Newsroom

Newsroom

Δελτία Ειδήσεων καναλιών: Πρωταγωνιστεί η Μάρθα Βούρτση-Κλάψα, σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος

Αποφάσισα, φεύγοντας από το Μέγκα το 2012,να μην ξαναδώ δελτία ειδήσεων ιδιωτικών καναλιών...Τώρα πλέον έχω να το λέω. Το Μέγκα ακόμη και στα χειρότερα του, όπως ήταν ο καθωσπρεπισμός του στην προπαγάνδα, δεν είχε φτάσει αισθητικά ποτέ στην κατάντια των περισσότερων σημερινών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.

5a5fbf0a1dc52471478b45a1

Του Θάνου Πασχάλη

Είδα πριν από λίγες ημέρες, τυχαία, κάποια δελτία ειδήσεων καναλιών για κάποια λεπτά της ώρας όντας ευρισκόμενος σε ταβέρνα με φίλους. Αυτά που είδα με σόκαραν. Ούτε καν στις αρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν τα έβλεπες… Πρόκειται για δελτία ειδήσεων που ήταν είτε μελοδράμματα της εποχής της Μάρθας Βούρτση-κλάψα ,είτε ταινίες τρόμου με μουσική υπόκρουση και πολεμικές ιαχές από πλευράς των ρεπόρτερ .Αυτά όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι των ειδήσεων και τον τρόπο παρουσίασης.

Όσον αφορά στην ουσία τι να πρωτοπεί κανείς. Η παραπληροφόρηση, η κιτρινιά, η διαστρέβλωση και η υπερβολή των γεγονότων πάνε σύννεφο. Τα δελτία ειδήσεων στα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια φαίνεται σαν να σκηνοθετούνται στην Αγρια Δύση, όπου κυριαρχούσαν οι ρέιντζερς και οι Ινδιάνοι.

Οι καημένοι οι ρεπόρτερς έχουν ξεφύγει .Υποδύονται ρόλους τύπου Μάρθα Βούρτση-Κλάψα όταν θέλουν με τρεμάμενη φωνή να σταθούν -δήθεν-δίπλα στους αδύναμους συμπολίτες μας υποδυόμενοι τους συμπονετικούς στα δράματα των φτωχών ανθρώπων αφήνοντας πότε πότε κι ένα δάκρυ να κυλήσει στο πρόσωπο τους.

Για να πετύχει ακόμη περισσότερο το βύσσινο ,κάτω από τη φωνή τους θα στρωθεί και το κατάλληλο μουσικό “χαλί” ώστε το μελόδραμμα να γίνει εύπιστο στο κοινό . Ετσι τα κανάλια έφτασαν να μεταδίδουν ως ειδήσεις-βίντεο- τρίλεπτες μελοδραματικές ταινίες.

Οταν η υπόθεση σηκώνει επαναστατιλίκι και σύγκρουση με το κατεστημένο (π.χ αυτή την περίοδο προς την κυβέρνηση ) είναι η ώρα του Νίκου Φώσκολου να αναλάβει τη διεκπεραίωση και τη σκηνοθεσία (αν φυσικά ζούσε).

Οργίλες και διαπεραστικές οι φωνές των ρεπόρτερ η των παρουσιαστών, ως άλλες ιαχές ινδιάνων στην Άγρια Δύση (όπως παρουσιάζονταν στα γουέστερν) επιδιώκουν με επικό τρόπο να τρομάξουν και να ανησυχήσουν τους ανήμπορους τηλεθεατές ώστε να εκλάβουν ως πραγματικά γεγονότα τα μεταδιδόμενα τρομαλαγνικά τους σενάρια.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις κάτω από τα ρεπορτάζ των ειδήσεων (όχι ευτυχώς σε όλα) στρώνεται η πρέπουσα μουσική υπόκρουση έτσι ώστε να σου παγώνει και το αίμα. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζεται όταν καλύπτονται εγκλήματα η συμβάντα του αστυνομικού δελτίου. Με τον τρόπο αυτό ο φοβισμένος τηλεθεατής γίνεται έρμαιο των επίδοξων Φώσκολων με στόχο να πετύχει η προπαγάνδα τους και οι τηλεθεατές να πειστούν ότι έτσι αποδίδουν πιστά την ειδησεογραφική αλήθεια .Είναι φορές που η τρομολαγνεία των ειδήσεων ξεφεύγει από κάθε όριο με αποτέλεσμα ένας ανύποπτος τηλεθεατής να φτάνει να θαρρεί ότι ο κόσμος έξω έχει ισοπεδωθεί από πυρηνικές βόμβες και οπότε καλόν είναι να αποφύγει να βγει έξω.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι να απορεί κανείς που δελτία ειδήσεων καναλιών απαξιώθηκαν και τα βλέπουν σήμερα ελάχιστοι τηλεθεατές ηλικίας από 18 έως 50 ετών. Δελτία ειδήσεων βλέπει κατεξοχήν η τρίτη ηλικία μη έχοντας να κάνει και κάτι άλλο και μη εξοικειωμένη με τη χρήση του Ιντερνετ.

Τα νούμερα θεαματικότητας δείχνουν από μόνα τους ότι “γέρασαν” τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αλλωστε η σημερινή τρίτη ηλικία είναι η τελευταία γενιά που θα βλέπει την συμβατική τηλεόραση. Για τις ερχόμενες γενιές πάπαλα το γυαλί..Φρόντισαν κάποιοι για αυτό πασσάροντας τις ειδήσεις ως αέρα κοπανιστό με μπόλικες δόσεις μελοδράματος η τρόμου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…