Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο Βγενόπουλος γιατί "σώζει την Ελλάδα"

«Δίνει μόνος του μάχη για την Ελλάδα που της ζητάει 4,5 δις η Κύπρος... είναι στη διαιτησία στο Παρίσι», ισχυρίστηκε ο συνήγορος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Η δίκη έχει ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον, ο κος Βγενόπουλος είναι βασικός μάρτυρας, αν είναι στο εξωτερικό δεν μπορούμε να του κάνουμε προσαγωγή», υποστήριξε ο εισαγγελέας της έδρας.

578cc7611dc524a77a8b4736

Η δίκη διεκόπη τελικά για μεθαύριο, 20 Ιουλίου, προκειμένου να προέλθει ο Ανδρέας Βγενόπουλος και να εξεταστεί πρώτος ως ουσιώδης μάρτυρας της υπόθεσης.

Πρόκειται για την εκδίκαση της έφεσης του Κώστα Βαξεβάνη για δημοσιεύματα του Hot Doc τα οποία εμφάνιζαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο να δίνει δάνεια σε συνεταίρους του αλλά και επιχειρηματίες με τους οποίους σχετιζόταν επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνταν εκθέσεις των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, η Λαϊκή Τράπεζα επι ημερών του Βγενόπουλου είχε χρησιμοποιηθεί ως «κουμπαράς» από τον οποίο αντλούσε ρευστό για δάνεια η διοίκηση Βγενόπουλου.

Όπως υποστήριξε ο δημοσιογράφος σήμερα στο δικαστήριο, όσα έχει γράψει όχι μόνο έχουν αποδειχτεί τα δυο τελευταία χρόνια αλλά είναι και το θέμα που κλονίζει την ελληνική Δικαιοσύνη λόγω χειρισμών που έγιναν στη δικογραφία Βγενόπουλου.

Όλη η σημερινή διαδικασία

Με την εκφώνηση της υπόθεσης, που έγινε με μια ώρα καθυστέρηση, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης του Μιχάλη Δημητρακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Ανδρέα Βγενόπουλου, ενημέρωσε την έδρα ότι ο πελάτης του αδυνατεί να παραστεί.

Δημητρακόπουλος: Ο κος Βγενόπουλος δεν μπορεί να παραστεί σήμερα…

Πρόεδρος: Τον βάζουμε απόντα σήμερα.

Νίκος Κωνσταντόπουλος (συνήγορος Βαξεβάνη): Η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που απασχολεί δυο χώρες την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι γύρω απ’ τον πυρήνα της κατηγορίας που σχετίζεται με δραστηριότητες της Λαϊκής Τράπεζας, της MIG, του κου Βγενόπουλου. Είναι ανοικτές, είναι δυο υποθέσεις ενώπιον των δικαστικών Αρχών και των δύο χωρών. Η δίκη δεν μπορεί να γίνει αποκομμένα και αποσπασματικά. Θα ζητήσουμε να προσκομιστούν έγγραφα και να τεθούν στη δικογραφία και σε γνώση παραγόντων, όπως έγγραφα που εκκρεμούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε εισαγγελείς.

Όλη αυτή η δραστηριότητα σχετίζεται με δύο συγκεκριμένα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή φυγοδικούν εκθέτοντας την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της MIG και ένα από τα διευθυντικά στελέχη με εξουσία διαχείρισης για τα οποία αποφασίστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη να εκδοθούν στην Κύπρο για να λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες που εκκρεμούν εκεί… και φυγοδικούν γιατί το βούλευμα για την έκδοση εκδόθηκε Παρασκευή και η Εισαγγελία ενημέρωσε Δευτέρα – Τρίτη.

