Δεκάδες Σύροι στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό των ΗΠΑ – Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ συγκαλεί η Ρωσία

Σημεία που θεωρούσε ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό τις ΗΠΑ. Εν συνεχεία ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

57de2f401dc52460368b4567

«Νωρίτερα μαχητικό αεροσκάφος της συμμαχίας πραγματοποίησε βομβαρδισμό στα νότια του Ντέιρ Εζόρ, στη Συρία», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

«Οι δυνάμεις της συμμαχίας πίστευαν ότι έπλητταν μία θέση μάχης του Ι.Κ. που παρακολουθούσαν καιρό πριν την επιχείρηση βομβαρδισμού. Η επίθεση σταμάτησε αμέσως μόλις οι υπεύθυνοι της συμμαχίας ενημερώθηκαν από τους Ρώσους ομολόγους τους ότι είναι πιθανόν τα οχήματα και το προσωπικό των στόχων να ανήκουν στον συριακό στρατό», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε ζώνη την οποία η συμμαχία είχε βομβαρδίσει ξανά στο παρελθόν. Οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως γι’ αυτήν την επιδρομή, μία κίνηση «επαγγελματικής αβροφροσύνης» ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν εναέρια επεισόδια μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας και των Ρώσων πάνω από τη Συρία, η οποία όμως δεν αποτελεί και υποχρεωτική διαδικασία.

«Η Συρία είναι περίπλοκο θέατρο επιχειρήσεων με διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές να δρουν σε κοντινές περιμέτρους, όμως η συμμαχία ουδέποτε θα στόχευε σκόπιμα μία συριακή στρατιωτική μονάδα» τονίζει η CENTCOM. «Η συμμαχία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης ώστε να αντλήσει τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Η Δαμασκός κι η Μόσχα κατηγόρησαν τις δυνάμεις της συμμαχίας για την επιδρομή, που σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 80 Σύρους κυβερνητικούς στρατιώτες.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ συγκαλεί η Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως την Κυριακή, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές των αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επιδρομή.

Όπως τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυτικές αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Συρία.

«Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: Ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το Ι.Κ.. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό», τόνισε η κ. Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ζητούμε πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον. Αυτή πρέπει να δοθεί στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε η κ. Ζαχάροβα.

Με ανακοίνωση του, η οποία μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει αυτό που χαρακτηρίζει «αμερικανική επιθετικότητα», ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την συριακή εδαφική κυριαρχία.

Όπως τόνισε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στην Συρία, στην επιδρομή του δυτικού συνασπισμού χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…