Δηλητηρίασαν και τα κατοικίδια του Ρώσου πρώην κατασκόπου;

Μια γάτα και δύο ινδικά χοιρίδια που είχε ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σπρίπαλ, ο οποίος δηλητηριάστηκε στη Βρετανία, βρέθηκαν νεκρά, ανακοίνωσε βρετανίδα εκπρόσωπος του υπουργείο Περιβάλλοντος χθες, Πέμπτη, έπειτα από σχετική ερώτηση της Ρωσίας για την τύχη τους.

5ac71b001dc524e84c8b465a

Ένα μήνα μετά τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, στις 4 Μαρτίου στο Σάλσμπερι στη νοτιοδυτική Αγγλία, έγινε γνωστή και η τύχη των κατοικίδιων του πρώην κατάσκοπου.

«Όταν ένας κτηνίατρος μπόρεσε να έχει πρόσβαση στο σπίτι του Σεργκέι Σκρίπαλ, δύο ινδικά χοιρίδια δυστυχώς ήταν ήδη νεκρά», δήλωσε μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας στο AFP.

«Μια γάτα βρέθηκε επίσης σε κατάσταση πολύ μεγάλης δυσφορίας και κτηνίατρος χειρουργός πήρε την απόφαση να κάνει ευθανασία στο ζώο για να σταματήσει την ταλαιπωρία του», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος δεν δήλωσε εάν αυτά τα ζώα πέθαναν από δηλητηρίαση που επήλθε κατά τη διάρκεια της δηλητηρίασης του Σκρίπαλ ή από πείνα καθώς είχαν μείνει χωρίς φαγητό στο σπίτι.

Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι οι Σκρίπαλ, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ήρθαν σε επαφή με το δηλητήριο στο σπίτι του πρώην κατασκόπου. Όπως ανακοίνωσε, η μεγαλύτερη συγκέντρωση του δηλητηρίου εντοπίστηκε στη λαβή της εξώπορτας του σπιτιού.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε πως το δηλητήριο ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Νόβιτσοκ που είχε παρασκευαστεί επί σοβιετικής εποχής. Κατηγορεί τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση. Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή και καταγγέλλει πρόκληση και αντιρωσική εκστρατεία.

Η επίθεση του Σάλσμπερι προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας, με απελάσεις από την μια και την άλλη πλευρά δεκάδων διπλωματών.

Η Μόσχα έθεσε την Τετάρτη το θέμα της τύχης των ζώων του Σεργκέι Σκρίπαλ. «Πού είναι τα ζώα; σε ποια κατάσταση βρίσκονται;» είχε αναρωτηθεί η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, και αν έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικοί παράγοντες, οι ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να επλήγησαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, η γάτα του Σεργκέι Σκρίπαλ, που είχε το όνομα Νας Βαν Ντρέικ, μεταφέρθηκε στο βρετανικό στρατιωτικό εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν, κοντά στο Σάλσμπερι, όπου της έγινε ευθανασία. Τα τρία νεκρά ζώα αποτεφρώθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε κάνει λόγο και για δεύτερη γάτα, την οποία δεν ανέφερε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…