Πρόεδρος: Γιατί τα λέτε όλα αυτά; Τι θέλετε; Να καταλάβουμε…

Κωνσταντόπουλος : Έχω μια συλλογιστική δεν είναι δυνατόν να αρχίζει η δική χωρίς την εξέταση του Βγενόπουλου. Πότε μπορεί να έρθει, να διακόψουμε…

Δημητρακόπουλος : Δεν μπορώ να απαντήσω πότε θα έρθει… η δικονομία δίνει τα περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί το δικαστήριο. Αυτά λέγονται για να δώσουν δυσανάλογο βάρος στην υπόθεση. Δεν είναι πολιτική δίκη, είναι αμιγώς ποινική στην οποία δικάζεται ένας δημοσιογράφος, ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, γι’ αυτά που έγραψε… αν θέλουν να ρίξουν βάρος πάνω στη δικαστική σας συνείδηση από τη δικογραφία την οποία βλέπει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου καταλαβαίνουμε που κατατείνουν… όποιος και να την έχει τη δικογραφία που επικαλούνται εσείς θα την κρίνετε σαν ποινική δικογραφία…

Δεν είναι βιαστής ο μηνυτής όπου η παρουσία του είναι απαραίτητη για να αναγνωρίζει τον δράστη, ή θύμα ληστείας για να αναγνωρίσει τους κατηγορουμένους απαραίτητα… εδώ είναι ο μηνυτής, ένας άνθρωπος ο οποίος θεωρεί ότι τα κείμενα στο περιοδικό έθιξαν την τιμή και την υπόληψή του. Δεν είναι μάρτυρας κατηγορίας για να έρθει οπωσδήποτε, η δίκη μπορεί να γίνει και χωρίς την παρουσία του… Αν υπάρχει συκοφαντική δυσφήμισή θα το κρίνετε εσείς. Θα πουν οι μάρτυρες που είναι το αληθές και που το ψευδές .

Υπάρχουν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αλήθεια, η υπεράσπισή λέει κάτι άλλο, λέει θα ζητήσουμε έγγραφα που συνδέονται με την υπόθεση… Πράγματι υπάρχει το πόρισμα της κας Τσατάνη όπου πολλά από όσα έθιξε ο κος Βαξεβάνης έχουν κριθεί και όλες οι κατηγορίες έχουν αναλυθεί και έχουν αρχειοθετηθεί.

Βαξεβάνης: Διώκεται πειθαρχικά η Τσατάνη.

Κωνσταντόπουλος προς Δημητρακόπουλο: Το έχετε το πόρισμα, εμείς δεν το έχουμε…

Βαξεβάνης: Δεν το έχει ούτε η εισαγγελέας Αρείου Πάγου, αν το έχει ο Βγενόπουλος αποκαλύπτονται οι λειτουργίες της Δικαιοσύνης.

Δημητρακόπουλος: Το έχει επειδή έχει έννομο συμφέρον.

Γιάννης Μαντζουράνης (συνήγορος Βαξεβάνη): Αυτό είναι μοναδικό. Σε προκαταρκτική;

Δημητρακόπουλος: Εσείς δεν έχετε έννομο συμφέρον. Το αν κάποιος είναι βασικός μάρτυρας το κρίνει το δικαστήριο. Ο κος Βγενόπουλος δεν είναι απαραίτητος, υπάρχει η πρωτόδικη κατάθεσή του, έχουν απαντηθεί όλα. Αν υπάρχουν στοιχεία που δεν καλύπτονται θα έρθει. Σήμερα δίνει μια μεγάλη μάχη, οι Κύπριοι ζητούν από την Ελλάδα 4,5 δισεκατομμύρια και ο μόνος που δίνει αγώνα είναι ο Βγενόπουλος. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται σε αυτή τη διαιτησία. Θα έρθει η στιγμή που θα κριθούν αυτά και η ατμόσφαιρα στις Δημοκρατίες δεν είναι ποτέ μόνιμη.

