ΑΠ

Ανδρέας Παπαλουκάς

Δεν φταίνε οι… ντι Κάπριο, αλλά η κούτρα μας

Έπεσαν να τον φάνε τον Οσκαρικό Αμερικανό ηθοποιό, επειδή εξέφρασε την άποψή του, η οποία μας βρίσκει όλους σύμφωνους, αλλά μας ενοχλεί όταν την εκφέρουν άλλοι

AP 18093372712523

Ηρθε, είδε, απόλαυσε τις ελληνικές θάλασσες, καυτηρίασε τις βρωμιές της κι αμέσως να του επιτεθούμε. Τι είπε ο Λεονάρντο ντι Κάπριο; Αυτό που θωρούμε όλοι μας, αλλά μας ενοχλεί όταν μας το επισημαίνουν. Θέλουμε να το κρατάμε σαν επτασφράγιστο μυστικό εντός των τειχών μας. Να το ξέρουμε μόνον εμείς, να το επικρίνουμε εμείς, αλλά ουδείς άλλος. Κι αν τολμήσει και… βγάλει γλώσσα, έχουμε έτοιμη την αφοριστική άποψη: «Αν δεν του αρέσει, ας πάει αλλού, που είναι πιο καθαρά. Εμείς έτσι τις θέλουμε τις θάλασσές μας».

Μας ενοχλεί και μας παραενοχλεί (ακόμα κι όσοι εξ ημών είναι εκ των υπαιτίων) που πετάμε αποτσίγαρα στις ακτές, που θάβουμε σκουπίδια στις αμμουδιές, που ρίχνουμε σκουπίδια στις θάλασσες, που επιτρέπουμε στους ανέμους να χορεύουν παρέα με τις βρωμιές μας – μόνοι τους κατά τους χειμερινούς μήνες ή παρέα με μας το καλοκαίρι.

Ενοχλήθηκε τα μάλα ο δήμαρχος Ανδρου που ο διάσημος Οσκαρικός Αμερικανός ηθοποιός ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram βίντεο του Al Jazeera που δείχνει περιβαλλοντικό οργανισμό να καθαρίζει σκουπίδια κάθε είδους από τον βυθό της Ανδρου.

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Ολα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Ανδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε», έγραψε στην ανάρτησή του ο Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Ενοχλήθηκε προφανώς ο δημοτικός άρχοντας που ο ντι Κάπριο επέλεξε το δικό τους νησί για να δείξει την… πολιτιστική μας κληρονομιά, τον ωχαδερφισμό μας και για το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε οικολογική συνείδηση, ενώ, ως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος, οι άλλες παραλίες της Ανδρου είναι πεντακάθαρες. Γιατί να μην είναι και η… πέτρα του σκανδάλου καθαρή; Διότι είχε καταρρεύσει γειτνιάζουσα – στην παραλία – χωματερή και η… συλλογή της πήγε για κολύμπι.

Ετσι, όμως, δεν γινόμαστε καλύτεροι. Και θα έρχονται οι… ντι Κάπριο να μας δυσφημούν. Δεν φταίνε, λοιπόν, οι άλλοι, εμείς φταίμε. Κι όσο νωρίτερα το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα για μας. Η θάλασσα, οι παραλίες μας είναι η περιουσία μας.

Τέτοια φαινόμενα ρίψης αντικειμένων στον βυθό της θάλασσας δεν παρατηρούνται μόνον στην Ανδρο. Εμφανίζονται παντού, κύριε δήμαρχε της Ανδρου. Στην αγαπημένη μου Πάρο τον περασμένο χειμώνα μόνον στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας το κλιμάκιο εθελοντών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN» συνέλεξε 1.500 κιλά σκουπίδια!

Μεταξύ άλλων ανελκύθησαν πλήθος ελαστικών, τηγάνια, τηλεόραση, μπαταρίες αυτοκινήτων, κουτάκια αλουμινίου, γυάλινες συσκευασίες, κάδοι απορριμμάτων, μοκέτες, πλαστικοί σωλήνες, αλλά κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής!

Πηγή: ethnos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…