Δεν φτάνει που δουλεύουν στο ποδόσφαιρο, θέλουν και ασφάλεια…

Οι δηλώσεις ενός ισχυρού άνδρα ελληνικής ΠΑΕ, λίγες μέρες μετά τους αγώνες Κυπέλλου που έπαιξαν ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές, καταδεικνύουν τη νοοτροπία που διαφεντεύει το βασανισμένο μας ποδόσφαιρο.

FS Soccer

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή την «μεταγραφή» Έλληνα προπονητή στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική Ακαδημία του Ομάν, συζητούσαμε με με ένα άνθρωπο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τους προπονητές στις μικρές ηλικίες. Ήταν ενθουσιασμένος με την ανάληψη της θέσης στην ακαδημία του Ομάν από τον Δημήτρη Τζουβάρα, αφού γενικώς στο ποδόσφαιρό μας γίνονται συχνά «εγκλήματα» στο παιδικό ποδόσφαιρο, με προπονητές χωρίς την εκπαίδευση, αλλά και χωρίς την ιδιότητα του παιδαγωγού. 

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν αρκετοί προπονητές σε επίπεδο υποδομών που ψάχνονται, επιμορφώνονται, πηγαίνουν ακόμα και με δικά τους έξοδα στο εξωτερικό για να δουν μεθόδους και τακτικές από μεγάλες ακαδημίες, διαβάζουν ούτως ώστε η προσέγγισή τους να είναι περισσότερο παιδαγωγική, βάζουν την εξέλιξη των παιδιών πάνω από το αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στον εκάστοτε επικεφαλής να καμαρώνει για τα νικηφόρα σερί των παιδιών του, ξεχνώντας ότι πρόκειται για παιδιά. Η δουλειά των περισσότερων όμως μένει στην αφάνεια. Αποσιωπάται εντέχνως από τους κάθε λογής υπεύθυνους, ή σε μερικές περιπτώσεις διαγράφεται, καθώς δεν ταιριάζει με τα δικά τους «θέλω». Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το εφήμερο αποτέλεσμα καθορίζει σχεδόν πάντα τις εξελίξεις. Τα μακροπρόθεσμα πλάνα αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους. 

Ο Δημήτρης Τζουβάρας, ο προπονητής που πήγε στο Ομάν, είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο gazzetta.gr πως «ήθελα να ζήσω λίγο μακριά από την Ελλάδα και από περιέργεια, αλλά και την απογοήτευση που νιώθουμε όλοι για το εργασιακό μας περιβάλλον και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό κομμάτι. Εδώ τρέχουμε πανικόβλητοι σαν το σκυλί που τρέχει πίσω από την ουρά του και δεν κάνουμε τίποτα απολύτως. Δεν κάνουμε αυτά που έχουμε διδαχθεί ή δίνουμε μάχες για να τα επιβάλλουμε. Μάχες με κάθε υπεύθυνο ακαδημίας, ο οποίος ναι μεν μας προσλαμβάνει, αλλά δίνει τις κατευθύνσεις και τις περισσότερες φορές είναι κατώτερος των περιστάσεων, είτε απέναντι στους γονείς, οι οποίοι δεν μας αφήνουν να κάνουμε καλό στα παιδιά τους. Εδώ αυτό δεν συμβαίνει. Ο υπεύθυνος ακαδημίας και οι γονείς μας ευχαριστούν μετά από κάθε προπόνηση για το παιδαγωγικό μας έργο».

Τα λόγια του στριφογύριζαν στο μυαλό μου και ήρθαν ξανά στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Απόλλωνα, Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, στο sportstonoto.gr. Η κουβέντα στη συνέντευξή του έφτασε στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Άλλα είναι τα μεγάλα θέματα του ποδοσφαίρου στην χώρα μας. Κυρίως γραφειοκρατικά, λειτουργικά, πιο καθημερινά. Έχουν να κάνουν με την θεσμική του θωράκιση. Να σας αναφέρω τώρα  το γεγονός ας πούμε πως δεν μπορούμε, δεν μπορεί καμία ομάδα πλέον στην Ελλάδα να λειτουργήσει τις ακαδημίες της, καθώς πρέπει να δηλώνουμε στο ΙΚΑ υποχρεωτικά, όλο το προσωπικό που απασχολείται, έστω και περιστασιακά σε αυτές. Αν δεν το κάνουμε κινδυνεύουμε άμεσα με μεγάλο πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ. Αυτό θα σημάνει και το τέλος των υποδομών, την ακαδημιών σε όλα σχεδόν τα σωματεία της χώρας μας».