Κωνσταντόπουλος: Αυτά που έγραψε ο Βαξεβάνης έχουν σχέση με όλα τα ευρύτερα θέματα στα οποία αναφέρθηκε και ο συνάδελφος της πολιτικής αγωγής. Πρόσθετη απόδειξη ότι δεν είναι εδώ γιατί είναι ο αντίδικος στη διαδικασία στην οποία διεκδικούνται τα 4,5 δις ευρώ (ο Βγενόπουλος προσέφυγε κατά της κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημίωση και οι μέτοχοι της Λαϊκής προσέφυγαν κατά της Ελλάδας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων). Κι όλα σχετίζονται με ένα πρόσφατο γεγονός, ότι ο Βγενόπουλος καθαιρέθηκε από πρόεδρος της MIG. Απομακρύνθηκε και είναι απλό μέλος του Δ.Σ. Όλα αυτά που σχετίζονται με δραστηριότητες της MIG, της Marfin, της ελληνικής Δημοκρατίας, της κυπριακής, είναι στον πυρήνα του δημοσιεύματος. Με απόφαση των μετόχων απομακρύνθηκε από πρόεδρος αφού εδώ και δύο μήνες καταζητούνται ο Μπουλούτας, με την υπογραφή του οποίου τινάζονταν στον αέρα εθνικές οικονομίες, και ο Φόρος.

Αυτά είναι συγκλονιστικά γεγονότα που επηρεάζουν το οικονομικό και πολιτειακό στάτους. Η Δικαιοσύνη δεν είναι στο εργαστήριο το μικροβιολογικό, αποστειρωμένη και απομονωμένη, είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πραγματικότητας που αυτή τη στιγμή βοά. Ο μεν μηνυτής εμφανίζεται ως εκπρόσωπος αυτού του κολοσσού. Η πρώτη απόφαση που θα δείτε έχει κραυγαλέα αντίφαση και δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως γράφτηκε. Θέματα για τα οποία έχει καταδικαστεί ο δημοσιογράφος, για τα ίδια θέματα έχει αθωωθεί. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αθωώθηκε και γιατί καταδικάστηκε. Συγκλονίστηκε η Δικαιοσύνη από αυτή την υπόθεση, δεν είναι αστείο πράγμα.

Αυτά που αντηλλάγησαν για θεσμικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης και από θεσμικούς παράγοντες είναι πρωτοφανή. Γύρω από ένα γεγονός που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υπόθεση, αν δεν είχε αρχειοθετηθεί η υπόθεση από την κα Τσατάνη η σημερινή υπόθεση θα είχε ανασταλεί. Δεν έχει έννομο συμφέρον ο Βαξεβάνης όταν ζητάει το πόρισμα της Τσατάνη και δεν του το δίνουν κι έχει ο Βγενόπουλος; Έχει εκτεθεί το σύμπαν για χάρη του Βγενόπουλου, η παρουσία του είναι απαραίτητη. Προχθές απεπέμφθη, δεν είναι απλό πράγμα, καθαιρέθηκε.

Πρόεδρος: Απ’ την τράπεζα.

Βαξεβάνης: Από τη MIG… από την τράπεζα το 2011.

Κωνσταντόπουλος: Αν δεν έρθει θα ζητήσω βίαιη προσαγωγή.

Γιάννης Απατσίδης (συνήγορος Βαξεβάνη): Το ότι δεν μου χορηγήθηκε η διάταξη αρχειοθέτησης της Τσατάνη, η κα Θάνου δεν έχει ποινική αρμοδιότητα να μου τη χορηγήσει, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επίσης. Αυτό που μπορούσαν να κάνουν είναι πειθαρχική έρευνα. Πράγματι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χρέωσε την αίτηση σε έναν εισαγγελέα ο οποίος πολύ δεοντολογικά δήλωσε αποχή γιατί έχει λόγους. Στην πορεία χρεώθηκε στον κο Παρασκευαΐδη.

