Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός την παραίτηση της Αντωνοπούλου

Δεκτή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσιπρας την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου καταργώντας την ίδια στιγμή την επίμαχη διάταξη.

5a93f3321dc524465f8b4583 1

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του πρωθυπουργού καταργείται η σχετική διάταξη που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η κα Αντωνοπούλου έδωσε την απάντησή της. Δήλωσε πως έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων ενώ έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Το ρεπορτάζ για το επίδομα ενοικίου που έλαβε η Αντωνοπούλου

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αιτήθηκε το επίδομα ενοικίου κάνοντας χρήση της διάταξης του Ν. 4336/2015 ο οποίος στο άρθρο 25 περί χορήγησης δαπανών προβλέπει το εξής:

«Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α΄ 234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015».

Στη διάταξη δεν έχουν συμπεριληφθεί εισοδηματικά κριτήρια καθώς, όπως είναι λογικό, κανένας βουλευτής ή εξωκοινοβουλευτικός υπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει χρήση της αν υπήρχαν.

Η αναπληρώτρια υπουργός η οποία ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (σ.σ διέμενε στη Νέα Υόρκη), έκανε χρήση της εν λόγω διάταξης παρά το γεγονός ότι διαθέτει, σύμφωνα με τη δήλωση Πόθεν Έσχες της, ακίνητο στη Γλυφάδα σχεδόν 32τ.μ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η κα Αντωνοπούλου εμφανίζεται να εισέπραξε ετησίως 12.000 ευρώ για διαμονή από 1-9-2015 έως 31-8-2016. Με νέα σχετική απόφαση, από 1-10-2016 έως 31-12-2016 έλαβε ακόμη 3.000 ενώ από 1-8-2016 έως και 30-11-2017 έλαβε 4.000 ευρώ. Συνολικά, η κα Αντωνοπούλου, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή της, εισέπραξε 23.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με δήλωσή της στο υπουργείο Εργασίας στην οποία δήλωσε μόνιμη κάτοικος ΗΠΑ, η κα Αντωνοπούλου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον νοµό Αττικής.

Τονίζεται επίσης πως η παλαιότερη απόφαση 6701/27.12.1994 (Α΄ 234), τόνιζε πως τα έξοδα διαμονής πληρώνονται με κρατική δαπάνη μόνο σε βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα. Η διαμονή τους θα ήταν δωρεάν μόνο για τέσσερις διανυκτερεύσεις την εβδομάδα σε ξενοδοχεία κοντά στο Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα που έχει προκύψει δεν έχει να κάνει κυρίως με το αν ήταν νόμιμη ή όχι η χρήση της διάταξης από την κα Αντωνοπούλου. Πρόκειται, για ένα ζήτημα με ξεκάθαρη ηθική διάσταση. Σχολιάζοντας βέβαια το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος το χαρακτήρισε ως «μικροπολιτικό» επισημαίνοντας ωστόσο πως στο μέλλον πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια σχετικά με το ποιος λαμβάνει το σχετικό επίδομα. «Πράγματι, όταν θα ξαναδούμε το ζήτημα τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να τα θέσουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ εν συνεχεία αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis.

Η αντίδραση Τσίπρα και η παραίτηση Αντωνοπούλου

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε για το ζήτημα με την Ράνια Αντωνοπούλου το πρωί της Δευτέρας. Της εξέφρασε την άποψή του πως δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM” ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αν. υπουργό (σ.σ. την Ρ. Αντωνοπούλου). Τής μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Και, από εκεί και πέρα, περιμένουμε τη δική της τοποθέτηση».

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «γνώμη του πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση της σημερινής διάταξης», με τον κ. Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει σειρά ενεργειών που πήρε η σημερινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος αμοιβών βουλευτών και υπουργών.

Μετά την ανακοίνωση – απάντηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση της 

αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.