανένας διάλογος με μια κυβέρνηση-δολοφόνο», επέμεινε η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) σε ανακοίνωσή της υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της Χάιμε Βάργκας, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μολονότι ο πρόεδρος Μορένο εμφανιζόταν αισιόδοξος και μίλαγε περί προόδου στις διαπραγματεύσεις νωρίτερα χθες Πέμπτη, η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς αυτόχθονες διαδηλωτές γνωστοποίησαν ότι κρατούν οκτώ αστυνομικούς.

Τα μέλη αυτά των δυνάμεων επιβολής της τάξης, επτά άνδρες και μία γυναίκα, παρουσιάστηκαν δημόσια σε μια συγκέντρωση διαδηλωτών στο Κίτο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της κινητοποίησης, που διαρκεί οκτώ ημέρες πλέον, έγινε ακόμη βαρύτερος χθες: πέντε πολίτες, ανάμεσά τους ο αρχηγός μιας φυλής αυτοχθόνων, έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας αρχής.

«Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να βάλει τέλος στη βία και να εγγυηθεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε η ανεξάρτητη αρχή σε γραπτή τοποθέτησή της.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι στο Κίτο δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, διαδηλωτή ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την Κυριακή σε νότια επαρχία.

Προς το παρόν ο αρχηγός του Κράτους, ο οποίος διαβεβαίωνε προχθές Τετάρτη πως η κρίση θα «επιλυθεί πολύ γρήγορα», δεν έχει αντιδράσει. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα El Telégrafo, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Χοσέ Αγκούστο Μπριόνες τόνισε πως η κυβέρνηση «ζητεί διάλογο σε ειρηνικό πλαίσιο και την απελευθέρωση των αστυνομικών» καθώς και 27 δημοσιογράφων, που όπως ανέφερε κρατούν οι διαδηλωτές.

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση της θητείας του, ο Μορένο μετέφερε τη Δευτέρα την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Χθες το απόγευμα, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο ανακοίνωσε μέσω Twitter τη σύλληψη 17 αλλοδαπών, κυρίως πολιτών της Βενεζουέλας, που είχαν στην κατοχή τους, όπως διαβεβαίωσε, «πληροφορίες» για τις μετακινήσεις του προέδρου.

Οι συλλήψεις επιβεβαιώνουν, κατ’ αυτήν, ποιοι «κρύβονται πίσω από το χάος στη χώρα».

Ο Λενίν Μορένο προσάπτει στον προκάτοχο (2007-2017) και άλλοτε πολιτικό του μέντορα Ραφαέλ Κορέα, που έχει μετατραπεί σε πολιτικό του αντίπαλο, πως «ενεργοποίησε» ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης» του Ισημερινού, με τη βοήθεια του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Κορέα και ο Μαδούρο διαψεύδουν την κατηγορία.

Οι ιθαγενείς — αποτελούν περίπου το 25% των 17,3 εκατομμυρίων πολιτών του Ισημερινού — απαιτούν να εφαρμοστούν εκ νέου οι επιδοτήσεις των καυσίμων, αφού η κατάργησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πυροδότησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης κατά 100% και πλέον.

Όμως για τον Μορένο, που εξελέγη με τα λάβαρα των σοσιαλιστών, αλλά μετακινήθηκε προς το φιλελεύθερο κέντρο, είναι στην πράξη αδύνατο να κάνει πίσω. Το μέτρο, όσο αντιδημοφιλές κι αν είναι, εγγράφεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για το δάνειο 4,2 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε το Κίτο.

Μέσα σε μία εβδομάδα, στις διαδηλώσεις έχουν τραυματιστεί 122 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για 824 συλλήψεις.

Ο Μορένο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 60 ημέρες, καθώς και απαγόρευση της κυκλοφορίας γύρω από κρατικούς θεσμούς, ενώ έδωσε εντολή στον στρατό να συνδράμει την αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη. Συνολικά, έχουν κινητοποιηθεί 74.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Οι ιθαγενείς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας διότι πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και ζουν και εργάζονται στην πλειονότητά τους στις επαρχίες. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων σημαίνει για τους περισσότερους, που είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ότι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πολλά περισσότερα για τη μεταφορά των προϊόντων τους, την ώρα που εκφράζονται φόβοι περί απογείωσης του πληθωρισμού.

Η μαζική κινητοποίηση — τον τόνο δίνουν οι αποκλεισμοί δρόμων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Αμαζονία — δεν είχε προηγούμενο στη μικρή χώρα των Άνδεων μετά το 2007. Το 68% της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα (531.000 βαρέλια την ημέρα) έχει παραλύσει.

Παρά την έκρυθμη κατάσταση, ο Μορένο, που δηλώνει πάντα σοσιαλιστής, έχει σε αυτή τη σύγκρουση την υποστήριξη της δεξιάς και του στρατού. Στη Γουαγιακίλ, όπου εδρεύουν πολλοί ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι του Ισημερινού, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν υπέρ του την Τετάρτη.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στον Ισημερινό και δήλωσε διατεθειμένος να «υποστηρίξει τον διάλογο» αν αποδέχονται τη συμμετοχή του ΟΗΕ στη διευκόλυνση της διαδικασίας «όλα τα μέρη».

Οι ταραχές στον Ισημερινό μετέτρεψαν τη χώρα σε νέο μέτωπο των εντάσεων στη Λατινική Αμερική εξαιτίας των αντιδημοφιλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. Στην Αργεντινή, ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι κατά τις δημοσκοπήσεις οδεύει σε καθαρή ήττα στις εκλογές του τρέχοντος μήνα, εν μέρει εξαιτίας της εναντίωσης μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος στις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ.

Ο Μορένο δεσμεύεται πως η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει τους ιθαγενείς σε πεδία όπως η άρδευση, η χορήγηση δανείων, η παιδεία, η υγεία, και θα λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Μολαταύτα χθες, αναγγέλλοντας τη «ριζοσπαστικοποίηση» των κινητοποιήσεων, ο επικεφαλής της CONAIE Βάργκας τόνισε πως έχει ένα μήνυμα για τον πρόεδρο: «μην παίζεις με τους αυτόχθονες λαούς».

Η CONAIE απαιτεί να παραιτηθούν η υπουργός Εσωτερικών Ρόμο και ο υπουργός Άμυνας Οσβάλντο Χαρίν, που κατηγορεί πως εξαπέλυσαν κύμα καταστολής.

Η Ρόμο έχει υποσχεθεί ότι κρούσματα χρήσης δυσανάλογης βίας από τις αρχές θα ερευνηθούν.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…