Τη διάταξη αυτή οφείλει να τη φέρει η πολιτική αγωγή, αρχειοθετεί κάποια αδικήματα… Για τον κο Βγενόπουλο: στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, η παρουσία του είναι αναγκαία, η δίκη διεξάγεται από την αρχή, όλα στηρίζονται κυρίως και στη δική του κατάθεση και στην απολογία του κατηγορούμενου. Να μας έρθουν τα χαρτιά αν παρίσταται στη δικαστική αντιδικία για να είναι δικαιολογημένη η απουσία του. Και τότε να διακόψει το δικαστήριο για όποτε μπορεί να έρθει…

Μαντζουράνης: Τίθεται θέμα εφαρμογής των 351, 352, 353 του Ποινικού Κώδικα. Στην πρώτη δίκη εξετάστηκε ως μάρτυρας, προχθές στη διακοπή ήταν παρόν, είχε την πρόθεση απ’ ότι φάνηκε, πριν γίνει η καθαίρεση, να έρθει, να παραστεί… αν υπάρχει η διαδικασία της διαιτησίας είναι δικαιολογημένη η απουσία του.

Είναι όμως ο πρωταγωνιστής, το κεντρικό πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστρέφονται ή συναρτώνται κρίσιμα γεγονότα για πολιτειακές λειτουργίες όπως η Δικαιοσύνη. Έχει μηνύσει την κα Θάνου, τον κο Αγγελή, δικαστές… Η κα Τσατάνη είναι ελεγκτέα πειθαρχικά για τη συμπεριφορά της… στην Κύπρο είναι καταζητούμενοι δύο βασικοί του συνεργάτες. Ταλανίζουν αυτά τα γεγονότα δύο κοινωνίες. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο κράτη του ελληνισμού και δεν διαφέρουν μεταξύ τους, δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα. Οι Τούρκοι ή οι Άγγλοι είναι αντίθετοι. Υπάρχουν Έλληνες που διαχωρίζουν την ελληνική από την κυπριακή Δημοκρατία;

Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι θέλει να αποφύγει (σ.σ. ο Βγενόπουλος) τον έλεγχο της ακροαματικής διαδικασίας. Είναι το βασικό πρόσωπο στην υπόθεση που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολείται με όσα έχει δημοσιεύσει ο Βαξεβάνης που για εμάς είναι απόλυτα αληθή.

Βαξεβάνης: Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η δίκη πρέπει να έχει ένα αποστειρωμένο νομικό πλαίσιο. Ο Βγενόπουλος δίνει συνέχεια συνεντεύξεις Τύπου αλλά αρνείται να έρθει. Λέει ότι είναι αθώος αλλά όταν έρχονται οι Κύπριοι να τον ανακρίνουν κάνει αιτήσεις για να μην εμφανιστεί. Είναι υπέρ της νομιμότητας αλλά βοηθάει στη φυγάδευση στων συνεργατών του με τις δηλώσεις του. Είναι στο μέσον, στον πυρήνα εξελίξεων που ακουμπούν τη Δικαιοσύνη. Η κα Τσατάνη είναι ελεγκτέα πειθαρχικά γιατί ανέλαβε το σκέλος που ήταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο Βγενόπουλος δίνει συνεντεύξεις Τύπου και με βρίζει και του έχει ασκηθεί δίωξη γι’ αυτό. Ας έρθει εδώ. Τελικά τι δικάζουμε; Συκοφαντική δυσφήμιση ή έγκλημα κατά των δύο κρατών;

