Δεν είναι τρολάρισμα, η ΝΔ θα τσακίσει τα καρτέλ

Συγκλονισμένος άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, να τρομοκρατεί την «κακιά» επιχειρηματική ελίτ του τόπου λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω να αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Μια επιχειρηματική ελίτ που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Αυτό το μοντέλο δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας».

5b129b2b1dc52458648b4585

του Γιώργου Φλωρά

Είναι υπόσχεση του σε αναμονή Πρωθυπουργού ότι θα τσακίσει τα καρτέλ και «αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα».

Συγκλονίστηκα για δευτερόλεπτα έως ότου ξεσπάσω σε γέλια. Στο μυαλό μου πέρασε αμέσως η ταινία «Δες ποιος μιλάει» και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο να θυμηθώ πραγματικά ποιος μιλάει.

Όπως είναι γνωστό, στα ευνομούμενα Κράτη, την εκάστοτε επιχειρηματική ελίτ που επιθυμεί να λειτουργεί προστατευμένη από τον ανταγωνισμό την αντιμετωπίζει η εθνική Αρχή Ανταγωνισμού. Έχουμε και στην Ελλάδα μια τέτοια, την γνωστή και μη εξαιρετέα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν λοιπόν ο Μητσοτάκης κατακρίνει το παρελθόν όπου η επιχειρηματική ελίτ έμαθε να παραβιάζει το δίκαιο του Ανταγωνισμού και να μην την ελέγχει κανείς, τότε, προφανώς, κατακρίνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν έκανε την δουλειά της.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΑ είναι ο Δημήτρης Κυριτσάκης. Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, γνωστός θαυμαστής του Κυριτσάκη, έγραψε το 2009: «Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του Business Stories το οποίο ήδη από τον Ιούνιο μιλούσε για την τοποθέτηση του κρητικού στην καταγωγή και γνωστού για τις σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη δικαστικού Δημήτρη Κυριτσάκη στην καρέκλα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.».

Δεξί χέρι του Κυριτσάκη επί σειρά ετών ήταν ο Γιώργος Μυλωνάκης, σύμβουλος του Μητσοτάκη και όταν ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και όταν έγινε αρχηγός της ΝΔ. Ο Μυλωνάκης το πρωί πήγαινε στην ΕΑ για δουλειά και το απόγευμα έδινε συμβουλές στον Μητσοτάκη. Και σήμερα αποτελεί στενό του συνεργάτη. Ο Μυλωνάκης ήταν στην ΕΑ και επί του προηγούμενου προέδρου, του Ζησιμόπουλου, που διορίστηκε στην ΕΑ επί Τσοχατζόπουλου.

Αντιπρόεδρος της ΕΑ έως το 2015 ήταν ο σύζυγος της Νίκης Κεραμέως, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ. Και ανάμεσα στα μέλη της ΕΑ πρώην στελέχη της ΝΔ.

Ποιον κατακρίνει ο Μητσοτάκης λοιπόν; Τα δικά του παιδιά; Τον γνωστό για τις σχέσεις με την οικογένειά του Κυριτσάκη (όπως γράφει το φιλικό ΠΘ);

Προφανώς θα έχει ενημερωθεί ο Μητσοτάκης για την «ταχύτατη» αντιμετώπιση των παρανομιών της επιχειρηματικής ελίτ στο παρελθόν από την ΕΑ. 26 χρόνια καρτέλ των εργολάβων, 16 χρόνια η μπύρα μας έκλεβε, 10 χρόνια ο καφές, 10 χρόνια τα ξενόγλωσσα. Όποιος ήθελε μας έκλεβε, στήνοντας καρτέλ ή κάνοντας κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και τα λαγωνικά κοιμόντουσαν όρθια.

Ευτυχώς η θητεία των μελών της ΕΑ που διορίστηκαν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σταδιακά λήγει και αντικαθίστανται από νέα μέλη. Παρότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του (αν και η νυν κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του το 2015), τα πράγματα αλλάζουν. Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ΕΑ και από ότι μαθαίνω θα είναι εμφανή στην έκθεση τα σημάδια της αλλαγής των μελών από το 2015 και μετά. Από το 2015 η κατάσταση άλλαξε και είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ακόμα περισσότερο από τα τέλη του 2018 όταν αποχωρεί ο νυν πρόεδρος και άλλα στελέχη με θητεία.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, είναι απορίας άξιο αν στην ενημέρωση που έχει, προφανώς, λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ανέφερε κανείς για το έγγραφο που βρέθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους μεγαλοεργολάβους, στο οποίο αποδεικνύονται άνομες συναλλαγές της Κυβέρνησης της ΝΔ με αυτούς. Από ότι έχει αναφέρει ο Κυριτσάκης το έγγραφο έχει πάει στον Εισαγγελέα. Το γνωρίζει ο Μητσοτάκης και τα κολλητά του στελέχη; Ο γνωστός για τις σχέσεις με την οικογένειά του Κυριτσάκη (όπως γράφει το φιλικό ΠΘ) Κυριτσάκης μήπως τον είδε σε καμία εκδήλωση και του το ανέφερε; Αν όχι, μιας και έχουν φιλικές σχέσεις με την οικογένεια, μήπως να τον ενημερώσει να γνωρίζει τι του έρχεται από τον Εισαγγελέα;

Γιώργος Φλωράς

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…