Newsroom

Newsroom

Δεν βάζουν μυαλό αυτοί οι Κινέζοι

Τέσσερις μήνες μετά τη «γέννηση» του κορονοϊού, στην πόλη Γουχάν της Κίνας και μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αγορά της πόλης, που  ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που γεννήθηκε ο νέος ιός-άνοιξε πάλι με τις ίδιες και χειρότερες  συνήθειες.    

5e28938b24306a2ecb5adcf6

Η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να μην έχει παραδεχτεί  ότι η αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων της Γουχάν ήταν η εστία της παγκόσμιας μόλυνσης από τον Sars-Cov-2, ωστόσο δεν πρόκειται για μια θεωρία επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα και Κινέζοι επιστήμονες έχουν υποστηρίζει ότι οι άθλιες συνθήκες υγιεινής στην αγορά της Γουχάν ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που γεννήθηκε ο νέος κορονοϊός, με τη νυχτερίδα να θεωρείται το ζώο που μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο, είτε απευθείας είτε μέσω άλλων ειδών.

Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν την εν λόγω αγορά την 1η Ιανουαρίου, ενώ στις 27 του μήνα σφράγισαν τις αντίστοιχες αγορές σε όλη τη χώρα. Στα τέλη Φλεβάρη μάλιστα απαγορεύτηκε η κατανάλωση και οικόσιτων ζώων, με ανακοίνωση προστίμων στους παραβάτες που φτάνουν έως τα 6.500 ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι η απαγόρευση του συγκεκριμένου τύπου εμπορίας δεν… ήρθε για να μείνει στην Κίνα. Καθώς η χώρα έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, ανακοινώνοντας μονοψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι έμποροι πήραν ξανά τα κλουβιά τους και επέστρέψαν στους πάγκους τους, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της Daily Mail την 28η Μαρτίου.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα ήταν από την αγορά της πόλης Γκουϊλίν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας και έχει πληθυσμό περίπου όσο η Αθήνα. Σε σκουριασμένα κλουβιά το ένα διπλό στο άλλο στοιβάζονται γάτες, σκύλοι, κουνέλια και πάπιες – υποψήφια για live σφαγή και τεμαχισμό κατ’ επιθυμία του πελάτη. Σε άλλες περιπτώσεις τα ζώα είναι ήδη μαγειρεμένα, ενώ τρωκτικά και έντομα συμπληρώνουν τον κατάλογο των «εδεσμάτων».

Μια άλλη φωτογραφία από την αγορά της πόλης Ντονγκουάν, στο νότο της χώρας δείχνει τη διαφημιστική πινακίδα για την πώληση… βρώσιμων νυχτερίδων, σκορπιών, φιδιών και σαυρών 

«Όλοι εδώ πιστεύουν ότι η επιδημία έχει τελειώσει και δεν υπάρχει τίποτα που να τους ανησυχεί για πια. Είναι απλώς ένα πρόβλημα που έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή του πλανήτη. Οι αγορές λειτουργούν πια κανονικά, όπως και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού», δήλωσε ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ντονγκουάν, εντοπίζοντας μόνο μία διαφορά σε σχέση με πριν: «Οι φύλακες ασφαλείας προσπαθούν να εμποδίσουν τη λήψη φωτογραφιών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ».

Η Κινεζική κυβέρνηση όμως κλείνει τα αυτιά της σε τέτοια δημοσιεύματα και ρεπορτάζ- προφανώς καθ’ υπόδειξη του Πεκινού και προωθεί κατά καιρούς σενάρια συνομωσίας. 

Πιθανόν όλα αυτά συνδέονται με την ανάγκη της χώρας να διώξει ολοσχερώς το φόβο από τους πολίτες και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας, επιδιώκοντας γρήγορη ανάκαμψη στους οικονομικούς δείκτες μετά την κρίση. Προσεγγίζοντας κατά συνέπεια ως… αναγκαίο κακό τα ανατριχιαστικά για τη δυτική κουλτούρα υπαίθρια χασάπικα κάθε λογής ζώων.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…