Δημητρακόπουλος: Λένε συνεχώς ότι είναι αντίδικος της κας Θάνου. Γιατί; Για να το ακούσετε εσείς κύριοι δικαστές και να φοβηθείτε. Μιλάνε για Κύπρο και Ελλάδα, ναι ένας λαός είμαστε, αλλά δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες. Θα φέρω τα έγγραφα που ζητάνε. Τα χρήματα για το κούρεμα των ομολόγων, αν βγει απόφαση είναι άμεσα εκτελεστός τίτλος… Εκεί όμως δίνει μόνος του τον αγώνα ο Βγενόπουλος. Γίνεται λόγος για τον Μπουλούτα και τον Φόρο που εκδόθηκαν στην Κύπρο όχι για τα διαλαμβανόμενα στο κατηγορητήριο αλλά επειδή το 2011 οι τράπεζες έκαναν οικονομικές καταστάσεις, δημοσιεύτηκαν και δεν υπήρχε απομείωση στην αξία της Λαϊκής, από την απομείωση που υπέστησαν τα ομόλογα, για ένα τυπικό αδίκημα δηλαδή που στην Ελλάδα δεν διώκεται. Εδώ δεν έχουν καμία σχέση. Γίνεται επίθεση στον Βγενόπουλο που δεν αντιπαρατίθεται με την Δικαιοσύνη αλλά με την κυβέρνηση που νομίζει ότι μπορεί να διαλύσει όποιον είναι αντίθετος πολιτικά. Θα έρθει να δώσει τη μάχη του…

Κωνσταντόπουλος: Δηλαδή όταν λέγεται ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης αποπειράθηκε να κάνει δωροληψία δεν είναι συκοφαντικό αλλά όταν λέει ο Βαξεβάνης για την τράπεζα και τα δάνεια είναι; Ο δημοσιογράφος δεν είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να δώσει αγώνα για το αυτονόητο.

Εισαγγελέας: Δίκη με δημόσιο ενδιαφέρον

Ο εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε τη δίκη ως «δίκη με ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον» πλην όμως τόνισε ότι «κυρίως εξετάζουμε τη συκοφαντική δυσφήμιση γι’ αυτό πρέπει να είναι εδώ ο κος Βγενόπουλος γιατί μπορεί να υποβληθούν και νέα ερωτήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει διακοπή της δίκης για να προσέλθει, δεν έχουμε δυνατότητα βίαιης προσαγωγής γιατί είναι στο εξωτερικό… να ξεκινήσουμε με την εξέταση των παρόντων μαρτύρων και στην πορεία αν δεν εμφανιστεί να διατάξουμε την προσαγωγή του».

Μαντζουράνης: Τι σας εμποδίζει να διατάξετε βίαιη προσαγωγή και μόλις κατέβει από το αεροπλάνο να τον πάρουν και να τον φέρουν εδώ; Θα είναι ολέθριο σφάλμα να προχωρήσετε χωρίς αυτόν.

Κωνσταντόπουλος: Να μην δημιουργηθεί εικόνα ότι για τους ισχυρούς οι διαδικασίες είναι εύκαμπτες.

Βαξεβάνης: Το διακύβευμα είναι να μην καταδικάζονται αθώοι, όχι πόσες ημέρες άργησε η δίκη… γιατί κάποιοι κάνουν δέκα μήνες να καθαρογράψουν μια απόφαση, ενώ σε τέσσερις μήνες έκλεισε η μεγάλη δικογραφία με την Τσατάνη;

Δημητρακόπουλος: Ο κος Βαξεβάνης έχει την άποψη ότι είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης στη χώρα… όποιος εισαγγελέας διαφωνεί μαζί του, η κα Κουτζαμάνη…

Βαξεβάνης: Διατάχθηκε πειθαρχική…

Δημητρακόπουλος: Από ποιόν; Από τον υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι τιμή να διατάσσεται πειθαρχική από υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ… Ουδέποτε ο Βγενόπουλος είχε διακριτική μεταχείριση και η Τσατάνη δεν είχε τέσσερις μήνες τη δικογραφία αλλά 14…

Βαξεβάνης: Το δεύτερο σκέλος;

Δημητρακόπουλος: Για πρώτη φορά από το 1821 παρενέβη πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε πειθαρχική διαδικασία… αύριο -μεθαύριο θα είναι άλλος.

Βαξεβάνης: Δικός σας;

Μαντζουράνης: Έχει μηνύσει ο Βγενόπουλος, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Τσίπρα, τη Μπακογιάννη, τον Αλογοσκούφη, όλους όσοι πάνε αντίθετα στα συμφέροντα του… είναι προφανής ο ελιγμός.

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…