Για τον ισχυρό άνδρα μιας ιστορικής ΠΑΕ -η οποία έχει έντονο πολιτιστικό και κοινωνικό παρελθόν- λοιπόν, ένα από τα βασικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ότι το προσωπικό στις ακαδημίες πρέπει να ασφαλίζεται. Ότι ο νόμος υποχρεώνει τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες να ασφαλίζουν τουλάχιστον τους εργαζόμενους σε αυτές, ασχέτως αν αρκετές φορές οι κομπίνες που γίνονται για να γλιτώνουν ομάδες από αντίστοιχα κόστη αφήνουν άτομα από το προσωπικό κυριολεκτικά στον «αέρα». Βγάλτε τη λέξη ποδόσφαιρο από την εξίσωση και σκεφτείτε σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο να έβγαινε ένας ιδιοκτήτης εταιρείας και να έλεγε ότι είναι πρόβλημα για την ανάπτυξη η ασφάλιση των εργαζομένων του. Αυτό που θα βαφτιζόταν ως εργασιακός Μεσαίωνας, στη μπάλα θεωρείται μάλλον από κάποιους ως μια κανονικότητα που λανθασμένα δεν επιβάλλεται. Θαρρείς και εκείνοι που παίζουν football manager με τις ομάδες τους κάνουν χάρη στους επαγγελματίες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, που έχουν ξοδέψει ώρες, χρήμα και ιδρώτα για να διεκδικήσουν μια ευκαιρία δουλειάς στο ποδόσφαιρο.

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι χαρακτηριστικό δείγμα της νοοτροπίας και της αντίληψης ορισμένων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου για το παιχνίδι. Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι οι προπονητές, οι γυμναστές και όλοι οι υπόλοιποι πέραν των ποδοσφαιριστών δεν κάνουν το χόμπι τους. Εργάζονται πάνω σε αυτό που αγαπούν, αλλά εργάζονται. Είναι η δουλειά τους. Μπορεί να τραυματιστούν, να αρρωστήσουν, να απολυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Για να προχωρήσει αυτό το προβληματικό προϊόν που στην Ελλάδα αποκαλείται ποδόσφαιρο, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες. 

Πρόσφατα, ο Χρήστος Αλμπάνης της ΑΕΚ μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα των ανασφάλιστων ποδοσφαιριστών στις μικρότερες κατηγορίες, όπως και κάποιοι συνάδελφοί του από τη Super League. Σε κάθε ματς του πρωταθλήματος την προηγούμενη αγωνιστική δεν παίχτηκε μπάλα για ένα λεπτό, με τους ποδοσφαιριστές να διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο, κατόπιν πρωτοβουλίες του ΠΣΑΠ, για τους ανασφάλιστους συμπαίκτες τους. Η κίνηση χάλασε πολλούς. Δεν βγήκαν να το πουν ανοιχτά, αλλά στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτά μαθαίνονται. Μολονότι αφορά διαφορετικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, η νοοτροπία έχει πολλά κοινά. Και όσο παραμένει ριζωμένη, τα ενδημικά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν. 

Τον Μάρτιο του 2018, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή για τον χώρο, ο ρεπόρτερ του SkySports Μπεν Ράνσομ είχε ταξιδέψει στη χώρα μας για να ερευνήσει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μίλησε με πολύ κόσμο από την ποδοσφαιρική και πολιτική ηγεσία. Όταν του θέσαμε την ίδια ερώτηση με τον ιδιοκτήτη του Απόλλωνα, η απάντησή του ήταν εντελώς διαφορετική. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η δύναμη που έχουν πραγματικά οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Είναι αναμειγμένοι στα media και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, συχνά είναι αναμιγμένοι με την κυβέρνηση και πολιτικούς κύκλους», έλεγε εντυπωσιασμένος, βγάζοντας το συμπέρασμα μόνο σε μερικές ημέρες. Πού να ζούσε και την καθημερινότητα…

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πελοπόννησο: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Πελοπόννησο: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Φαραντούρης: Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη, κύριε Μητσοτάκη

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…