Newsroom

Newsroom

Δεν ανάβει από «θαύμα» το Άγιο Φως παραδέχεται κι άλλος Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης μιλάει στην κάμερα και εξηγεί ότι κανένα φως δεν κατεβαίνει από τον ουρανό, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ειδωλολατρία και καταναγκασμός

4427515 1

Το θαύμα του καθαγιασμού του Φωτός στα Ιεροσόλυμα αναλύει ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης σε βίντεο που προβάλλεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Ποιες είναι οι τελετές; Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού… υπάρχουν τελετές. Το Άγιο Φως είναι μέσα στις τελετές, άρα βλέπετε η εκκλησία που το τοποθετεί. Στη βάση που πρέπει. Τελετή.” αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κατά την ξενάγηση προσκυνητών από την Κρήτη στον Ναό της Αναστάσεως, όπου παρών είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος που είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που προκαλεί αντιδράσεις.

“Το φως είναι Άγιον, αλλά όπως το θέλει η Εκκλησία. Το ευλογεί η Εκκλησία και γίνεται Άγιο Φως. Όπως ευλογεί, ας πούμε, το νερό στον Αγιασμό, ευλογεί φυσικόν φως! Είναι φυσικόν φως. Δεν κατέρχεται κανένα φως από τον ουρανό – αυτό είναι ειδωλολατρία, είναι καταναγκασμός. Κατέρχεται η Θεία Χάρις αοράτως. Και μάλιστα, μέσα στην ευχή, λέει: ‘Εδώ ανάκτορων, εκ του εν τω Παναγίω Τάφω ενδελεχώς που θα πει συνεχώς, εκκαιομένον φωτός. Θέλει να πει με άλλα λόγια της ακοίμητης κανδήλας. όταν ήρθαν οι σταυροφόροι, αυτοί που διέστρεψαν την Αλήθεια, αυτοί το έκαναν θαύμα για να υποβάλλουν τον λαό όπως και χιλιάδες δοξασίες… και χίλια δυο πράγματα. Και έτσι και αυτό και τότε άλλαξε. Φύγανε οι σταυροφόροι και δυστυχώς το πήραμε εμείς και επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει δεν τους λένε ποτέ την αλήθεια πολλοί. Και το Πατριαρχείο λέει τελετή του Αγίου Φωτός, δεν το λέει θαύμα. Παρότι είναι θαύμα αλλά με εκκλησιαστικό τρόπο. Είναι καθαγιασμός. Και μπορεί να κάνει θαύματα με την πίστη”.

Στην επίσημη απάντησή του, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επαναλαμβάνει πως η θέση του για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός παραμένει γνωστή:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Επιπλέον, σε επιστολή της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για ρεπορτάζ που μετέδωσε σχετικά με το βιβλίο του κ. Αλικάκου, γίνεται λόγος για βιντεοσκοπημένες συζητήσεις που αποτελούν προϊόν υποκλοπής χωρίς τη συγκατάθεση των συνεντευξιαζόμενων, αλλά και για «δόλια συρραφή» (μοντάζ) με σκοπό τη «διεξαγωγή του επιθυμητού αποτελέσματος. Παράλληλα, γίνεται λόγος για “επινόηση φανταστικών ιστοριών” με στόχο των σκανδαλισμό των πιστών αλλά και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από την πλευρά του συγγραφέα. Τονίζεται τέλος ότι έχει ζητηθεί από την Google να αφαιρέσει τα επίμαχα βίντεο από το Διαδίκτυο για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι όποιες βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ισχυρίζεται πως έχει στην διάθεσή του έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, και χωρίς φυσικά την απαραίτητη συγκατάθεσή τους. Από όσα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας είναι προφανής η δόλια συρραφή (μοντάζ) με σκοπό την εξαγωγή του «επιθυμητού» αποτελέσματος, ενέργεια η οποία εκτός από ηθικά κατακριτέα, είναι και ποινικώς ελεγκτέα.

Ήδη έχει δρομολογηθεί προς την  google κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια για αφαίρεση των επίμαχων βίντεο από το διαδίκτυο ως προϊόντων παράνομης υποκλοπής, που περιέχουν παραπλανητικό και συκοφαντικό περιεχόμενο και δυσφημούν πρόσωπα και Αλήθειες της Πίστεώς μας. Σε κάθε περίπτωση ρητά επιφυλασσόμαστε παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μας αναφορικά με τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων θα λάβουν χώρα.

Τα όσα αναγράφονται στο επίμαχο βιβλίο αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η επιλογή κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου την δεδομένη χρονική συγκυρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής και οδεύοντας η Εκκλησία μας προς το Άγιον Πάσχα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου».

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

Καταγραφή 24

Άννα Ελεφάντη: Η οργισμένη ανάρτηση για Πορτοσάλτε και Οικονόμου – «Ως εδώ!» (video)

«Η τακτική της δολοφονίας χαρακτήρων από τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει», αναφέρει…

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

image 5

Τσαφούλιας: «Κορυφαίος ο Λάνθιμος – Εγώ δεν αντιπαθώ κανέναν, ίσως υπάρχουν όμως κάποιοι που με αντιπαθούν» (Video)

«Ο Λάνθιμος είναι κορυφαίος. Εγώ έχω μάθει να επικοινωνώ με τα έργα. Δεν πάμε να…