Newsroom

Newsroom

Δεν επιθυμούν ανανέωση θητείας οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς

Την επιθυμία τους να μην ανανεωθεί η θητεία τους γνωστοποίησαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Οι…

Την επιθυμία τους να μην ανανεωθεί η θητεία τους γνωστοποίησαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Οι εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους μερικές από τις πλέον τρανταχτές υποθέσεις και οι οποίες αφορούν το πολιτικό σύστημα. Όπως για παράδειγμα η λίστα Λαγκάρντ, οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων τα CDS και άλλα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα που είχε υποβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς γνωστοποίησαν ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη θέση τους. Μάλιστα από τις 2 Μαϊου, διαβίβασαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη όλους τους φακέλους που χειρίζονταν. Και αυτό διότι, ο νόμος που θεσπίζει το θεσμό του εισαγγελέα της διαφθοράς «δεν εξαιρεί τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους».

Το θέμα είναι το τι θα συμβεί με την τύχη όλων αυτών των ανοικτών δικογραφιών, οι οποίες αγγίζουν την καρδιά του πολιτικού συστήματος.

Οι παρεμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο όμως είχε ανανεώσει τη θητεία τους. ΟΙ παρεμβάσεις όμως αυτές δεν ήταν και οι μοναδικές.

Το HOTDOC είχε αποκαλλυψει στο 4ο τεύχος τις καταγγελίες που είχαν πραγματοποιήσει οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, όπως αυτές περιγράφονται στο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Φώτη Μακρή. Συγκεκριμένα, γνωστός δημοσιογράφος είχε επισκεφτεί τον κ. Πεπόνη και φέρεται να του είχε μεταβιβάσει τις απειλές επιφανούς μεγαλοοικονομικού παράγοντα, για τον οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για ατασθαλίες σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Μάλιστα στο έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Μακρής στον Άρειο Πάγο αναφέρεται ότι κ. Πεπόνης κατήγγειλε πως ο δημοσιογράφος που τον επισκέφθηκε προχώρησε ακόμην περισσότερο και ισχυρίστηκε ότι “ο διοικητής της Υ/Δ Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ ήταν δικός του άνθρωπος και παρακολουθούσε τις κινήσεις του κατά πόδας”. Ο δημοσιογράφος εννοούσε το μεγαλοοικονομικό παράγοντα.

Η υπόθεση των CDS

Οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν επίσης και τις παρεμβάσεις που είχαν δεχτεί γαι την υπόθεση των CDS. “Κατά την επίσκεψή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο είχαν προσέλθει για οργανωτικά θέματα της υπηρεσίας τους κατά τον Οκτώβριο του 2011, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας τους παρακάλεσε για την όσο πιο σύντομη περάτωσή της”, αναφέρονταν χαρακτηριστικά.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…