NewsRoom
02/01/2019, 18:11

«Δεν ανήκετε στην Ελλάδα» φέρονται να φώναξαν χριστιανοί εναντίον δωδεκαθεϊστών στην Ελευσίνα

Ο πολιτιστικός τελεστικός σύλλογος κάνει λόγο για βίαιη επίθεση κατά της θρησκευτικής ελευθερίας.

NewsRoom 02/01/2019 | 18:11

Διευκρινίσεις σχετικά με περιστατικό βίας εναντίον ατόμων που πραγματοποιούσαν τελετές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας δίνει ο πολιτιστικός σύλλογος «Γλαυκώπις» σε ανακοίνωσή του. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αμέσως μετά την τέλεση της εορτής των Αλώων πλησίων του Ιερού της Δήμητρος στην Ελευσίνα, δεχθήκαμε φραστική και σωματική επίθεση από τρία άτομα, τα οποία φωνάζοντας «Εδώ είναι χριστιανική χώρα!», «Μαζεύτε τα γιατί σας τα σπάσουμε!» και «Δεν ανήκετε στην Ελλάδα», προέβησαν σε τρομοκράτηση των μελών, προπηλακισμούς, βιαιοπραγία και βανδαλισμό του βωμού και των αγγείων».

Ο σύλλογος «Γλαυκώπις» υποστηρίζει ότι οι επιτιθέμενοι ήταν εξ' αρχής αποφασισμένοι να καταστρέψουν και τονίζει ότι η επίθεση έγινε απρόκλητα και αναίτια, ήταν επίθεση «κατά της θρησκευτικής ελευθερίας», «βίαιη λόγω και έργω» και είχε ρατσιστικό χαρακτήρα. Επίσης σημειώνει ότι οι δράστες «δεν σεβάστηκαν ούτε τις γυναίκες, ούτε τα παιδιά».

«Είναι ανάγκη να καταδικαστεί η επίθεσις αυτή από όλους και κυρίως από την Ιερά Σύνοδο, τον οικείο Μητροπολίτη και τις τοπικές αρχές - Δήμο κλπ. Για την ισχυρή αυτή δόση χριστιανικής μισαλλοδοξίας δεν γνωρίζουμε αν ευθύνεται κάποιος πέραν των τριών αυτών ατόμων», καταλήγει ο σύλλογος και ζητά από όποιον γνωρίζει την ταυτότητα των δραστών να επικοινωνήσει με τις αρχές, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις κατά αγνώστων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 29-12-2018,ημέρα Σαββατο και ώρα 02:00 μ.μ βρεθήκαμε ως σύλλογος στην Ελευσίνα. 

Ἀμέσως μετὰ τὴν τέλεση τῆς ἑορτῆς τῶν Ἁλῴων πλησίον τοῦ Ἱεροῦ τῆς Δήμητρος στὴν Ἐλευσῖνα ,δεχθήκαμε φραστικὴ καὶ σωματικὴ ἐπίθεση ἀπὸ τρία ἄτομα, τὰ ὁποῖα, φωνάζοντας «Ἐδῶ  εἶναι χριστιανικὴ χώρα!», «Μαζεῦτε τα, γιατὶ θὰ σᾶς τὰ σπάσουμε!» καὶ «Δὲν ἀνήκετε στὴν Ἑλλάδα!», προέβησαν σὲ τρομοκράτηση τῶν μελῶν, προπηλακισμούς, βιαιοπραγία καὶ βανδαλισμὸ τοῦ βωμοῦ καὶ τῶν ἀγγείων.   

Παρὰ τὴν παρέμβαση καὶ τῆς ἀρχαιοφύλακος τοῦ χώρου, δὲν κατέστη δυνατὸν νὰ συγκρατηθοῦν οἱ ἐπιτιθέμενοι, καθὼς ἦταν ἐξ ἀρχῆς ἀποφασισμένοι νὰ καταστρέψουν.  

Ως σύλλογος'Γλαυκώπις', με άδεια από την Πολιτεία, τόσο για την λειτουργία του, όσο και για μέρος της τελετής εντός του Ιερού, δηλώνουμε ότι:

1ον)  Η επίθεσις έγινε απροκλητα τελείως και αναίτια, 

2ον)  Ήταν επίθεσις κατά της θρησκευτικής Ελευθερίας,

  3ον) Ήταν βίαιη λόγω και έργω.

4ον) Υπήρξε αυτοσυγκράτησις από την πλευρά των ανδρών θρησκευτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά οι δράστες δεν σεβάστηκαν ούτε τις γυναίκες ούτε τα παιδιά.

 5ον) Έχει ρατσιστικό χαρακτήρα. 

6ον)  Είναι ανάγκη να καταδικαστεί η επίθεσις αυτή από όλους και κυρίως από την Ιερά Σύνοδο,  τον οικείο Μητροπολίτη και τις τοπικές αρχές -  Δήμο κλπ. 

Γιὰ τὴν ἰσχυρὴ αὐτὴν δόση χριστιανικῆς μισαλλοδοξίας δὲν γνωρίζουμε ἐὰν εὐθύνεται κάποιος πέραν τῶν τριῶν αυτών ατόμων. Ἔχουμε προβεῖ σὲ μηνύσεις κατ’ ἀγνώστων ἐπὶ τοῦ παρόντος, διαθέτουμε ὅμως φωτογραφικὸ ὑλικὸ μὲ τὰ πρόσωπα τῶν δραστῶν, τὸ ὁποῖο επισυνάπτουμε. Διεξάγονται ἤδη ἔρευνες ἀπὸ τὴν Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία, ὡστόσο ἀπευθύνουμε ἔκκληση να  δημοσιεύσετε το γεγονός,ώστε να επικοινωνήσει οποιος γνωριζει την ταυτότητα των δραστών. 

Με εκτίμηση, το Δ. Σ. 

Θεοδοσία Λυκούδη

Ουρανία Σοφλάκη

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.