O Οικονόμου δεν διαψεύδει τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Μετά από σειρά ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων που μιλούν ακόμα και για μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το βρετανικό μουσείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισήγησής του τη Δευτέρα στο ζήτημα.

5656295

Νερό στον μύλο των σεναρίων που μιλούν ακόμα και για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί ένα τέτοιο σενάριο έριξε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δέχθηκε ομοβροντία ερωτήσεων και απέφυγε όχι μόνο να διαψεύσει τις πληροφορίες, αλλά επιχείρησε να υποστηρίξει πως το ζήτημα είναι η επανένωση και όχι το καθεστώς αυτής.

«Η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις. Και βέβαια, λαμβάνοντας υπόψην ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν και να επανενωθούν τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα πετύχουμε τον στόχο αυτόν, συνεχίζοντας σε μια γραμμή υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτός είναι ο στόχος» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου σε ξεκάθαρο ερώτημα που δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας για το εάν η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών, τον οποίον ουσιαστικά δεν απέκλεισε.

Μετά από σειρά ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων που μιλούν ακόμα και για μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το βρετανικό μουσείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εισήγησής του τη Δευτέρα στο ζήτημα, επικεντρώνοντας ωστόσο τον λόγο του σε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τα σενάρια δανεισμού που διακινούνται.

Παρά τα πυρά στην αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο, και παρά τις αναφορές του Γ. Οικονόμου πως «η ελληνική πολιτεία δεν αναγνωρίζει στο βρετανικό μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το σενάριο δανεισμού σε πλήθος σχετικών ερωτήσεων που δέχθηκε, πασχίζοντας ακόμα και να προκαταβάλει πως «αν η προσπάθεια αυτή ευοδωθεί θα πρόκειται για μία τεράστια εθνική επιτυχία», ψέγοντας μάλιστα τους επικριτές της κυβέρνησης πως «καλό θα είναι ορισμένοι να μην στέκονται αμήχανοι».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την περίπτωση δανεισμού για 50 χρόνια, ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει στις κατηγορίες περί προεκλογικής εργαλειοποίησης, αναρωτώμενος «ποια εργαλειοποίηση λοιπόν, όταν καταφέραμε αυτά που σας περιέγραψα πριν και όταν συνεχώς, με συνέπεια, με αποτελεσματικότητα, με υπευθυνότητα, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον πολιτισμό μας, επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επιστροφή των γλυπτών και για την επανένωση στο Μουσείο της Ακρόπολης».

«Από εκεί και πέρα, η διαδικασία και η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε ενημέρωση σε όποιον θέλει να πληροφορηθεί στοιχεία της εξέλιξης της υπόθεσης αυτής. Πρέπει να μείνουμε απολύτως προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα, ακολουθώντας τη βέλτιστη δυνατή τακτική μέχρι να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό» συμπλήρωσε, δίνοντας την αίσθηση πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ακριβώς τις λύσεις αυτές που προκαλούν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν δεχθεί ερωτήματα, ο ίδιος είχε στρέψει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας μάλιστα τρία ζητήματα. Όπως ανέφερε, «πρώτον, το Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών. Δεύτερον, μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ήδη ξεκινήσει. Τονίζω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan που είναι ένα θραύσμα από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης και τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό που επιστρέφουν στη χώρα μας. Τρίτον, την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά μέσα από πολύ συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης».

«Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως Πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, ας αναλογιστεί, έστω τώρα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, τι ακριβώς κάνει» στράφηκε, μεταξύ άλλων, κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Πηγή: documentonews.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…