Δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν; (photos+video)

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Έως και 75 κιλά εκρηκτικού χρησιμοποίησαν οι βομβιστές στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, ενώ…

2071744 0

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Έως και 75 κιλά εκρηκτικού χρησιμοποίησαν οι βομβιστές στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, ενώ οι ζημιές αφορούν κυρίως υαλοπίνακες στην γύρω περιοχή και μεγάλες φθορές στα πλαϊνά του κτιρίου της ΤτΕ, όχι όμως ζημιές τέτοιου μεγέθους που θα μπορούσε ο όγκος των εκρηκτικών να προκαλέσει.


Αν και ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αντρών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την περισυλλογή των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη και ακόμα δεν έχει γνωστή η ακριβής επιλογή του εκρηκτικού, σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς ταιριάζει πιο πολύ στην περίπτωση χρήσης (ANFO) που δεν είναι τίποτα περισσότερο από λίπασμα στην ουσία και ίσως αμμωνιοδυναμίτιδας, όμως ο όγκος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε, στην δεύτερη περίπτωση εικάζεται ότι θα είχε προκαλέσει ακόμα περισσότερες υλικές ζημιές, χωρίς όμως να αποκλείεται.


Το δεύτερο σημείο είναι η κατεύθυνση που δόθηκε στην έκρηξη. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως αυτές των χτυπημάτων του Επαναστατικού Αγώνα που χρησιμοποιήθηκε ίση ή και κάπως περισσότερη εκρηκτική ύλη είχε προκαλέσει πριν 5 χρόνια την ισοπέδωση της Eurobank στην Αργυρούπολη, της Citibank στη Ν. Ιωνία και τεράστιες ζημιές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την γύρω περιοχή. Άρα σε ένα στενό όπως η οδός Αμερικής με ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στα πλαϊνά της Τράπεζας της Ελλάδος και με μία απευθείας κατεύθυνση του εκρηκτικού προς την Τράπεζα, το πανίσχυρο ωστικό κύμα θα προκαλούσε πολύ περισσότερες ζημιές από αυτές που τώρα έχει προκαλέσει.

 

 

Έτσι οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η έκρηξη να αποκτήσει μία δυναμική συμπεριφορά προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτό δικαιολογεί σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς την απόλυτη εξαφάνιση του κλεμμένου Nissan που χρησιμοποιήθηκε και την πρόκληση υλικών ζημιών ουσιαστικά μόνο σε υαλοπίνακες αν και σε μεγάλη απόσταση.
Αυτό σαν πρακτική μείωσε τις πιθανότητες τραυματισμού στα πέριξ και ουσιαστικά περιόρισε την δυναμική της ισχυρότατης βόμβας ουσιαστικά σε συμβολικό χτύπημα. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει μοιραία, είναι εάν οι βομβιστές-τρομοκράτες ήθελαν πράγματι την ισοπέδωση του χώρου ή απλά να δημιουργήσουν ντόρο… Το δεύτερο σίγουρα το κατάφεραν, ειδικά με την επιλογή του χρόνου άλλα και του χώρου.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο ίδιο κτίριο, μεταξύ άλλων στεγάζεται και το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ, σήμερα η χώρα βγαίνει στις αγορές και αύριο αναμένεται η άφιξη της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα… Εντελώς συμπτωματικά βεβαίως, το χτύπημα αυτό γίνεται σε μία χρονική περίοδο που έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που έχει εκθέσει μία ολόκληρη κυβέρνηση και βέβαια εξυπηρετεί και «δικαιολογεί» την λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων και «στεγανοποίησης» του κέντρου της Πρωτεύουσας από τυχόν διαδηλωτές εν όψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου.


Εάν λοιπόν πρόκειται πράγματι για τον Επαναστατικό Αγώνα, τουλάχιστον στα χτυπήματα που προαναφέρθηκαν, οι βομβιστές είχαν επιδείξει άριστες γνώσεις και αποτελεσματικότητα στον σκοπό τους που δεν ήταν άλλος από την ισοπέδωση. Οπότε παραμένει το ερώτημα του ποιος ήταν ο σκοπός των βομβιστών…


Το χρονικό της επίθεσης

Οι τρομοκράτες έκαναν δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στις 05:10 τηλεφώνησαν στο Zougla.gr και 5 λεπτά μετά στην Εφημερίδα των Συντακτών. Και στις δύο περιπτώσεις έκαναν λόγο για 45 λεπτά περιθώριο και για την τοποθέτηση 75 κιλών εκρηκτικού σε σταθμευμένο αυτοκίνητο επί της οδού Αμερικής στα πλαϊνά της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ. και εντός του χρονικού ορίου που είχαν δώσει οι βομβιστές προκλήθηκε η ισχυρότατη έκρηξη.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα υλικά των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και παρακείμενες επιχειρήσεις και τραπεζικά υποκαταστήματα, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει τουλάχιστον τρεις μαρτυρίες στη διάθεσή της από υπαλλήλους σεκιούριτι, σύμφωνα με τους οποίους ένα άτομο στάθμευσε το όχημα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε τρέχοντας σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τράπηκε σε φυγή.

Περισσότερο φως αναμένεται να δώσουν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους, εντολή που αξίζει να σημειωθεί έχει δοθεί ήδη από την ημέρα παραβίασης της άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού αλλά και την φυγή του ζεύγους Μαζιώτη-Ρούπα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…