"Δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα ξεκλείδωνε την ποσοτική χαλάρωση" λέει ο Χουλιαράκης

Το «παρών» στο συνέδριο του Economist έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε αφενός περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους σε αυτή τη φάση και αφετέρου την άμεση ένταξη στο QE.

NewsRoom 28/06/2017 | 11:55

«Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης και πρόσθεσε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου πως «όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018».

Για το QE εξήγησε πως «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση», τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χουλιαράκης έστειλε σήμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός».

Παράλληλα, εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007».