Newsroom

Newsroom

Δέκατος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα-31 νέα κρούσματα – 495 συνολικά

Στους 10 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, καθώς το βράδυ της Παρασκευής έφυγε μία 93χρονη γυναίκα από την Πάτρα.

5060526

Ακόμη ένας ασθενής κατέληξε το βράδυ της Παρασκευής στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό σε 10.

Πρόκειται για μία γυναίκα, 93 ετών, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο Ρίο. Πρόκειται για το δεύτερο στο νοσοκομείο του Ρίου, μετά τον Μανώλη Αγιομυργιανάκη που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη

Είναι μάλιστα, το τέταρτο θύμα του ιού σε διάστημα μόλις 24 ωρών, αλλά και η πρώτη γυναίκα, η οποία χάνει τη ζωή της από την πανδημία.

 Η 93χρονη προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, η γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα.

Το patrastime.gr αναφερει ότι νοσηλευόταν στην πτέρυγα της Οφθαλμλογικήςκλινικής, η οποία έχει μετατραπεί σε κλινική υποδοχής κρουσμάτων κορονοϊού.

31 νέα κρούσματα – 495 συνολικά – 10 νεκροί

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα για την πορεία της επιδημίας και θα είναι καλύτερη όσο μεγαλύτερη συμμόρφωση υπάρχει στα μέτρα» είπε νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας επιπλέον 3 θανάτους, που αφορούσαν σε άνδρες μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 9. Οι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο άλλος σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Παράλληλα ανακοίνωσε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά στα 495. Σε 84 από αυτά η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη, 90 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους 20 είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ανέβηκε στα 72 έτη. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις ήταν στα 69έτη.

Στο σπίτι τους βρίσκονται πλέον 19 άτομα που έχουν πάρει εξιτήριο από τις νοσηλευτικές μονάδες και μέχρι στιγμής έχουν ελεχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα. Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ο κ Τσιόδρας εξήγησε ότι: «Αν ο αριθμός την αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεων μας εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλο αυτά τα μέτρα.Προς το παρόν παραμένουν εντός των προβλέψεων»

Σχετικά με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι: «Αν ο αριθμός την αύξησης των σοβαρών κρουσμάτων αλλάξει προς τα πάνω γρήγορα και βγει εκτός των προβλέψεων μας εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τηρούμε όλο αυτά τα μέτρα.Προς το παρόν παραμένουν εντός των προβλέψεων».

Εντωμεταξύ καυτηρίασε την συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να πάρουν φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν. Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφήσει σε συγκεκριμένους ασθενείς .

Οσον αφορά στον ισχυρισμό του ΠΟΥ που μιλάει για την αναγκαιότητα να γίνονται περισσότερα τεστ ο κ Τσιόδρας είπε: «ότι υπάρχουν τρείς κατηγορίες ελέγχου και διαφορετικές ποικιλίες τεστ. Είναι οι μοριακές τεχνολογίες οι οποίες επιβεβαιώνουν την παρουσία του ιού στην μύτη και στο φάρυγγα με ειδική διαδικασία λήψης ταχεία τεστ τα οποία δεν κυκλοφορούν στην αγορά και υπάρχουν και τεστ αντισωμάτων τα οποία κάποια από αυτά είναι εγκεκριμένα .Η πρώτη μορφή τεστ χρησιμοποιείται για να διαγνώσει το ιό προσπαθώντας να πάρουμε και μια δεύτερη φωτογραφία έχει κινητοποιηθεί διαδικασία ώστε να πάρουμε δειγματοληπτικά δείγμα ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομης ωστέ να ένα έχουμε και δεύτερη εικόνα πως εξελίσσεται η επίσημα στη χώρα». Ταυτόχρονα ομάδας επιστημόνων σχεδιάζει μελέτη αντισωμάτων .

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας: «αυτό σημαίνει ότι πας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και παίρνεις αίμα για να δεις ποιοι έχουν περάσει την νόσο» Στόχος είναι να υπάρχει εικόνα ποιες περιοχές έχει επηρεάσει περισσότερο ο ιός.

«Δεν είναι διακοπές»

Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε όλα. «Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…